Degradatiezorgen voor Fortuna na verlies tegen RBC

Fortuna Sittard speelde in Roosendaal haar 26 ste competitiewedstrijd van het seizoen 2009-2010. Trainer Roger Reijners veranderde t.o.v. de dramatisch verloren wedstrijd tegen FC Emmen het basiselftal op meerdere fronten. Nico Vanek, Zarko Grabovac, Sven Verdonck en Ramon Voorn vervingen Badre Kotbani, Harrie Gommans, Rick Geenen (allen geblesseerd) en Angelo Simone.

Het niet meespelen van Angelo Simone mag gerust verrassend genoemd worden. Onze stofzuiger op het middenveld faalde jongstleden vrijdag echter compleet in zijn rol als nummer 10. Een incident op de training volgde en de Belg werd zonder pardoes uit de selectie gezet.

Wintjens

Nijs – de Boer – Verdonck – Vanek

Rychlik – Linssen – Voorn – di Lallo

Grabovac – Traore

Reservebank: Grootaers, Di az, Halim, Villareal, Gommans, Garlisi, Peljto.

In de regen begon Fortuna Sittard goed aan de wedstrijd. Na een kwartier spelen de eerste grote kans van de wedstrijd. Een vrije trap van Edwin Linssen op de borst van Demba Traore. De pass van onze donkere spits op Zarko Grabovac en de vernietigende uithaal enkele meters voor het doel van doelman Koetsier:  0-1!

Blijdschap in het zeer sfeervolle uitvak dat met  80  supporters voor een maandag zeer goed gevuld was. Maandagavond voetbal sucks ook in de Jupiler League. Het spel werd na de openingstreffer er niet beter op. De regen beperkte de mogelijkheden voor beide ploegen. Een goede actie van Marcus Rychlik na 30 minuten spelen leek de 0-2 op het scorebord te kunnen brengen. Demba Traore ontbrak echter enig fortuin.  RBC kwam de 1 ste helft niet verder dan enkele hoekschoppen.  Met slechts een enkele minuut blessuretijd floot scheidsrechter Martin van den Kerkhof voor de thee. De ruststand werd gehaald met 0-1.

Voor thuisploeg RBC Roosendaal een tegenvaller van jewelste. De ploeg van ondermeer de oud-Fortunezen Mels van Driel en Arjan Christianen bracht dan ook enkele wissels. De laatste thuisoverwinning van de Oranjehemden dateerde dan ook alweer van 18-01-2010. Toen bleek RBC met 4-1 te sterk voor  FC Dordrecht. De laatste uitoverwinning van Fortuna dateert echter al van vorig seizoen! Op 27 maart 2009 was Fortuna Sittard te sterk voor FC Eindhoven. Fortuna was veel en veel beter en RBC was rijp voor de slacht.

RBC Roosendaal begon beter aan de 2 de helft en wist zich enkele kleine mogelijkheden te creëren.  Vrije trappen en hoekschoppen volgden elkaar in rap tempo op. Al counterend (kans voor Traore) hield Fortuna Sittard echter knap stand. Tot de 70 ste minuut.

Na dik een uur spelen de opluchting vanuit Oss. Mede degradant FC Oss komt met 0-1 achter tegen Helmond Sport. De spanning deze maandagavond te snijden, zeker in de woonkamer waar L1 reporter Ben Dols de thuisblijvers gek maakt. De opluchting echter van korte duur. In Roosendaal vallen plots enkele gele kaarten voor Traore en Vanek. Even plotseling is ook de gelijkmaker. Een kadotje van de scheidsrechter die de bal op het randje 16 zo maar neer legt. Een prachtige vrije trap en tegen de verhoudingen in werd het zomaar 1-1. Wat een deceptie. Fortuna even in de war en amper 4 minuten later staat de 2-1 ook reeds op het scorebord. Topscoorder Sjoerd Ars met zijn handtekening waarbij Wintjes de bal wel heel gek in de korte hoek door laat gaan. Een alles of niets offensief  (Gommans erin als extra diepe spits) brengt niet het gewenste resultaat. Fortuna speler Ramon Voorn pakt in de 83 ste minuut nog een rode kaart, Sven Verdonck ziet niet veel later de gele kaart. Pure frustratie.

Fortuna is wederom geslagen en aanstaande vrijdag moet er dan ook gewonnen worden van FC Oss om degradatie uit het betaalde voetbal te voorkomen. Ook FC Oss verliest zijn inhaalwedstrijd. Thuis tegen Helmond Sport eindigt het Brabantse onderonsje in een 0-2 overwinning voor de Helmonders.

De wedstrijd tegen Oss wordt vrijdag dus cruciaal. Op basis van het veldspel vandaag mag er gerust hoop zijn. Fortuna speelde Rbc werkelijk van de mat. Wat dan wel weer meer zorgen baart is dat we blijkbaar ook met goed veldspel nog verliezen van een heel, heel matige tegenstander. We missen voorin clevere spitsen en achterin vallen steeds in het centrum gaatjes. Enfin. We hebben als supporters geen keuze. We kunnen klagen, smeken, huilen, de boel negeren, maar feit is dat we vrijdag moeten winnen. Als Supporters hebben we geen andere keuze dan vrijdag VOL achter ONS team te gaan staan. Op basis van de inzet en het spel verdienen de spelers dat. Kop op, ff uithuilen en… inscrhijven in die bussen van de SV!!! Noa Veure!

Bron: Fortunahome.com