En nummer 8 is een feit……….3-0 !

In de aanloop naar de away wedstrijd van vandaag tegen Jong Ajax heb ik het weekend benut om wat jeugdvoetbal te zien, helaas niet met het gehoopte resultaat, en om te herstellen van me griepaanval. Dat dit laatste nog steeds niet helemaal het geval is, ach ja een kniesoor die daar op let. Als doorgewinterde Fortuna supporter moet je eigelijk meer kunnen verdragen, zelfs een beetje SM kunnen we wel aan wellicht, dus na lang wikken en wegen toch besloten maar de reis naar Amsterdam maar mee te maken.

​In de ochtend voorafgaand al druk mail en appverkeer over wie wel en wie niet gaat. En de immer positieve en alom bekende Fantafrank voorspelde alweer een driepunter, iets wat mij bij het lezen ervan meewarig mijn hoofd deed schudden. Positiviteit is mooi, maar een grote dosis realisme is momenteel toch echt wel beter. Ergens rond de klok van 4 uur zet ik me in beweging, richting het stadion…….een dertigtal anderen zijn er ook en nemen plaats in de bus van Hanneman. Dit keer is het niet de Andre Rieu express trouwens.

Met ´lauw ?´ bier, domme praat en de op komst zijnde maffia loterij zetten we ons in beweging naar Amsterdam, waar op het jonge Neuzen complex vanavond gespeeld wordt tussen jong Ajax en Fortuna Sittard. De bus is verre van vol en dus kan een deel lekker languit hangen, en die kans laat ook ik me niet ontnemen. Mosselman staat weer op zijn vertrouwde plek wijsheden te verkondigen, achter in de bus wordt gewerkt aan de drankomzet en als ik naar buiten kijk flitsen de auto´s aan me voorbij. Ik kan niet ontsnappen aan het idee dat ik jaren geleden ook in zo´n bus zat onderweg naar Amsterdam, naar de UFO toen wel te verstaan, en we daar ´gewoon´ wonnen van de oude neuzen…..die gedachte laat me weer een diep zucht slaken. Woorden van mede busreizigers gaan aan me voorbij als ik met weemoed terugdenk aan die gouden tijden, en het laat me beseffen dat ik oud wordt, al meer dan 15 jaar geleden is dat. Will those times ever come back ??

De maffia loterij intussen levert me zowaar een prijs op, een lekkere zak chips, die ik dan later op de terugreis als een soort aperitiefje deels tot me neem. Opvallend is dat de familie Fanta deze keer niets wint hahaha, bijna een opmerkelijk feit. Maar ja, met 22 deelnemers en wat knasbereking is nu de kans natuurlijk wel groot dat er wat gewonnen wordt.

Een ambulance met sirene op doet me ´wakker´ schrikken en geeft mij weer een beeld van het huidige Fortuna. Op weg naar de intensive care momenteel en hopelijk nog te redden in het ziekenhuis…..ow man wat hoop ik dat. Want wees eerlijk, wat ga je anders doen op je vrijdag of zaterdagavond ?? Fortuna was weer voorpagina nieuws afgelopen week, en dat ging niet over het voetballende gebeuren, maar over zeer belangrijke en, maar ook zeer bedenkelijke randzaken…..uit het stadion gezet worden, een nieuw ´RKC´ stadion, BMX kijken met 12500 man of Sportzone 2.0. Mijn maagzuur niveau is nog aan het herstellen ervan.

Het nieuws dat men dan wederom een verdedigende middenvelder aantrekt laat me bijna geloven dat we een tactiek hebben gevonden voor het volgende jaar, met man of 10 voor Kaya of welke doelman er dan ook staat in het nieuwe seizoen. Of duidt dit op een vertrek van de mannen die we daar al hebben staan, Pappot, Mert en consorte ?? Ik probeer me er maar niet al te druk over te maken, hetgeen allesbehalve makkelijk is. Intussen glijden kilometers asfalt onder ons door en door het ritme van de bus neurie ik Guus Meeuwis maar, kedeng, kedeng, poehhhh poehhhh…..ik weet nu hoe hoog mijn pijngrens is en trakteer me nog op een paracetamol.

Na een rit, met tussenstop bij ´ de Lucht´ (waar deze nog wel neutraal was), van ruim twee uurtjes naderen we de eindbestemming, althans van deze heenreis. Bij de gekende stopplaats ontmoeten we trouwens nog de familie Eéntand , en Dieuwer is zo van zoonlief onder de indruk dat ze hem ter plekke adopteert en wegrukt uit een prachtige gezinssituatie. Trots showt ze hem in de bus aan iedereen en we plaatsen hier nog even de gezinsfoto. Wellcht binnenkort te zien bij ´Opspring verzocht´.

