Fortuna – Eagles:

Een vrijdagmiddag ergens in april. Ergens in April? Neen. Een belangrijke vrijdag in April want vandaag kon wel eens beslissend gaan worden in de overleving van Fortuna Sittard. In de afgelopen week had ik nog een lang onderhoud met voorzitter Wil Meijers die duidelijk was op de vraag wat te doen bij degradatie: “dan is het in principe over”, aldus de nog altijd goedlachse Tof oprichter. Iets wat we al wisten natuurlijk, maar het verhoogt de spanning wel op deze vrijdag. Rond de klok van vieren kom ik samen met Thieske aan op de ‘merret van Zitterd”. Voor mij persoonlijk altijd het leukste moment van de voetbaldag. Er is altijd een voelbare spanning en naarmate het alcoholgehalte in het bloed stijgt, stijgen ook de verwachtingen op een succesvol resultaat.

Tot mijn aangename verbazing is Jack Reubsaet vandaag aanwezig. Jack was meer dan 30 jaar lid van de jeugdscouting van Fortuna, waarvan 17 jaar hoofd van de jeugdscouting. De man die vele talenten bij Fortuna Sittard heeft gescout en door Hans Erkens bij Fortuna is weggejaagd omdat Erkens geen reiskostenvergoeding meer wilde betalen aan de scout. Jack ging, min of meer noodgedwongen, zijn heil zoeken in de Parkstad. Zijn verhalen zijn als “bier dat de dorst doet lessen”. Hij geeft aan dat onze zuiderburen inmiddels 8 scouts voor de jeugd hebben en dat de doelstelling is dat alle teams in de eredivisie dienen te voetballen. Hij heeft persoonlijk 25 talentvolle spelers uit de westelijke (!) mijnstreek inmiddels bij Roda jC jeugd voetballen. Pijnlijke details volgen en mij bekruipt het gevoel dat we de slag rond de jeugd gaan verliezen als we niet doen ingrijpen. Goed. Het meest relevant is misschien nog wel dat zijn contract per 15 april afloopt en dat die daarna weer beschikbaar is… misschien wel weer iets voor Fortuna? Zijn tip overigens voor de beste jeugdvoetballer: Lars Gulpen die nu in de A-jeugd speelt en de tip voor de nieuwe trainer van Fortuna: Rene Trost. Ik hoor het aan, maar kan er niks waardevols aan toevoegen. Ik ken alleen de resultaten van Rene en die zijn niet om naar huis te schrijven… enfin. Het wordt ook tijd om naar het stadion te gaan.

Rond de klok van 8 uur en na een wandeling naar de bovenste kuipjes op de North-stand kan ik me settelen in de Fortunahome corner. De meesten getrouwen uit Sittard, Susteren en Geleen zijn er al weer, alhoewel ik het geklaag van Superkool nauwelijks hoor. Het schijnt dat die weer in een skyboxje zit. De aanwezigen zien in ieder geval een redelijk gevuld stadion (4000 toeschouwers) en een hardwerkend Fortuna dat in een normale basis opstelling is begonnen waarbij Kotbani de enige verrassing is. Eagles lijkt iets slagvaardiger te zijn, zonder dat dit resulteert in enige druk. Tot ieders verbazing doet Fortuna wat het normaal nooit doet: scoren uit de eerste de beste kans. Na ja..kans. Van Gaal zou het een mogelijkheid noemen want het was gewoon een eigengoal. Om de eer toch aan ons zelf te houden kwam al snel het Fh grapje weer boven: ” wie heeft er gescoord, Ge(e)ne(e)n?. De teletekst neemt het grapje over want volgens die statistiek is het inderdaad Rickie die de goal zou hebben gemaakt. Nonsens natuurlijk, maar echt niemand die er om maalt: het is 1-0! Het voetbal blijft eigenlijk de 1e helft min of meer het zelfde. Fortuna leunt op de hardwerkende middenlinie waar Linsen en Voorn met behulp van een sterk spelende Angelo de aanvallen van de Eagles ontregelen. Dit blijkt effectief, de Eagles leken eigenlijk meer op huismusjes en wat ook tegenviel was het aantal uitbezoekers: 23 stuks. Boe! Enfin. Na 46 minuten kon de thee, sorry, het Brand Bier worden opgezocht.

