‘DIT IS EEN MOOI STEL’: Nacompetitie komt in zicht

De Jupiler League kent een ongekend spannende eindfase. Nog meerdere ploegen strijden voor het kampioenschap , de 4 de periodetitel en deelnameplekken voor de nacompetitie. Fortuna Sittard kan (mede) door het faillissement van BV Veendam het kampioenschap in de Jupiler League niet meer behalen. Wel strijd de brigade van Wil Boessen voor een plek in de nacompetitie: via de stand in de 4 de periode dan wel het algemeen klassement.

Met de Graafschap kwam dan ook een zeer interessante tegenstander naar Sittard-Geleen. De ‘Superboeren’ stonden op voorhand op plek 7, slechts enkele verliespunten minder dan onze BVO. De Doetinchemmers wisten eerder dit seizoen echter reeds de 3 de periode te winnen en zijn dus sowieso verzekerd van deelname aan de play-offs. Trainer Pieter Huistra liet op voorhand strijdbaar weten dat zijn de Graafschap zich richt op plek 5 (en hoger) op de ranglijst om zich zodoende een betere uitgangspositie te creëren voor deze nacompetitie.

Een dijk van een wedstrijd dus waar plusminus 4.000 getrouwen op afkwamen. De sfeer op de tribunes ouderwets goed en de aanwezigen zagen scheidsrechter Koekoek om 20.00 uur op zijn fluit blazen. Trainer Wil Boessen had gekozen voor onderstaande basiself:

Kaya

Turan – Vets – Janssen – Schroyen

Voorn  – Kruijsen – Diaz

N’Koyi – Rajcomar – Khalouta

De opening van de wedstrijd was voor Fortuna Sittard. De thuisploeg was duidelijk op zoek naar een vroege openingstreffer en kreeg deze bijna ook. Topscoorder Patrick N’Koyi – jongstleden maandag nog tweemaal succesvol voor zijn club Fortuna –  kreeg een uitgelezen mogelijk om het leer achter de lange doelman Terol te schieten. Een halve volley op slechts enkele meters voor het doel eindigde echter net boven de dwarsligger.

De thuisploeg bleef de bovenliggende partij en puur op inzet en kracht wist Fortuna Sittard het overwicht in de wedstrijd te behouden. Ramon Voorn blonk uit op het middenveld en was deze wedstrijd het toonbeeld van onverzettelijkheid. Tegenstander de Graafschap speelde met haar linies extreem dicht op elkaar wat combinatievoetbal amper mogelijk maakte. De ‘Superboeren’ verdedigde uitstekend, maar kwamen aanvallend amper in het spel voor.

Een buitengewoon interessante eerste helft leverde geen doelpunten op, Fortuna Sittard, maar ook tegenstander de Graafschap, speelde een puike partij met een hoge entertainment waarde. Zeker ook omdat ‘eindelijk’ ook eens wat uitsupporters de weg naar Sittard wisten te vinden. De sfeer in stadion de Trendwork Arena deed bijna Engels aan.

In de rust geen wissels en eenzelfde spelbeeld. Na een uur spelen leek de 1-0 te vallen. Eerst was het Patrick N’Koyi die een knoeperd van een kans niet wist te verzilveren en uit een corner kopte Niels Vets millimeters naast. Voor het eerst kraakte de hechte verdediging van onze gasten en doelman Terol toonde meerdere malen aan, één van de beste keepers te zijn in deze Jupiler League. Wie de beste doelman is moge duidelijk zijn: Ferhat Kaya van Fortuna Sittard. Onze doelman mocht sporadisch handelend optreden en deed dit wederom met zeer veel overtuiging. De Belg heerste ouderwets in de 16 meter en toonde nogmaals aan waarom Fortuna Sittard de minst gepasseerde verdediging heeft in de Eerste Divisie.

Het hoogtepunt van de avond kwam in de 82 ste minuut. Het thuispubliek rook al enige tijd bloed want Fortuna Sittard speelde het spel net wat slimmer dan onze opponent deze vrijdag. Op inzet, kracht vochten de Limburgers zich letterlijk meter voor meter naar voren. De drang naar voren resulteerde in diverse vrije trappen rond de 16meter. Waar Joeri Schroyen eerder een bal mocht inschieten van een meter of 18 was het in de 81 ste minuut Prince Rajcomar die aanlegde vanaf eenzelfde afstand. De muur van de Graafschap stond amper om 6 meter en het leer  ketste dan ook af op de muur van verdedigers. Het was Kevin Diaz van Fortuna Sittard die de bal in één keer weer strak wist voor te leggen, een geweldige voorzet waar topschutter Patrick N’Koyi alleen maar zijn hoofd tegenaan diende te planten. Wel op fabuleuze wijze want de lange doelman Terol strekte zich nog wel, het leer echter eindigde in het zijnet: 1-0.

Op de tribunes een vreugde explosie van jewelste. Heel even het besef dat Fortuna Sittard wellicht haar beste wedstrijd van het seizoen speelde tegen een zeer goede tegenstander, en op basis van inzet de 1-0 overwinning binnen handbereik had. Zoals zo vaak dit seizoen eigenlijk. Het uitspelen van de wedstrijd inmiddels dan ook kinderspel voor de equipe van Wil Boessen. Buitenspel lopen, bal uitschieten, kramp krijgen en een blessurebehandeling forceren. De hele trukendoos kunnen we inmiddels dromen.

Geen enkel moment kwam de 1-0 dan ook in gevaar en ons cluppie wint gewoon 100% terecht van de Graafschap. Een ploeg –met een geweldig leuke legioen- die samen met Helmond Sport misschien wel het beste voetbal speelt dit seizoen. De cijfers liegen echter niet: de reus Fortuna Sittard ontwaakt. Net op tijd want de play-offs komen eraan!

Stand rond plek 8:

6) GA Eagles: 28-44
7) Fortuna Sittard: 27-41
8) De Graafschap: 26-39
———————————–
9) FC Oss: 26-34
———————————–
10) FC Den Bosch: 26-32
11) FC Dordrecht: 25-31

Fortuna  Sittard speelt nog drie reguliere competitiewedstrijden, te beginnen volgende week vrijdag 12 april 2013 met een uitwedstrijd tegen Sparta. De kassa’s in Rotterdam blijven op de wedstrijddag gesloten en Fortuna Sittard supporters worden alleen maandag nog in de gelegenheid gesteld kaarten te kopen. Een extra voorverkoop moment met dank aan de SV Nao Veure, tussen 19.00 en 20.30 uur. Steun onze jongens in den vreemde! Ramon Voorn en Fatih Turan ontbreken in Rotterdam, beide spelers ontvingen een gele kaart welke een schorsing betekent.

Voor een bijgewerkte Top 100 allertijden klikt u hier , stemmen voor onze MVP 12-13 verkiezing doet u via fortunahome@hotmail.com en de wedstrijdfoto’s van deze wedstrijd zijn gemaakt door FH fotograaf Leo Everard , te boeken voor elke gelegenheid voor een groen-gele prijs.

Prettig weekend namens FH webmasterteam,

Bron: Home of True Support!