Mobiele Eenheid gaat compleet door het lint

De politie en ME inzet hebben zich op vrijdagavond compleet misdragen. De dag begon nog wel zo gemoedelijk. In de middag vierden enkele tientallen Fortunafans samen met het terrasjespubliek “het derby gevoel”.  Er werd volop gelachen met elkaar, zoals het hoort.Zonder enige aanleiding werd echter tegen het einde van de middag een ander supporterscafé in Sittard-Noord door zo’ n 100 man ME omsingeld (!). Dit café vormt al jarenlang de thuisbasis van de fanatieke supporters van Fortuna Sittard. Hier zijn duidelijke afspraken gemaakt met de buurt en de eigenaar, waardoor er al jarenlang nul klachten zijn. TOF besloot er zelfs enige jaren geleden haar vreugde overwinning te delen met het grote publiek.

Ondanks pogingen van de eigenaar, enkele vertegenwoordigers van Politie Sittard en FortunaSC om de redelijkheid te vinden wilde de ME niet wijken van haar opdracht. De opdracht kwam rechtstreeks van de burgemeester en “we moesten ons maar daar melden” . In reactie op waarschuwingen dat dit pure provocatie was en dat het een kwestie van tijd zou zijn dat er een vonk zou overslaan liet de commandant weten : “er klaar voor te zijn”. Hoe creëer je problemen die er niet zijn…

Heel even dreigde het dan ook uit de hand te lopen toen ME bussen werden bekogeld met een enkel lege bierfles en wat siervuurwerk. Kordaat ingrijpen van de eigen leiding zorgde er echter voor dat het hier bij bleef. Het ging echter een uurtje later wel mis toen ook politie te paard zich meldde. De grote paarden liepen namelijk bij het “begeleiden van het slachtvee” over Fortunafans heen. Tot zware ongelukken kwam het toen nog niet, wel werden de supporters die er iets over zeiden opgepakt. Zo ver we hebben kunnen zien betrof het hier vijf mensen. Op de vraag waarom men eigenlijk met zoveel machtsvertoon het thuispubliek (!) die op 4 km van het stadion een pilsje zit te drinken moest provoceren is de hele avond geen antwoord gekomen.

Bij aankomst van het stadion werden de supporters gedwongen door een veel te kleine ingang naar binnen te gaan. Andere entrees mochten niet gebruikt worden. Er ontstond een soort ” worst-makers-gevoel”, waarbij honderden supporters geplet werden in een nauwe sluis. Toen de groep eindelijk binnen was, was de stand al 0-1. In het stadion was het beter geregeld. De meeste stewards op Noord toonden wel respect.

Helaas werd dit na afloop van het duel weer compleet te niet gedaan door met name de Mobiele eenheid. Daar waar de MVV bussen zonder enige politiebegeleiding en aanwezigheid rustig konden vertrekken, daar werd het thuispubliek (gezinnen, kinderen, vrouwen, jeugd, volwassene) gedwongen door een haag van schilden, knuppels, helmen, busjes en politiepaarden te lopen, waarna men vervolgens (de bussen waren inmiddels al lang weg van Mvv) verplicht moest wachten..op wat? Als toetje gingen de politiepaarden in galop door de wachtende fans, wat door de politie werd beschreven als ” ja dat doen we om grote groepen mensen uit elkaar te jagen” . Dus eerst wordt je gedwongen in een groep te staan wachten en daarna sturen ze er politiepaarden doorheen? Onbegrijpelijk. Deze actie leverde in iedere geval al twee gewonden op die naar de eerste hulp moesten, twee 12 jarige meisjes…..

Enkele reacties na afloop :.

Fortuna Sittard: ” Nu zullen de supporters door de nederlaag sowieso geen goed gevoel aan de wedstrijd hebben overgehouden. Maar dit werd nog eens extra benadrukt door het ronduit beschamende optreden van de politie en ME bij deze wedstrijd. De thuissupporters van Fortuna Sittard werden als slachtvee behandeld. Burgemeester Sjraar Cox en de lokale ‘veiligheidsfunctionarissen’ moeten zich eens goed achter de oren krabben en zich afvragen of dit de manier is waarop zij profvoetbal willen hebben in Sittard.

Politieman korps Sittard-Geleen (huilend): ” ik ga mijn ontslag indienen, ik schaam me diep voor deze wantoestanden en hier wil ik niet bijhoren. Dit is schandalig !”

Stewards Fortuna Sittard (ontdaan): ” Dit heb ik nog nooit meegemaakt, de politie sloeg helemaal door. ”

De dag begon gemoedelijk, overal lachende gezichten.

de sfeer op de markt was gezellig

gezelligheid troef op de merret

Het fortuna publiek gemixt met winkelend publiek..dat gaat prima samen!

siervuurwerk vindt iedereen namelijk prachtig!

Old scool Hempe kwam zich ook nog ff melden

De fotograaf voor dit keer ook zelf op de foto, bij ” zijn eigen”  viking 😉

Supporterscafe Brand tavernee

Enkele gasten van Fortuna Koln waren er dit keer ook

roken doen we natuurlijk netjes buiten, de sfeer was gemoedelijk

vrienden onder elkaar

en dan komen deze pipos met bijna 100 man, 10 busjes en evenveel paarden. Vertegenwoordigers van de groep proberen de redelijkheid terug te brengen.

het leidt tot nog meer insluiting..vanwege?

daar gaat ons belastinggeld dus naar toe…!!!

uw fotograaf krijgt een tik met de stok….het lijkt steeds meer op Syrie

even dreigt het uit de hand te lopen..

maar de supporters organiseren zelf weer de orde

anno 2013….

op weg naar het stadion…

uiteraard weigert uw fotograaf als slachtvee behandeld te worden..bekijk het maar!

gezellig he…

op 4 km van het stadion verwijderd worden de eigen aanhangers als slachtvee verder opgedreven…

mooi dat gele, dat dan weer wel 🙂

nieuw spandoek!!! Gaaf

teleurgestelde blikken op Noord

Deze dag had anders gemoeten…

supporters moeten wachten..de bussen zijn al lang weg..zonder politiebegeleiding!

De ME was massaal uitgerukt

en dat zorgde nu niet echt voor een vriendelijke sfeer..supporters mochten niet naar huis

en de politiepaardjen galoppeerden vervolgens door de groep van wachtende supporters

Dit 12 jarig meisje kon naar het ziekenhuis nadat ze tussen de paarden was gekomen

de handen van Sem nadat die vertrapt werd door paarden..kijk het filmpje hoe 12 jarige meisje wort vertrapt en hoor de angst nadat zo onder het paard is gevallen

1 uur na afloop van de wedstrijd ..

hoezo meer blauw op straat? Bezuinigen op die gasten!!

Auteur en foto’s: Kiprich