Fortuna Sittard – FC Den Bosch = 0-0

Dat de Jupiler League bol staat van de spanning lijkt een understatement. Verschillende ploegen strijden in de eindfase voor het kampioenschap, de 4 de periode nadert langzaam zijn eerste schifting en de strijd voor de play-off plekken is ongekend spannend.

Fortuna Sittard dat afgelopen seizoen de na-competitie op een haar na miste, strijd ook dit seizoen weer voor deze winstgevende competitie EN de kans op promotie naar het walhalla van de Nederlandse voetbalsport: de Eredivisie.

Eén van de directe concurrenten voor deze felbegeerde plekken in de nacompetitie is FC Den Bosch. De Brabanders kende in de aanloop naar het treffen een ongeslagen competitie status  in 2013: 6 wedstrijden gewonnen, 2 gelijk gespeeld en nog niks verloren. Een lastige tegenstander dus. Trainer Wil Boessen had in aanloop van deze kraker dan ook tactisch bezien heel wat te bespreken met zijn selectie, zeker ook omdat aanvoerder Yoann de Boer en reserve aanvoerder Ramon Voorn (evenals Fernando Ricksen) ontbraken in de selectie.

De oefenmeester die door de VI eerder dit seizoen werd uitgeroepen tot beste trainer van de Jupiler League, koos voor onderstaande basisteam:

Kaya

Turan – Dreesen – Janssen – Schroyen

Kruijsen – Briels – Diaz

Khalouta – Rajcomar – Nepomuceno

Reservespelers: Voss, Cevik, Sekkour, Hendrickx, Vets, N’Koyi, Mannes

Een basisplaats en dus het vertrouwen voor Jordie Briels en Gevaro Nepomuceno.

De wedstrijd begon afwachtend hoewel de Brabantse formatie enkele keren gevaarlijk via vleugelspel de bal voor wist te krijgen. In de 16meter heerste echter Fortuna Sittard verdediger Timothy Dreesen die zijn 50ste wedstrijd voor Fortuna Sittard speelde. De bezoekende ploeg bleef de gevaarlijkste ploeg en binnen het half uur een duidelijke waarschuwing: het schot op de lat van de Bosschenaren werd echter door Fatih Turan tot corner verwerkt.

Het duurde tot de 35ste minuut dat Fortuna Sittard voor het eerst uit haar schulp kroop en een corner wist te bewerkstelligen. Zonder gevaar overigens. De ruststand in Sittard 0-0.

Fortuna Sittard speelde de 2 de helft richting eigen aanhang en hoopte met de steun van de 12 de man wellicht op een leukere wedstrijd. Het publiek op Noord, maar eigenlijk alles wat groen-geel ademde leek op haar wenken bediend te worden want in de 48 ste minuut was het Aziz Khalouta met de eerste echte mogelijkheid voor Fortuna Sittard. Niet veel later een goede actie van Prince Rajcomar die in de 1 ste helft spijtig genoeg te weinig in het spel werd betrokken.

De wedstrijd welke voortkabbelde leek verdomd veel op een schaakspel tussen Karpov en Kasporov. Na een uur spelen werd Fortuna Sittard speler Quin kruijsen neergelegd op het randje van de 16meter, geen strafschop maar…….slechts een vrije trap. Ook FC Den Bosch bekwaamde zich in deze fase van de wedstrijd echter van goed verdedigend werk. Ook een goed schot van Kevin Diaz verdween naast het doel.

Met nog 25 minuten te spelen een dubbele wissel aan Fortuna zijde. Jordie Briels en Aziz Khalouta eruit. Patrick N’Koyi en Ramazan Cevik erin. Het eindspel van trainer Wil Boessen in een meer spannend dan aantrekkelijke wedstrijd. De reactie ‘uiteraard’ direct ook van Den Bosch trainer Jan van Poortvliet met zijn 2 de en 3 de wissel deze 2 de helft.

Kende deze schaakwedstrijd tussen twee grootmeesters een winnaar? Op het moment dat FC Den Bosch de betere ploeg leek te worden –eigenlijk was-  in de 85 ste minuut de laatste wissel van deze wedstrijd. Verdedigende middenvelder Jurjan Mannes erin voor aanvaller Gevaro Nepomuceno: een korte rokade van Wil Boessen: 0-0. Eindstand.

Fortuna Sittard is door dit resultaat leider in de 4 de periode (3-7), in de reguliere competitiestand levert het punt weinig op. Het is en blijft spannend zo rond plekje 8.

Uw MVP stem kunt u uiteraard weer laten gelden door te stemmen via fortunahome@hotmail.com , o.v.v. MVP FSC – FCD. Voor een bijgewerkte Top 100 allertijden klikt u hier .

Komende maandag 18 maart 2013 speelt Fortuna Sittard alweer haar volgende wedstrijd. In eigen stadion komt SC Cambuur op bezoek. Wederom een kandidaat welke in de race is voor de felbegeerde nacompetitieplekken. Weer een 6 punten duel dus. De wedstrijd staat onder leiding van de heer Sanders. Tot maandag, nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Bron: FortunaHome, foto’s door FH fotograaf Leo Everard .