Crisis deel II: samen – WERKEN!

We mogen van geluk spreken dat dhr. van Praag niet ingegaan is op de uitnodiging van Fortuna Sittard voorzitter Wil Meijers om  de “zo goed als zekere thuisoverwinning tegen Telstar”  te komen kijken.  Waarschijnlijk had van Praag dat  aan zijn mede toeschouwers en aanwezige pers verbaasd  gevraagd: “wat heb ik nu eigenlijk verkeerd gezegd daar in Roermond?” .

Helaas heeft de KNVB nog gelijk ook. Het zijn deze wedstrijden tussen Fortuna Sittard en Telstar die niets met betaald voetbal hebben te maken. Een dramatisch slecht niveau die geen enkele toegevoegde waarde heeft voor het Nederlandse voetbal en zelfs niet voor de regio.  De regio schaamt zich namelijk de ogen uit de kop dat ze een club in haar gelederen heeft die de goede naam, gebaseerd op meer dan veertig jaar keihard werken,  van Sittard en Geleen te grabbel gooit.

De KNVB heeft dan ook haarfijn door wat het wil. Het wil het niveau van de 1 e divisie omhoog hebben en men wil dat doen door de clubs te dwingen samen te werken.  Het gaat niet om historie en het gaat ook niet om supportersaantallen. De BVO die het beste kan samenwerken gaat overleven en winnen. Dat samenwerken gaat bv tussen eredivisieclubs en satellietverenigingen in de juup-liek (Feyenoord-excelsior / Ajax-Almere / PSV-Eindhoven, etc) maar het samenwerken gaat ook tussen de BVO en haar maatschappij. Maatschappelijke verankering, tegenwoordig ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) genoemd. En het samenwerken gaat ook tussen de BVO en andere opleidingsinstituten. Bij ons is daar de Sportzone het belangrijkste voorbeeld van. Uiteraard spreekt het voor zich dat er ook samenwerking is in het bestuur, dat er samenwerking is tussen bestuur en Staff, samenwerking tussen club en supporters en dat er samenwerking is op het veld.

Hoe wij het in dat opzicht doen? Trainer Wim Dusseldorp gaf afgelopen dinsdag een aardig kijkje in de Samenwerkings-keuken van Fortuna Sittard. Hij vond het dramatisch slecht georganiseerd bij Fortuna Sittard. Onlangs sprak ik de staff van Fortuna Sittard en die gaven aan dat het “nog nooit zo slecht georganiseerd was”.   Zelf heb ik, en met mij vele honderden andere trouwe supporters,  al mogen waarnemen dat TOF sinds een jaar niet meer is georganiseerd en werkelijk alles NIET doet waar het wel voor zou moeten staan.

Fortunahome heeft 9 wedstrijden geleden al de stormbal gehesen en aangegeven dat het tijd was voor crisis beraad. Lees hier het stuk . Toen kon dat nog zonder gevolgen en zonder teveel emotie. Die kans is helaas geweest. We gaan naar fase 2.: “de verwijt,- en vluchtfase. “. Publiek en sponsoren zullen zich terugtrekken, TOF gelden worden ingetrokken en spelers en trainers  zullen elkaar de schuld gaan geven. Sja, je zag het mijlenver aankomen.

Hoe verder? Fortuna Sittard heeft een klein jaar gehad om doelstellingen, structuur en werkorganisatie neer te zetten en om de samenwerkingsverbanden binnen en buiten de club te versterken.  Dit is niet gelukt en eerlijk gezegd zijn de supporters het beu. We worden als “kritisch” gezien terwijl ik persoonlijk vind dat we veel te lief zijn geworden. Dat geldt ook voor TOF. Deze stichting heeft de komende dagen de tijd om een standpunt in te nemen en waar mogelijk dit te staven met een actieplan. De tijd van het gezellig keuvelen is voorbij! Indien er geen standpunt komt is er ook geen body en dus ook geen bestaansrecht meer voor TOF.  Daarnaast stel ik namens de gehele achterban van Fortunahome voor dat er de komende week een crisisberaad is bij Fortuna Sittard en dat er daarna publiekelijk excuses voor deze wanprestatie worden aangeboden en dat daarna een plan van aanpak wordt gecommuniceerd  hoe men het cruciale element van samenwerken invulling gaat geven. Als derde verlangen we van de spelers inzet (“met kramp van het veld af”) en punten. Tegen Helmond minimaal  een en tegen Almere drie. Indien aan deze voorwaarden niet wordt voldaan zal  het advies van Fortunahome aan de supporters worden om als eerste actie collectief de TOF gelden in te trekken per 4 december.  Misschien dat het de heren dan wel duidelijk wordt dat er tijdens een crisis iets MOET gebeuren.  Er moet GEWERKT worden en ja… ook nog SAMEN!

Webmaster Kiprich