Fortuna Sittard – NAC, het kan dus toch…..

Met het lood in de schoenen ga je dan op een dinsdagavond naar een wedstrijd kijken. Na een verfrissing (brrr wat was het weer akelig koud) in het supportershome en wat gepraat over en weer neem je dan je plek in op de Ricksen side. Verwachting nul, en uiteindelijk verlaat je met een half tevreden en half trots gevoel het stadion na elf uur.

Ik wil toch even opmerken dat het ´jammer´ is dat we een opstelling op papier krijgen met namen als o.a. Mats S t euntjes en S t epp de Roover bij NAC. Scheidsrechter heeft ook een naamswijziging ondergaan en heet vanavond Gü y übüyük. Een beetje checken van de namen kan nooit kwaad en zeker als dan de stadionspeaker het ook nog blindelings voorleest………

Opstellingen :

Fortuna Sittard : Kaya. Turan, Janssen, Kis, ter Borgh, Briels (46e. Baur), Voorn, Waalkens, Vlug, Linssen (91e. vanKan), Conneh (100e. de Groot)

NAC : ten Rouwelaar, de Roover, Amieux, de Kamps, Boateng (74e. Sarpong), Matic, Tighadouini, Bezooijen (98e. Damchevski), Falkenburg, Seuntjens (83e. Suk), van der Weg

Na een minuut stilte, ter ere van de onlangs overleden John Leinarts wordt de wedstrijd om 20.00u op gang gefloten, Ik zie een akelig leeg stadion, dat (schijnbaar gevuld met ruim 1800 man) met enige spanning en op veel plaatsen met een van kou vertrokken gezicht richting het speelveld kijkt. De hoop is er zoals altijd maar als de eerste helft net bezig is verdwijnt deze weer heel snel. Na 4 minuten spelen ligt de eerste bal al in het netje bij Ferhat Kaya. Een verdedigingsfout van Sjoerd Linssen laat Seuntjens de kans om raak te schieten wat hij dan ook prompt doet. Fortuna krijgt meteen een opdoffer te verwerken en heeft tijd nodig zich hier van te herstellen, gezien het duel dat zich dan vooral op t middenveld afspeelt. Fortuna komt niet verder dan een uitbraak via Briels die dan eigenzinnig op doel schiet in plaats van voor te leggen op de vrijstaande Vlug en een slappe afwerking van Jasper Waalkens na goed doorzetten. NAC stelt er ook niet bijster veel tegenover tot 10 minuten voor der rust als uit een voorzet doelpuntenmaker Seuntjes snoeihard inkopt en onze topper tussen de palen Ferhat Kaya de bal net uit de kruising ranselt. Het oewwwww klinkt zowel vanuit het uitvak, gevuld met een 250/300 NAC-aanhangers), als vanaf de Ricksen side.

De wedstrijd lijkt dan met een 0-1 stand de rust in te gaan, Fortuna lijkt onmachtig en NAC kan ook niet veel beter totdat Jordy ter Borgh zeer dom een overtreding maakt op de lijn van de zestien meter en scheidsrechter Güzübüyük geen keuze laat. Penalty voor de gasten. Onzichtbaar tot dan toe, neemt spits Tighadouini de bal in rondt koeltjes af, 0-2. Vlak erna is rust en worden de spelers met een fluitconcert de kleedkamers in gestuurd.

We halen de schouders op en kijken mekaar half lachend aan en denken ach ja, hadden we iets anders verwacht dan. Met de nodige cynische humor hebben we het toch al heel lang leuk op ons plekje. Broodje frikandel wordt gehaald, we zien iemand in een Fortuna jas weer in de grond hakken tijdens de rust en horen, helaas, dat er vlak voor de wedstrijd weer onrust is geweest buiten het stadion. Aanhangers van NAC (naar we later vernemen Lokeren) en aanhangers van Fortuna (Genk ??) hebben elkaar weer eens getrakteerd op een potje matten. Uiteindelijk heeft de politie hen toch weten te scheiden en de beide groepen via o.a. station naar huis gestuurd.