De stadionlampjes branden al en we zijn massaal het publiek toestromen………Op de parkleerplaats ontwaar ik 4 auto´s…..en de stewards staan alweer klaar. Mossel wil niet gefouilleerd worden en doet druk, maar wordt vermanend toegesproken door een aantal medepassagiers. Op weg naar het uitvak, dat dit jaar in 1 opzicht verschilt van vorig jaar (het blijft er droog) passeren we een broodje Unox kraam, gelegen recht tegenover de, hoe zal ik het noemen, sanitaire gelegenheden …..3 en een halve euro voor een broodje met een worst van Unox ertussen……vuile afzetters die Amsterdammers, maar ze blijken in de rust wel lekker te zijn.

Bij het betreden van het uitvak ontvang ik een bericht dat Gavin Vlijter zelfs in de basis zal starten en de volgende diepe zucht is een feit. Weet men het bij Fortuna zelf nog wel ?? Ook Donny de Groot start maar we laten ons nog niet uit het veld slaan en bekijken het redelijk mooie complex. Het eerste lichtpuntje moet ik bekennen. De hoofdtribune is mooi, de lange zijde is gebouwd voor jan met de korte achternaam, want er zit nooit iemand. Op het veld is de warming up al bijna afgelopen want we zijn deze keer behoorlijk laat, maar de eerlijkheid gebied te zeggen, wat zouden we gemist hebben ?? Achteraf is dit makkelijk praten, maar het bleek weer bijzonder weinig te zijn.

En nog twee lichtpuntjes

Scheids Sanders gaat in conclaaf met juist diegeen die dat eigelijk beter niet zou moeten doen, de Mosselman. Met zachte maar wel duidelijke dwang maken we hem dat duidelijk en de rust keert weer terug in het uitvak, overigens gevuld deze keer met 22 mannen en vrouwen. Een soort dieptepunt laat me denken, maar wederom achteraf hoor ik dat we , na RKC, de meeste away supporters hadden deze avond. Het is echt onbegrijpelijk 🙂

20.00u en de wedstrijd neemt zijn aanvang. Met Dennis Dengering op rechtsback als vervanger van de geblesseerde Turan en Tomas Overhof nu als centrale verdediger naast Roel Janssen moet vandaag de nul worden gehouden, aan onze kant wel te verstaan. Het sarcasme op de tribune druipt er vanaf en ik moet bekennen, ik moet er mee lachen.  Hoe slechter het spel, hoe groter de vindingrijkheid van de nog resterende supporters, je zult wel moeten want anders hou je dit gewoon niet vol. De Amsterdamse politie maakt dan weer onnodig problemen om een anti-fc Limburg met een bepaalde vinger in beslag te willen nemen. Het loopt af, mede door de tussenkomst van de meegereisde ´stillen´, af met een sisser en de rest van de wedstrijd wappert de vlag meermaals (en terecht). De eerste vreugdekreten klinken als de stand uit Parkstad doorsijpelt….0-1 na ruim een kwartier, 0-2 niet veel later. We zingen maar eens dat de thuisploeg van daar haten…….Op het veld zelf zien we een machteloos Fortuna, en een thuisploeg dat met drie vingers (dat is de overtreffende trap van 2) in de neus op de been blijft. en dan mogen we dan toch echt feestvieren….onder luid gejuich en een toepasselijk liedje wordt de eerste corner in ontvangst genomen (en Zitterd heeft een corner jaaa laalaalaa)…..mijn lachsalvo eindigt in een hoestbui. Nee de griep is er nog niet uit merk ik……

Intussen ontwaar ik onze fotograaf, die moederziel alleen achter het doel van Kaya heeft plaatsgenomen. Ook hij is het zo nu en dan het mikpunt van spot, zoals wij dat in het uitvak ook zijn. Zoals al gemeld, je moet een bezigheid zien te vinden, want voetballend is het niet om aan te zien. Een zucht van opluchting gaat door ons heen als de rust klinkt bij 0-0. ´we willen niet´ tegen ´we kunnen niet´ is nog steeds 0-0, en dat is best een reden tot een dansje in de rust. Fotograaf Niels is in trance, want onder de indruk kan hij nooit zijn van het gebodene en hij tuurt dan ook wezenloos voor zich uit.

