Column: Fortuna, Sittard en de politiek

Fortuna SC geeft columnisten wekelijks de kans hun mening over actuele zaken te geven. Deze week Michiel Jansen aan het woord over hoe je het echte goede voorbeeld zou moeten geven als politiek van Sittard-Geleen.

Een paar weken geleden heeft het stadsbestuur van Sittard – Geleen besloten om twee extra business seats aan te schaffen. In totaal, zo blijkt uit berichten uit de media, is een bedrag van €30.000 gereserveerd uit de budgetten voor representatie, sport en economische zaken.  Wat is hier erg aan? Op de eerste plaats eigenlijk niets. Het is een goede zaak dat het stadsbestuur een band onderhoud met een topsportorganisatie. Het feit dat ze voor die stoelen betalen, net als elke andere bezoeker,  vind ik te prijzen. Het houdt de relatie tussen de gemeente en Fortuna een zuiver zakelijke. Daar kan iedereen alleen maar voorstander van zijn. Het laatste wat je wilt is een schijn van belangenverstrengeling.

Het goede voorbeeld geven
Zijn er dan geen kritische noten te kraken? Die zijn er vanuit politiek perspectief zeker wel. Sittard – Geleen is een gemeente in financieel zwaar weer. Van de provincie hebben zij de opdracht gekregen om €15 miljoen (inderdaad; 15.000.000,00)  te bezuinigen voor het einde van september. Die opdracht hebben ze in februari al gekregen. Dan kun je je afvragen wat maakt een klein bedrag uit op zo’n grote bezuiniging?  Waar zit dan het bezwaar wat blijkbaar een deel van de Raad heeft?  Allereerst kies je voor de duurste stoelen beschikbaar in het stadion. Belastinggeld kan op een meer efficiënte manier besteed worden. Er zijn goedkopere stoelen op de hoofdtribune te vinden.  Daarnaast kies je voor een aanvullend budget om eten en drinken te bekostigen en eventueel extra gasten uit te nodigen. Voor een college dat aangegeven heeft serieus werk te maken van structurele bezuinigingen en een gewijzigde bestuurscultuur had het hen gesierd het goede voorbeeld te geven door zelf minder aan representatie uit te geven waarbij je ook dan nog steeds prima met maatschappelijke partners aan de slag kunt.

Van symbool politiek naar echt beleid.
Maar los van de bijna standaard Sittardse symbool politiek, want daar kunnen we toch wel over praten als we het over een druppel op een gloeiende plaat hebben, het zou de Gemeente Sittard-Geleen sieren als zij de “by-far” beste vertegenwoordiger van haar stad en historie; Fortuna Sittard, veel meer dan nu zou integreren in haar visie en beleids aanpakken voor de komende jaren. Waarom horen wij niets over  het versnellen van vergunningsprocedures op de sportzone en stadion zodat dit gebied toonaangevend in Limburg kan worden, waarom geen verbeterende logistieke verbindingen en (parkeer) infrastructuur om toegang te geven aan dit stadshart, waarom niet de clubkleuren integreren in een aantal overheidsdiensten (bv lijnbussen met vlaggetjes) zoals men in Maastricht al jaren doet, waarom niet actief meehelpen in het verbeteren van de infrastructuur van een echte internationale Youth Academy en last but not least, waarom niet maatschappelijke uitdagingen rondom integratie, gezondheid, werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid, vergrijzing en vereenzaming in een duurzaam MVO actieplan gieten met Fortuna Sittard als strategische partner. ?

De bal ligt voor het intikken op de spreekwoordelijke doellijn en  dan kunnen we die beschamende discussie over de kosten van bitterballen eindelijk eens achter ons laten.

Was getekend,

Michiel Janssen

Geef een reactie