Jeugdopleiding op alle vlakken Nao Veure!

Fortuna’s jeugdopleiding, op alle vlakken Nao Veure!


Op uitnodiging van de club is een afvaardiging van het FortunaSC bestuur woensdagavond aanwezig geweest bij de informatiebijeenkomst over de jeugdopleiding. Het voornemen dat we een scherpe en kritische analyse zouden maken konden we snel laten varen. Fortuna heeft vanavond haar visitekaartje afgegeven waar het de jeugdopleiding en technisch platform betreft, absoluut een compliment waard.

Fortuna heeft dit seizoen de ambitie uitgesproken beter te acteren op positieve kritiek vanuit de verschillende belanghebbenden rondom de club. De ouderraad, spreekbuis namens de ouders van alle jeugdspelers, heeft aangegeven dat ze graag meer informatie ontvangt van de club waar het de jeugdopleiding betreft. Een logische vraag, zo is het geen mysterie dat een topsporter binnen het gezin een zware wissel kan trekken op tijd en energie. Daarnaast is er toch ook wel wat onrust geweest in verband met het vertrek van onder andere Fred van Barneveld en de algehele financiële situatie van de club.

De bijeenkomst van vanavond was dan ook een positief signaal vanuit Fortuna. Charly Chudik was als voorzitter van de avond een prima gastheer en leidde de grote schare aanwezigen (minstens 150 mensen) door de verschillende aspecten die bij de jeugdopleiding horen. Na een korte inleiding werd het woord gegeven aan de specialisten en kwamen onderwerpen als medische zorg, pedagogiek en onderwijsbegeleiding aan bod. Opvallend is de samenwerking met FysioSittard, waardoor er iedere dag een intake mogelijk is voor spelers met klachten. Daarnaast worden er ieder kwartaal testen uitgevoerd waardoor zowel de effectiviteit van training als individuele ontwikkeling gemeten worden.

Het aanbrengen van structuur lijkt een van de speerpunten van Chris Burhenne, hoofd jeugdopleiding. Trainers de vrijheid geven om hun kwaliteiten optimaal aan te wenden, maar wel binnen de kaders en visie van Fortuna Sittard. Het gestandaardiseerd aanleveren van trainings- en wedstrijdresultaten stelt Burhenne in staat analyses uit te werken en uiteindelijk mee te nemen in de “eindafrekening”. Regeren met een flinke dosis humor (Burhenne verspreekt zich wanneer hij zegt dat er volgend jaar een elftal “Onder 2 jaar” start, scherp voegt hij er aan toe dat de aanwezigen dus iets te doen staat vanavond) én ijzeren hand. Er wordt niet alleen doorgeselecteerd onder spelers, ook de trainersstaf ligt onder de loep. Dit heeft er al in geresulteerd dat er een aantal nieuwe trainers zijn aangesteld, met een zware focus op affiniteit met het spelletje, de juiste UEFA diploma’s, ervaring en liefst een verleden als oud speler.

Voordat Martin Masset aan zijn slotwoord begint spreekt Wil Boessen over de relatie tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal. In zijn motivatiespeech wordt de nadruk gelegd op het nastreven van het allerhoogste en het ervaren van tegenslagen als vereiste om later succesvol te zijn. Volgens Boessen heeft een aantal spelers uit de recente lichting van de jeugdopleiding te weinig meegemaakt. Door hun talent bleek de jeugdopleiding een rode loper, de kleinste tegenslag in de A jeugd of eerste elftal resulteert dan direct in een attitude probleem en onwerkbaar conflict. De link met de actualiteit is dan snel gemaakt. Boessen illustreert ook hoe het wel kan gaan. Gevaro Nepomuceno speelt in zijn eerste jaar bij Fortuna vrij weinig en komt niet verder tot een handvol minuten speeltijd als invaller en een incidentele basisplaats. Gevaro maakt in het begin van het seizoen van zijn hart geen moordkuil en deelt zijn onvrede met Boessen. Daarna vecht hij een seizoen lang voor zijn plek in de selectie en ziet dat dit seizoen beloond met een basisplaats. Strijden voor je droom!

In het nieuwe seizoen moet de jeugdopleiding naar een hoger niveau getild worden. Er gaat meer getraind worden, de keeperstrainingscapaciteit is verdubbeld, er wordt in alle elftallen dominant gevoetbald in een 4-3-3 opstelling en het scoutinggebied wordt verruimd van ongeveer 35 km naar 60 km buiten de grenzen van Sittard. De ambitie van de club is duidelijk en wordt niet onder stoelen of banken gestoken, over enkele jaren bestaat 50% van de selectie uit voormalig jeugdspelers. Een ambitieus streven, dat zeker, maar een voorzichtig begin is gisteravond zeker gemaakt.

Auteur: Rick Gruijters, Fortuna SC