Fortuna onmachtig tegen matig Vitesse

In een povere wedstrijd wist Fortuna Sittard de nederlaag tegen Vitesse beperkt te houden: 2-1. De eerste helft was (weer) zwak, maar wonder boven wonder stond er toch een 1-1 ruststand op de borden in een sfeerloze Gelredome. In de 2e helft wist Fortuna Sittard -door een betere veldbezetting- de tegenstander te ontregelen en viel de 2-1 eigenlijk bij verrassing. Fortuna Sittard wist echter te weinig af te dwingen om aanspraak te maken op een punt

Dankzij een moment van klasse van Matús Bero heeft Vitesse zondagmiddag Fortuna Sittard opzij gezet tijdens de tiende speelronde van de Eredivisie. De Arnhemmers belandden daardoor in de topvijf van de Eredivisie. De Arnhemmers bezetten bij aanvang van deze Eredivisie-dag de zevende plaats met slechts twee punten meer dan nummer veertien Fortuna Sittard – zo klein zijn de verschillen nog in deze fase.

In de eerste helft was Vitesse de ploeg die domineerde, maar slechts weinig deed met het overwicht. Het was illustratief voor het gebrek aan scherpte bij de aanvallend ingestelde spelers dat alleen verdediger Maikel van der Werff voor rust het net vond. De aanvoerder kopte in de twaalfde minuut raak op aangeven van Navarone Foor.

Diezelfde Van der Werff moest in de veertigste minuut de strijd staken met een blessure; Danilho Doekhi loste hem af. Wellicht was de Vitesse-defensie daardoor even gedesoriënteerd, want bij het scheiden van de markt voor rust liet André Vidigal de 1-1 aantekenen. Na een voorzet vanaf links verschalkte de Portugese aanvaller zijn landgenoot Eduardo.

Met die tussenstand kreeg Fortuna Sittard veel meer dan waar het in die fase recht op had, want onder anderen Bero, Bryan Linssen en Oussama Darfalou zorgden voor een aantal gevaarlijke momenten voor het doel van Fortuna Sittard-keeper Alexei Koselev. Bij Vitesse ging er in de eerste helft vaak iets mis in de eindfase, maar in elk geval was er nog sprake van dreiging. Na de hervatting daalde het niveau van het veldspel van de Arnhemmers bijna zienderogen. De zeer fraaie goal van Bero kwam dan ook totaal uit de lucht vallen. De Slowaakse international trof in de 66ste minuut doel met een halve omhaal nadat de verdediging van Fortuna Sittard de bal niet kon wegwerken.

Fortuna Sittard probeerde nog iets te forceren met het inbrengen van Lisandro Semedo, maar ook de invaller slaagde er niet in de promovendus langszij te helpen. Vidigal kon dat ook niet meer doen: de maker van de 1-1 was halverwege in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door Clint Essers.

Tijdens de volgende speelronde ontvangt Fortuna Sittard PEC Zwolle. Eerst speelt Fortuna Sittard echter nog de beker uitwedstrijd tegen NEC.

 

 

 

 

 

 

 

 

14 thoughts on “Fortuna onmachtig tegen matig Vitesse

 1. Het was alweer heel slecht.

  De stand op de ranglijst verbergt hoe slecht we eigenlijk spelen. Het is met dank aan blunders van de doelmannen van NAC, Emmen en De Graafschap dat we zo hoog staan.

  We speelden slechter dan Emmen en slechter dan De Graafschap.
  Automatismen ontbreken en versterkingen (muv Diemers en Nova) voegen niets toe. De achterhoede is regelmatig los zand, van rugdekking hebben we nooit gehoord meer en creativiteit op t middenveld ontbreekt. Daarnaast veroorzaakt de voorhoede geen enkel gevaar.

  Al bij al is t waardeloos. Zo goed als we vorig jaar speelden (ja op een lager niveau), zo slecht spelen we nu.
  En blijkbaar zijn onze 2 trainers niet in staat om er voetbal in te krijgen. Vorig seizoen kon Hofland voort borduren op hetgeen Oliseh had neergezet. Dit jaar mag hij het zelf doen. Vooralsnog ben ik verre van onder de indruk.

