Het noodscenario van de Eredivisie: volgend seizoen 20 clubs

Wordt er dit seizoen vanwege het coronavirus geen Eredivisie-voetbal meer gespeeld, dan bestaat de Eredivisie voor het seizoen 2020-2021 uit twintig clubs: de huidige achttien clubs inclusief de nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie: SC Cambuur en De Graafschap.

In het ’worst case scenario’ spelen laagvliegers RKC Waalwijk en ADO Den Haag (ondanks dat ze nu op de onderste twee plaatsen staan) komend seizoen gewoon in de Eredivisie. Tevens geldt de huidige stand bij het toekennen van de tickets voor Europees voetbal. Het kampioenschap in de Eredivisie en Eerste Divisie zal niet worden vergeven en RKC Waalwijk en ADO Den Haag, de huidige nummer 17 en 18, ontlopen degradatie.

Dit is het worst case scenario en wordt door alle betrokken partijen gezien als het meest eerlijke wanneer er geen betaald voetbal meer gespeeld wordt voor 30 juni. Ook als de competitie wel wordt hervat, maar niet voltooid, zal de KNVB als organisator van de competitie dit draaiboek uit de kast halen.

Met of zonder publiek?
Mocht de situatie het toelaten wel te voetballen voor 30 juni, dan heeft het de voorkeur dat eerst de inhaalduels FC Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord worden afgewerkt zodat alle clubs evenveel wedstrijden hebben gespeeld alvorens aan de laatste serie van acht duels te starten. Spelen met of zonder publiek is voor de clubs geen issue meer zolang er maar gespeeld kan worden.

“Geen kampioen, geen degradatie, wel promotie”
Overigens heeft FOX laten weten het laatste kwartaalbedrag van het televisiecontract voor seizoen 2019/’20 sowieso over te maken, zodat de clubs een bedrag van zo’n 22 miljoen euro kunnen verdelen als afgesproken. Hiermee wordt de directe pijn voor de Eredivisie- en Eerste Divisie-clubs direct verlicht, omdat zij hiermee de meeste rekeningen waaronder salarissen kunnen betalen.

Komt er volgend seizoen daadwerkelijk een Eredivisie met twintig clubs, dan moet er een competitieprogramma met vier extra speelronden worden ingepland. Aangezien aan het eind van het seizoen 2020/’21 het EK staat geprogrammeerd zullen er weinig uitloopmogelijkheden zijn. Vandaar zullen er meer midweekse programma’s op de agenda komen en wordt eventueel ook met Kerstmis en Pasen gevoetbald. Aan het einde van dat seizoen zal een versterkte degradatieregeling van toepassing zijn, zodat de Eredivisie voor het seizoen 2021/’22 weer uit achttien clubs zal bestaan.

Betrokken partijen vinden het te vroeg om in te gaan en vooruit te lopen op het geschetste noodscenario

Geef een reactie