Definitief speelschema 2015/2016

Precies een week geleden presenteerde de KNVB een concept speelschema voor seizoen 2015/2016. Opvallend was dat beide Maastrichtse derbies op een maandagavond afgewerkt moesten worden. Voor beide clubs kan dat beschouwd worden als het ontnemen van een financieel interessante kans. Vanuit het Maastrichtse kamp hebben we vernomen dat zowel MVV Maastricht als Fortuna Sittard hebben getracht om deze wedstrijden te verplaatsen naar een vrijdagavond.

Met Fortuna is vervolgens in contact getreden om in overleg tot een alternatieve oplossing te komen, die de speeldagenkalender niet zou raken c.q. beïnvloeden. Om een lang verhaal kort te maken: MVV en Fortuna hebben gezamenlijk aan de KNVB voorgesteld om beide wedstrijden te verplaatsen naar het dichtstbijzijnde interlandweekend.  MVV-Fortuna zou dan afgewerkt worden op zondag 15 november. Fortuna-MVV zou plaatsvinden in het Paasweekend. Beide zijn weekenden waarop het Nederlands elftal  een oefeninterland speelt. Tevens werd daarbij rekening gehouden met de speeldag van Oranje, die waarschijnlijk op vrijdag of zaterdag hun interland afwerken.

Daarnaast is gekeken naar het feit of er geen scheve verhoudingen in de periodestand zouden komen, die de beslissing en het beslismoment in de betreffende periode zouden kunnen beïnvloeden.  Dat was op beide speeldagen niet het geval.

Volgens de clubs derhalve een realistische gedachte en een goede mogelijkheid om de beide wedstrijden in onderling overleg te verzetten. Volgens de KNVB echter onmogelijk.

De KNVB geeft, na enkele overlegrondes, aan dat het verboden is om in een interlandweekend professionele competitie te spelen (FIFA-regels). MVV Maastricht betwist die regelgeving, aangezien in Italië op 28 en 29 maart jl. een complete competitieronde werd afgewerkt in de serie B. Op 28 maart werd in Sofia ook de WK-kwalificatiewedstrijd Bulgarije – Italië  gespeeld. Op diezelfde dag speelde ook de complete Adelante Liga (2nda Division Spanje). Het Spaanse elftal speelde in dat zelfde weekend, op vrijdag 27 maart, een oefeninterland, thuis tegen Oekraïne.

Bron: mvv.nl

Helaas heeft de KNVB te weinig mogelijkheden gezien om deze wedstrijd te verplaatsen ter behoeve van een financieel interessante kans voor beide clubs. Opmerkelijk is echter de deze uitspraak “De KNVB gaf aan, dat de gemeentelijke driehoek van Maastricht én MVV op het zogenaamde CIF-formulier hadden moeten vermelden dat de maandag géén optie zou zijn om de derby af te werken. In Maastricht heeft men echter naar eer en geweten gehandeld. En daar wordt MVV nu voor bestraft.”. Dit schept komend seizoen mogelijkheden om op voorhand zaken te regelen.

Wat betreft het volledige speelschema zijn er voor Fortuna Sittard geen enkele wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het concept voorstel. Onderstaand schema kunt u derhalve beschouwen als definitief speelschema voor seizoen 2015/2016.

Bron: KNVB, MVV