 2. Ik wil niet het hele seizoen over èèn kam scheren, want er waren ook goede wedstrijden bij. En natuurlijk waren er gelukkige momenten bij door blunderende doelmannen bij de tegenstander. Pechmomenten waren er ook (ADO, Utrecht, PSV).
  Maar ook bij mij overheerst de teleurstelling van het vertoonde spel van de laatste weken. Kwalitatief hebben we niet de beste selectie van de Eredivisie en dat is niet erg. Maar je mag als Fortuna nooit, maar dan ook nooit een wedstrijd verliezen op strijd en passie. Geen idee waar dit aan ligt. Ik kan mij niet indenken dat Hofland hier niet op hamert, zeker gelet op zijn reacties langs de lijn tijdens de wedstrijd.
  Wat natuurlijk ook een feit is: tegenstanders zien en analyseren ook het spel van Fortuna. Dit merk je. Emmen, De Graafschap en ook Vitesse zetten heel vroeg druk. En daar komen de tekortkomingen van dit elftal aan het licht. Niet in staat zich hier onderuit te voetballen resulteert in veel slechte passes, verkeerde keuzes en vaak de hoge bal naar de voorhoede, die vaak op een eiland staan.
  Er is een hoop werk aan de winkel voor de heren Eijer en Hofland.

 3. zeker veel werk voor de technische staf. Ik zet echt vraagtekens bij de opstelling, de wissels en de speltactiek.
  Als je deze wedstrijd gewoon met lef ingaat en eigen spel speelt heb je veel meer kans.
  Waarom Vidigal wisselen? de enige die nog een neusje voor de goal had.
  Waarom wel Rodriquez laten spelen en niet El Messa. El Messa is bijna elke wedstrijd de beste van het veld.

  1. Eens Paul, hoewel ik begrijp waarom de verdediging uitgebreidt werd met Essers. Daarna stond het achterin beter. Misschien toch eens vaker overwegen om het systeem aan te passen want we krijgen veel doelpunten tegen…

 4. Dat je in de rust kiest voor een 532 kan. Ik inkomen. Waarom je dan Vidigal eruit haalt snap ik dan weer niet.
  Waarom geen Stokkers brengen in de 2e helft. Lijkt wel of die totaal geen krediet heeft bij de staf.

 5. Waarom geen Stokkers???
  Je 1e spits is geblesseerd , dan lijkt het mij logisch dat dan je 2e spits die positie gaat invullen…….en geen middenvelder.
  En idd wat ik hier ook lees, waarom wordt die jongen niet de 2e helft gebracht, je staat GVD achter met 1-2.

  Mannen tegen dit Vitesse lagen er kansen, kansen op meer.
  Vitesse heeft de 2e helft 1 halve kans gehad en dat was een doelpunt.
  Maar wij dwingen ook totaal niks af, zoveel foute passes.
  Wat ik persoonlijk echt mis, is de passie, strijd, duels willen winnen, 2e ballen oppakken (gewoon de basis ingrediënten die erbij horen om tot succes te komen)
  En verdedigend ziet het vaak zo knullig uit, kijk de beide tegendoelpunten, de 1-0 een voorzet en die valt precies tussen ons centraal verdedigingsduo in (zijn beiden kopsterk) maar toch mis ik daar de echte wil om dat duel te willen winnen, iets wat die CV verdediger van Vitesse wel op dat moment heeft.
  Het zal beter moeten, maar deze nederlaag zat er al wat weken aan te komen.
  Zondag tegen PEC gaan we weer achter ons clubje staan en hopen we weer op een positief resultaat

  Greutsj op Fortuna

 6. Begrijp niet waarom hij niet meteen start met 5-3-2. Tegen Utrecht wel, dan tegen Vitesse toch zeker. Stond stuk beter tweede helft! Maar snap wissels ook totaal niet! Je wint van graafschap, dan moet je niet zoveel wissels doorvoeren. Snap niet hutten(niks tegen hem), maar Stokkers is bijna dezelfde speler als Nova(Nova is wel beter). Vidigal haal je dan niet eruit had Hutten eruit gehaald(zou ik logischer vinden), twee snellere spelers voorin houden. Daartegen vond ik Hutten tweede helft stukken beter op die positie.
  Maar had wat ik de laatste weken niet snap, is dat kost wat kost wil winnen strijden tot het gaatje. Nee niks en dan hoe we de doelpunten weggeven, zo zo makkelijk. Heren knokken, want Zwolle is ook weer een beter team, dus kun je winnen door ze te overbluffen met mentaliteit. nog altijd greutsj, maar door knokken kunnen ze meer bereiken en speel je je dit jaar veilig. Als je zo door blijft gaan, kan het zijn dat je het moeilijk krijgt. Benieuwd, eerst donderdag naar NEC en zondag dan PEC.