Het bestelde broodje Unox smaakt niet eens slecht, maar 3,5 euro hiervoor vragen schurkt tegen oplichterij aan. Zou benieuwd zijn welke een waardering de Goodyear commissie uit het verleden hiervoor over zou hebben gehad. Mijn waardering, en die is meer gemaakt op basis van ligging van de kraam en de prijs, is simpel :

Scheids Sanders wil ook snel naar huis, en na een kwartiertje komen de helden weer het veld op. Fortuna laat zien dat de rust te kort duurde want na amper een minuut ligt de bal al achter Kaya en is het 1-0. Eigelijk kunnen we dan meteen stoppen met spelen want scoren, dat is als de bal over de doellijn is bij de tegenstander , doen we al even niet meer. Vandaag zal ook hier geen verandering in komen. Dat het 0-3 wordt in Koempeltown, ja een mooie pleister op de wonde, maar diezelfde wonde is inmiddels wel open en groot. Ruim tien minuten latet verdedigt sterkhouder Roel Janssen zwak uit en 10 seconden later staat het alweer 2-0. De frustratie bij mij houdt zich binnen de perken,…..ik leun met me rug tegen de omheining en kijk niet meer…..wat een vertoning. Medesupporter D. (die zonder facebook hehe) is boos en roept dat het nergens op slaat….naja daar waren we al ff achter ja. Maar dank je wel voor de bevestiging. Ook de immer positieve en Fantadrinkende supporter schudt zijn hoofd, waar moet dit heen ??

Niels heeft het intussen gehad en vertrekt vanachter doelman Onana, natuurlijk onder luid boegeroep en wat lieftallige koosnaampjes, naar een andere plek op het veld. ´Hier gebeurt toch geen klote´ zijn zijn veelzeggende woorden. Opnieuw een lachsalvo en dat met een kansloze 2-0 op het bord. We nemen een kauwgummetje en zuchten voor de zoveelste keer. De koempels scoren intussen niet 1, maar zelfs twee keer en ook daar zakt ons de moed bijna van in de schoenen. Gelukkig blijkt na afloop dat Telstar toch nog een vierde keer het netje heeft gevonden en dat een verlies in Kerkrade voor even zalvend werkt. Halverwege de tweede helft wisselt Fortuna wat, overigens zonder enig effect. De vreugdedans vanuit de eerste helft , vanwege het behalen van een corner, kan weer uit de kast….numero twee is een feit….broodnodige beweging, de suppoosten van Ajax en wat politieagenten zullen wel gedacht hebben………….

Vlak voor tijd scoren de neuzen nog eens en als de wedstrijd dan ten einde is, komt topper Ferhat Kaya naar het uitvak en spreekt een paar stevige en veelzeggende woorden …… respect met vetgedrukte letters ! Ook aanvoerder Janssen is onder een hoedje te vangen en bedankt ons voor de steun en smeekt ons het team te blijven steunen. De anderen zitten dan al in de kleedkamer.  en wij, wij zoeken ook de bus op en lachen…..ja de pijngrens is definitief vervaagd schijnbaar. We halen onze schouders op, analyseren de woorden van onze topper tussen de palen en gaan zitten/hangen/liggen in de bus. Al snel schieten weer kilometers asfalt onder ons door, kedeng kedeng kedeng……

Enige kanttekening verdient wel een vooraanstaand lid van Fortuna SC , die persoonlijk de atmosfeer verpest in de bus met een paar ´Danny Wintjens´…..mijn lieve hemel, een deel van de bus vlucht naar voren, want hier is geen airco tegen bestand. Tegen twaalven naderen we dan de thuisbasis en heb ik besloten dat ik dit seizoen de uitwedstrijden ga laten voor wat ze zijn. Genoeg is genoeg hoor ik me bijna hardop zeggen. Ik neem afscheid van een paar medereizigers en loop in het donker naar mijn auto. Uitwedstrijden ga ik in elk geval niet meer doen dit seizoen op een vrijdagavond. Eenmaal thuis wacht de traktatie in de vorm van nog een paracetamol op me, en al snel daarna duik ik mijn bed in. Over en sluiten voor vandaag………….

Jong Ajax – Fortuna Sittard    3-0 (0-0)

1-0 van Bruggen (47`)

2-0 Sporkslede (59´)

3-0 Menig (87´)

Geel : Geen

Rood : Geen

Toeschouwers : 443 (het gaat echtnergens over)

Opstellingen Jong Ajax : Onana, Sanniez (46´ Savastano), Tete, van Bruggen, Owusu, Sporkslede (65´ van de Beek), Warmerdam, Sighthorsson (62´ Hendriks), Bakker, Menig

Opstelling Fortuna Sittard : Kaya, Janssen (90´ Linssen), Kis (64´ Marveggio) , Dengering, Briels, Mert, Overhof, Schroyen, de Groot en Vlijter (79´ Baur)

Fortuna SC, webmaster Harald
Fotografie: Niels van Renen