De tweede helft dan, ik zou zeggen de Jordi Baur show. Nog op het netvlies staat het geweldig leuke interview na jong PSV, waar Jordi aangaf ontzettend blij te zijn met zijn debuut en een volgende keer er weer vol voor te gaan. Jordi deed, wat hij onlangs beloofde. Sjoerd Linssen zorgt voor het eerste gevaar voor het NAC doel met een slap kopballetje in de handen van keeper ´owwwwwww Bassieeeeee´ ten Rouwelaar. Dan in de 50e minuut, klungelt verdediger de Roover wat, Baur neemt hem zijn step af en loopt er langs met de bal aan zijn voet, schiet en de verdediging van NAC kan alleen maar redden brengen door de bal met de hand tegen te houden. Penalty voor de thuisploeg. Ineens is de Ricksen side wakker, en Jordi gaat helemaal, positief bezien, door het lint. Zijn eerste actie, doorzetten en zie de beloning. Kort overleg op de strafschopstip tussen Seku Conneh en Roel Janssen en cultheld Conneh neemt de bal in de handen en jaagt hem een paar seconden keihard in het dak van het doel. Overtuigender kan bijna niet, 1-2. Daar waar de tribunes bijna in slaap waren gedommeld zijn we nu ineens wakker en moedigen de ploeg aan en ook de hoop op een beter resultaat is ineens binnen de ploeg wedergekeerd. Minuut of 5 later wederom een duel tussen de Roover, inmiddels dus zonder step, tegen Jordi Baur, die klein van stuk maar groot van daden is. Sterk doorzetten en hij gaat alleen op de keeper af, en doet dan iets wat we al jaren niet meer gezien hebben in Sittard, denk dat Rowin van Zaanen de laatste was die hierbij in de buurt kwam. Hij stift de bal in een prachtige boog over doelman ´owwww Bassieeee´ heen en iedereen kijkt, als in vertraagde opname de bal na en ziet hem mooi onder de lat in het doel gaan. Ik betrap me erop heel erg hard te schreeuwen en ziet alle mensen om me heen gek worden. 2-2 en hoe……wow, wow en nog eens wow. Baur in de basis ow ow ow…..damn wat was het een prachtig doelpunt.

We gaan er nu eens echt voor zitten. Kan het dan toch, hangt er een stunt in de lucht, gaat het echt gebeuren ??  Fortuna dringt wel aan maar wordt dan toch niet meer echt gevaarlijk. Aan de andere kant is NAC ontzettend matig aan het spelen en kan ook niet veel beter. Met iets betere kwaliteit win je deze pot dus wel, het mag echter niet zo zijn. Na 90 minuten wordt de wedstrijd afgefloten bij een gelijke stand. Zichtbaar is de vermoeidheid bij sommige spelers, Conneh kan niet meer en Voorn lijkt bijna te staan kotsen op het veld van vermoeidheid. Sjoerd Linssen verlaat met een blessure ook het veld en wordt afgelost door Vankan. het noodlot slaat toe in de 96e minuut. wederom zwak verdedigen geeft Erik Falkenburg de kans de Bredanaren weer op voorsprong te zetten en hij doet dat dan ook van dichtbij, 2-3.  een paar minuten later gaat de volledig moegestreden Seku Conneh, begeleid met een dankbaar applaus, van het veld en komt Donny de Groot hem aflossen. Fortuna is op, Fortuna kan niet meer…….Dat de scheids nog een penalty wil geven vlak voor affluiten aan NAC, en deze beslissing weer intrekt op advies van zijn grensrechter doet er dan niet meer toe. In de discussie die volgt laat een aantal supporters van Fortuna weer zien dat men niet heeft geleerd van de taferelen bij de Dijk. De scheidsrechter neemt dan maar de verstandigste beslissing die hij kan nemen, hij fluit voor het einde van de wedstrijd.

De spelers worden getrakteerd op een welgemeend applaus tijdens hun ´ererondje´. Zo kun je als supporter leven met een nederlaag. Inzet tot je er bijna letterlijk bij neervalt. Na de wedstrijd ontbreken ze helaas wederom in het supportershome, en verlaten de laatste supporters even na 23u deze plek. Ik geraak in de hal van het stadion nog even aan de praat met Vlug en de Groot, die beiden staan te wachten op een collega. Ze onderschrijven de matige eerste helft, de waanzinnige actie van Baur en toch ook wel teleurstelling van het net niet.

Ik wens hen beiden een goede nacht en vertrek huiswaarts…..het is lang geleden maar ik kan zeggen dat ik weer eens redelijk genoten heb van mijn clubje.