 7. Wat nu gebeurd is eigenlijk het gevolg van de voorbereiding en de transferperiode. Men heeft teveel gekocht op de aanval en heeft niet doorgehad hoe zwak onze verdediging is. De eerste paar wedstrijden zijn we nieuw in de eredivisie en hebben tegenstanders nog weinig analyse materiaal. Nu hebben ze dat wel en weten ze feilloos gebruik te maken van onze zwakte achterin. Dan moet je inderdaad 3-4 keer scoren om punten te pakken. Nou dat scoren lukt dan nog tegen andere zwakke ploegen maar tegen middenmoot en top lukt dat niet. Gevolg je haalt alleen (met geluk) punten tegen de onderste. Dat is simpel te weinig om het te redden. Nu dit duidelijk wordt moet men achterin extra sloten op de deur zetten en dat gaat ten koste van de aanval. Gevolg minder doelpunten die we maken maar achterin staan ze zo te schutteren dat het extra slot veilig lijkt maar er toch elke wedstrijd wel een paar insluipers erdoor komen. Het is dus kiezen tussen twee kwaden of op de aanval spelen en achterin 3-4 goals tegen krijgen of extra verdedigers erin en voor niks voor elkaar krijgen terwijl achterin het nog steeds fout gaat.

 8. Ik ben het maar gedeeltelijk eens met bovenstaand.
  Het verdedigen begint naar mijn beleving voorin, verdedigen doe je met een heel team en niet alleen de laatste linie.
  We roepen het ook over ons zelf af met dat hele zone verdedigen maar dat is al eerder voorbij gekomen!!
  Kwaliteit hebben we wel, we zijn echt niks minder dan, NAC , Groningen, De Graafschap of Emmen en nog een paar teams het enigste wat mij persoonlijk zorgen baart is dat we het laten afweten op felheid en agressie.
  En laten we niet alleen maar zeggen dat alles slecht is, bij lange na niet maar het moet beter!!!

  En laten we vooral blijven kijken waar we vandaan komen en laten we eensgezind achter onze geel/groene trots staan, dan gaat het goed komen!!!

  1. Mee eens Erwin. Dezelfde strekking heb ik ook gedeeld hier onder een van de recente topics.
   Ik wil wel nog èèn ding toevoegen: het team maakt te vaak foutieve keuzes.
   Als ik gisteren zie hoe Koselev de bal na een aanval weer in het spel wil brengen, dan roep je onheil over je af. En daarnaast zorgt dit voor enorm veel onrust binnen de ploeg. Hij pakt na een aanval de bal en rolt deze (meer dan eens) naar een vd centrale verdedigers, terwijl er op dat moment nog zeker vier aanvallers van Vitesse in de directe omgeving staan. Gevolg: bal wordt overhaast doorgespeeld en er ontstaat balverlies. Daarnaast wordt Hutten constant door de lucht gezocht (door hem of vanuit de verdediging, wat mede een gevolg is van opbouwen onder druk) of wordt er een bal zomaar over de zijlijn of in de voeten vd tegenstander gespeeld.
   Ik wil echt niet alles op de keeper afschuiven, want foutieve keuzes en passes worden door de hele ploeg gemaakt. Maar een keeper moet wel zorgen voor rust achterin. Ik vind Koselev een uitstekende lijnkeeper, maar voetballend bij spelhervattingen bijzonder matig. Daardoor blijf je als ploeg onder druk staan en zorgt dit voor zeer veel onrust. Vooral gistermiddag.

 9. Oh ja, trots ben ik zeker. En ik denk iedereen hier op het forum. Daarom doet het ook zo’n pijn nu.
  Iedere week weer geniet ik van weer een wedstrijd in de Eredivisie. De grootste frustratie zit ‘m erin dat wij ook allemaal zien dat er teveel dingen onnodig fout gaan of gewoon altijd aanwezig moeten zijn (strijd, passie, beleving).
  Dat de supporters achter de ploeg staan zie je ook wel aan de sfeer op de tribunes (thuis en uit). Maar het doet pijn om wedstrijden zoals gisteren te zien. Hopelijk beseft het team ook waar we vandaan komen en wij er iedere week alles aan moeten doen om nooit meer terug te moeten naar die donkere jaren in de juup (KKD).

 10. Idd Nysaether perfect verwoord!!!
  Ik ben ook van mening dat Özer een betere doelman is (meer ervaren en rust uitstralend) dat is denk ik voor een defensie van levensbelang.
  En voetballen kunnen we zeker, vooral op ons middenveld lopen spelers dus echt wel kunnen ballen (zie de uitwedstrijd bij NAC) driehoekjes bij de vleet en genoeg mooie aanvalsopzetten (die helaas bijna allemaal stranden bij de 16 meter.)
  Ook snap ik de keuzes van onze technische staf niet altijd, maar oke, zij hebben ervoor geleerd laten we maar zeggen.

  Het enigste wat ik mis de passie en de strijd (dit is al mega vaak geopperd)

  En ja hopelijk hoeven we nooit meer terug naar die donkere jaren………..

Geef een antwoord