Hier kwam eigenlijk een mooi moment uit. Op weg naar het Fortuna-Home komen we zowaar Tommy tegen. De Genk aanhanger die een vreselijk zwaar auto -ongeluk ternauwernood heeft overleefd, maar nog steeds met de gevolgen moet leven. In een van zijn eerste buitensessies hebben zijn kameraden uit Genk hem meegenomen naar zijn 2e clubje: Fortuna Sittard. Sjiek manne! en Tommy..keep on Fighting! Na twee rappe pinten begint de 2e helft. Snel terug!

Dit blijkt niet echt nodig. Het spel is een kopie van de 1e helft waarbij Fortuna Sittard dit keer de iets betere kansen krijgt. Het is met name de lange Harrie die voor gevaar zorgt. Met een halve omhaal verrast hij vriend en vijand, behalve de keeper van de Huismussen. Maar het blijkt een schot voor de boeg te zijn. Iets later. De Boer speelt zich rond de eigen 16 tussen drie spelers van Eagles vrij en past de bal op de rechterflank. De omschakeling is snel en gaat over 2 , 3 schakels waarna de bal op 40 meter afstand in het centrum valt. Harrie twijfelt of die de bal met zijn hoofd zal meenemen. Hij heeft geen keuze, het wordt de knie. De bal gaat vloeiend mee in de sprint die de roermondenaar simpel weg wint. Hij rent beide huismussen voorbij, maakt zich daarna breed en komt als een volgeladen kanon op de keeper van de Huismussen aanstormen. Boem. Het net houdt het net: 2-0. Dan volgt meteen de 2e ontlading. De lange Harrie sprint naar Noord, jumpt over de boarding en viert zijn feestje met de North-stand. En zijn feestje is het. Nog geen twee maanden geleden werd hij voor rotte vis uitgescholden. Nu galmt het ” harrie Harrie”  door het stadion. Naast me ontploft Camille. Deze jeugdige supporter roept tegen iedereen die het wil horen dat ” dit het mooiste moment van zijn leven is”. Die kan Harrie in zijn zak steken. Zelf denk ik snel terug aan mijn stuk dat ik geschreven had om Harrie een eerlijke kans te geven. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb want een Harrie in vorm is een meer dan welkome aanwinst. Drie goals en alle drie heerlijk!

Na de goal valt weer ff ” de stilte des doods” in het stadion. Tegen Omniwold stonden we ook voor en binnen een paar minuten kregen we een onnodige tegentreffer. Maar Fortuna maakt die fout dit keer niet, of liever gezegd, de huismussen hebben helemaal geen zin in een strijd. Ze bereiden zich voor om als echte Eagles in de nacompetitie van zich af te bijten. Prima. Van mij mogen ze, want ik heb wel sympathie voor deze rasechte voetbalclub. Als ze maar verliezen van ons. En dat gebeurt.

Buitengewoon content over de winst drinken we nog een paar pinten.  Jammer dat de andere partijen ook punten hebben gepakt, maar what da fuck. We hebben gewonnen en thuis kunnen we iedereen aan, zeker ook veendam. De alcohol doet zijn werk blijkbaar prima want niemand die er over twijfelt dat we erin blijven. Prima. Ik vind dat gevoel zelf wel lekker. Net zoals de bitterballen die ons worden aangeboden. Heerlijk….. echt alles smaakt naar meer!

webmaster Kiprich

Jack Reubsaet op de praatstoel.. terug halen deze man die boordevol informatie en voetbal kennis zit!

Er zijn meer prijzen te winnen dan deze Ibiza.. drie punten namelijk!

De Casual Boys op Noord.. geen Eagles he mannen :-)..saai he

De North-stand blijft sfeervol

Omdat die zo mooi en typsich is voor ons!

en deze is ook fraai!

Geeneen van ons maakt de 1-0

Welkom back Tommy!

FF snel 2 pinten pakken in de rust

Naast me ontploft Camille bij de 2-0: ” Dit is het mooiste moment van mijn leven”

Zitterd overheerst vandaag

Dit smaakt naar meer!

en dat doen we dus dan ook maar..ff napilsen met Ouwe in Brand Taveerne