Fortuna Sittard verliest degradatie duel met 2-0

Crisis na wanprestatie tegen FC Emmen

Het leek zo’n prachtige dag te worden. Met de winst tegen Excelsior en de Carnaval nog tussen de oren zouden we Emmen wel ff oprollen.  Fortunahome trol dan ook goed gemutst naar de Gats, naar de Brand Taveerne en doneerde een paar eurtojes voor de rechtzaak tegen MVV/KNVB en ging daarna hoopvol naar de wedstrijd kijken!

Fortunahome in de Gats

Fortunahome in de Brand Taveerne

Nog ff kerel en dan mag jij er ook op 🙂

Uiteraard steunen wij de actie tegen de MVV straf!

Een prachtige shop is het van binnen geworden

De ‘wedstrijd van het jaar’ eindigde echter in een complete deceptie. Het voetbal was niet om aan te zien en de tactische keuzes van trainer Roger Reijners onbegrijpelijk. Als je wint heb je vrienden en als je verliest ben je de sigaar. Trainer Roger Reijners moet inmiddels een Cubaanse Chigar zijn. Zijn tactische keuzes bepaalde namelijk het beeld van het degradatieduel dat zich ontspon voor amper 3.000 toeschouwers.

Wintjens

Nijs – de Boer – Geenen – Kotbani

Rychlik – Simone – Linssen – Di Lallo

Gommans – Traore

Zo op papier een heel normale opstelling maar als de 1 ste seizoenshelft ons iets heeft geleerd is dat Rychlik en Di Lallo samen in de basiself geen succesfactor bleken. Twee dezelfde types: klein, snel maar te weinig rendement. Met de lange Gommans als diepe spits valt de tactische keuze echter te billijken. Wel jammer dat Gommans vanaf de eerste minuut als een gesteriliseerde hengst in het veld rondliep. Zonder ballen, zonder testosteron. De Roda JC huurling bleek nog altijd geblesseerd en gaf na 25 minuten spelen voor het eerst richting bank te kennen niet meer te kunnen. Gelegenheidsspits Zarko Grabovac mocht zich echter tot de rust warmlopen om vervolgens na de thee zich voorin aan het front te melden.

Angelo Simone, de breker op het (rechter)middenveld/rechtsback mocht deze vrijdag op 10 aantreden. De meest begerenswaardige positie in het elftal zeg maar. Achter de spitsen voor de linies gevaarlijk opduiken voor de doelman. Wellicht dat onze trainer vergeten was dat Simone in zijn lange Fortuna carrière exact éénmaal doel heeft getroffen. Simone kan niet scoren. Laat de Belg ballen afpakken, gele kaarten versieren en het bloed onder de nagels halen bij scheidsrechter en supporters maar zet de jongen niet op tien. Yassime Halim kan dit veel beter.

Verdedigend bleken de keuzes niet veel  beter. Waar was Nico Vanek? De onverzettelijke Duitser zat in ieder geval niet bij de basiself. De officiële Fortuna site meldt de Duister niet bij de geblesseerden. Viert Duistland nog altijd carnaval? Verder opvallend: Geenen links in de as als directe tegenstander van de lange Ruud ter Heide.

In de 1 ste helft bleek FC Emmen al snel de betere ploeg. Fortuna Sittard creëerde zich welgeteld twee kansjes (Di Lallo en Traore). FC Emmen daarentegen creëerde zich drie grote kansen waarvan ene deskundig door ter Heide werd gepromoveerd tot doelpunt. De fysiek sterke spits bleek in een duel met Rick Geenen de sterkere. De honderdste keer dit seizoen een fout van een rechtsbenige verdediger aan de linkerkant van de as staat te dekken. Verdonck, Nijs, Grabovac en de Boer gingen Geenen dit seizoen vooraf. De Limburger hoeft zich niet te schamen, de technische staf des te meer. Is het zo moeilijk een linkspoot te vinden? Blijkbaar wel. Geenen viel overigens na 40 minuten geblesseerd uit met een op het oog vervelende enkelkwetsuur. Zijn vervanger Sven Verdonck. Totaal overbodig maar toch, een rechtspoot.

Goed. Gommans en Geenen geblesseerd, Grabovac en Verdonck de vervanger. Een donderspeech in de rust of smaakte de warme thee onze spelers opperbest. Feit was dat Fortuna furieus aan de 2 de helft begon. De 0-1 achterstand leek binnen het kwartier omgezet te (kunnen) worden ware het niet dat Demba Traore drie opgelegde kansen wist te verprutsen.  De speler is totaal uit vorm en zijn voetbal lijkt niet eens meer op zijn vertoond spel tuis tegen HFC Haarlem. Sebastiano Garlisi kreeg de twijfelachtige eer de donkere aanvaller in de 67zte minuut te komen aflossen.

Met Garlisi en Grabovac in de spits wist Fortuna Sittard zich wonderbaarlijk nogmaals vijf kansen te creerern. De bal wilde er echter niet in. Zelfs de paal stond vrijdagavond in de weg. Het bevroren thuispubliek keek inmiddels stomverbaasd toe en begon zich onderling maar te amuseren. Een strijker werd het publiek ingegooid en een minutenlange geweldsexplosie dreiging als gevolg. Een bal werd minutenlang met ole geroep het vak rond gegooid. Ook hier niet het besef dat Fortuna Sittard tegen FC Emmen de wedstrijd van het jaar 2009-2010 was. Winst op FC Emmen had betaald voetbal behouden in Sittard, een bijna zekere stelling.

Het verlies, wederom ter Heijde scoorde in blessuretijd nog de 0-2, betekent dat er nog slechts 11 wedstrijden resteren om punten bij elkaar te sprokkelen om degradatie naar de amateurs te ontlopen! Qua verliespunten staat Fortuna al weken virtueel onderaan de ranglijst. Keiharde gegevens. De club heeft degradatie ontlopen dan ook niet meer in eigen hand. Als FC Oss zijn inhaalwedstrijden en tegen Fortuna wint is het over en uit met het betaald voetbal sprookje in Sittard! Kunnen we met zijn allen gaan duimen dat FC Veendam failliet gaat.

Waar was de beleving, de passie, de inzet? Een strijdplan dan? Alle ballen inleveren bij Edwin Linssen of de geblesseerde Harrie Gommans kan amper een plan worden genoemd. Het was helemaal niks!

Cliché matig eindigt dit verhaal met het gegeven dat de spelers blij zullen zijn dat ze maandag weer aan de bak kunnen. Eerherstel heet zo iets. Deze keer is het ook nog echt zo, want de spelers en technische staf moeten zich na de thuisnederlaag tegen FC Emmen kapot schamen!

Supporters verlaten massaal voortijdig het stadion

Extra steward inzet houdt de boel onder controle

Korver roept niemand uit tot speler van de match.

Het enige positieve.. deze twee ras Fortunezen blijven stralen

Zo ziet boosheid eruit na een debacle tegen Emmen en..het spuugen op zijn familie!

Opstelling Fortuna Sittard: Wintjens; Nys, Geenen (Verdonck), De Boer, Kotbani; Simone, Linssen, Rychlyk, Di Lallo; Gommans (Grabovac), Traore (Garlisi).

Doelpunten: 0-1 Ter Heide (26), 0-2 Ter Heide (90+3)
Toeschouwers:
2.650
Gele kaarten: Stroeve (FC Emmen)

Namens FortunaHome,

ps: klik hier voor de Top 100 en de MVP 09-10 verkiezing