Justice for the Fortuna supporters

Justice for the Fortuna supporters

Fortuna – MVV is jarenlang een garantie geweest voor een vol stadion. In de laatste vijf edities waren altijd minimaal 7000 toeschouwers aanwezig. Schijnbaar vonden de autoriteiten onder leiding van ‘burgervader’ Cox dat daar wat aan moest gebeuren. De KNVB hielp ook een handje mee. Dus werd een plannetje gesmeed met voorwaarden om een kaartje in de voorverkoop te kunnen bemachtigen. Kandidaten voor de Tweede Kamer in politiek Den Haag worden minder gescreend… Maar het plannetje had succes: het uiteindelijke toeschouwersaantal was ten opzichte van vorig jaar meer dan gehalveerd.

De tentakels van de ‘hou de supporter uit het Fortuna-stadion’-maffia reikten afgelopen vrijdag zelfs tot in Frankrijk. In een jaar tijd ben ik een keertje of twintig vanuit Dover aangekomen, nooit heb ik een Franse douanier in zijn hokje zien zitten om m’n paspoort te controleren. Dus toen ik ’s ochtends tussen Ramsgate en Dover in een file terechtkwam en daardoor de boot van 12:00 uur miste, dacht ik alsnog een kans te hebben de wedstrijd te halen. Rond de klok van vijf reed ik in Calais van de veerboot af: drie uur om in Sittard te geraken. Het kon dus nog. Maar nog geen 300m later was het wéér prijs: toch geen file richting de uitgang?! Jawel, de Gendarmes vonden het nodig een uitgebreide grenscontrole te houden. Nog eens anderhalf uur vertraging, daag derby…

Onderweg naar huis ontsproot zich in Sittard een horror-scenario dat de ware supporter de rillingen over de rug doet lopen. Politie en ME misdroegen zich in opdracht van burgemeester Cox op een in Limburg nog nooit vertoonde wijze. Intimidatie, zinloos geweld, arrestaties, gewonden. Het zorgde zelfs voor een trending topic op Twitter. Toen ik bij thuiskomst alle ellende via internet tot me nam, besefte ik hoe vreselijk het moet zijn geweest. Dat werd in de dagen erna niet minder. Verslagen van oogetuigen, filmpjes en foto’s vertellen een haast surrealistisch verhaal.

Wat me het meest ergert aan de gang van zaken is de manier waarop Sjraar Cox zich heeft uitgelaten over de gebeurtenissen. Of beter gezegd: wat hij NIET zei. Vriend Cox lult nl. van alles en nog wat, maar hij rept met geen woord over wat de slachtoffers hebben moeten meemaken , laat staan dat hij blijk geeft van medeleven of wat dan ook. Terwijl ‘onze burgervader’ met eigen ogen heeft kunnen zien hoe een meisje van 12 door een paard onder de voet werd gelopen. Dat is het aloude probleem met machthebbers in de maatschappij: gebrek aan empathie. Ze weten niet wat ze veroorzaken en kunnen zich niet inleven in de situatie van een ander. Dat is nl. nodig om te komen waar ze zijn. En als ze er eenmaal zitten, is alles geoorloofd om op het pluche te blijven. Deze mensen zijn gevoelloos en hartenloos, je zou er bijna medelijden mee krijgen (ik benadruk: bijna).

Onwillekeurig moet ik terugdenken aan de Hillsborough ramp in 1989. De gevolgen van dat incident (96 doden) zijn natuurlijk niet te vergelijken met wat er in Sittard plaatsvond, maar de ‘aftermath’ begint nu al te lijken op wat destijds in Engeland gebeurde. Een politiewoordvoerder die de media te woord staat, de schuld direct bij de supporters legt en feiten achterhoudt. De politie die willens en wetens weigert getuigenverklaringen en aangiftes op te nemen. En tenslotte een burgemeester die een onderzoek instelt dat ten eerste onvolledig is en ten tweede nimmer onafhankelijk kan zijn. Oftewel het standaardscenario voor een doofpot in wording.

Ik voorspel dat het onderzoek naar de gebeurtenissen langer gaat duren dan verwacht en dat er een aantal drogredenen zullen worden verzonnen om de boel goed te praten. Vriend Cox en de verantwoordelijken bij de politie weten zich van de prins geen kwaad. Elke verantwoordelijke kan met zijn dikke reet op het door onze belastingcenten betaalde pluche blijven zitten en we gaan over tot de orde van de dag. Sterker nog: Cox mag gewoon gratis blijven pilsen in de businessruimte van Fortuna. Bah, ik gruwel al bij de gedachte…

Mijn medeleven gaat uit naar de getroffenen. Ik heb diep respect voor degenen die de moeite nemen dit niet in de vergetelheid te laten wegzinken. Ik hoop dan ook dat dit voor de verantwoordelijken het spreekwoordelijke staartje krijgt. Maar verwacht niet dat koppen zullen rollen, hoeveel bewijs er ook op tafel komt. In Engeland duurde het 23 jaar voor de waarheid boven tafel kwam…

Auteur: Patrick Dokter