John Linford over rode kaarten regen

DdL: Voetbal wordt vermoord

Vandaag de dag laat krant de Limburger een opmerkelijk stuk optekenen in haar dagblad. Afgelopen weekeinde werden in de Eredivisie 6 rode kaarten getrokken, een negatief record lonkt. De krant polst enkele oud-voetballers/trainers over deze nieuwe trend in het betaalde voetbal, ook clubicoon John Linford.

“In mijn tijd had je gasten als John de Wolf, Jan Wouters en mezelf. Geen van ons had in het huidige voetbal negentig minuten op het veld kunnen staan. Vroeger was het allemaal beter wat die kaarten betreft. Er werd meer toegelaten, je mag tegenwoordig niet eens meer een tackle inzetten. Ook de Premier League is een stuk softer geworden. Scheidsrechters proberen het voetbal te vermoorden hoewel je ze niet alles kunt aanrekenen. Het spel is zo snel geworden en echt alles wordt vastgelegd.  In de jaren tachtig zag je een fragment één keer op televisie, nu wordt een inworp al herhaald.”

Mooie woorden van John Linford die in 262 wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal slechts 22 gele kaarten verzamelde. Eén en ander doet ondergetekende denken aan een actie van voormalig Fortuna speler Anton Janssen. De flankspeler werd op de hoogte van de cornervlag in stadion de Baandert eens neergehaald. Gemeen blijkbaar, want de speler lag een halve minuut op de grond vooraleer hij doorhad dat de scheidsrechter niet zou fluiten voor een overtreding. De speler vloog op en zette een sprint in van 50 meter  om zijn tegenstander (en dader van) met een vliegende tackle neer te sabelen. Hij ontving een gele kaart voor deze actie. Ja, dergelijke acties afmetende tegen het hedendaagse voetbal beseft ook ondergetekende dat het voetbal in 25 jaar tijd veel is veranderd. Onderstaande een oud VI stukje van Hugo Borst over John Linford.

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen