, Het groete geld regeert, de competitie is niks mie werd “, zo luidde de tekst op een meterslang spandoek op de tribune van de harde kern van Mvv. Boze MVV-fans hadden tegen ‘jong-twente’ voor het hek van stadion de Geusselt daarnaast in totaal 15 vuurwerkbommen afgestoken als protest. De scheidsrechter staakte de wedstrijd tijdelijk.
Net zoals tienduizenden andere supporters van vooral de traditionele BVO’s zijn de MVV fans fel tegen de verdere commercialisering van het voetbal en de onrespectvolle bijrol van de supporters die steeds meer als “klapvee” en tv vulling” worden beschouwd. Bus en autocombi’s in de juupliek? Een door de burgers betaalde burgemeester van Eindhoven die zo maar bepaalt dat supporters van 9 bvo’s niet welkom zijn in zijn stad? Waar haalt die het lef en democratisch recht eigenlijk vandaan? Een buitenlandse betaalzender die bepaalt waar en wanneer wij onze eigen club mogen zien? Op maandagavond voetballen? voetballen tegen 2e teams die constant van samenstelling wisselen, collectieve omgevingsverboden? Waar gaat deze competitie heen en wellicht belangrijker nog, worden de supporters eigenlijk wel door iets of iemand serieus genomen??
De Knvb roept jarenlang dat de eerste divisie te veel clubs telt. Net op het moment dat de inkrimping zich natuurlijk voltrokken heeft wordt de competitie weer kunstmatig uitgebreid naar twintig. Uiteraard gaan niet de drie béste beloftenteams van 2013 naar de Jupiler League, maar de nummers 4, 8 en 9 van de beloftencompetitie. Het betreft hier uiteraard de beloftenteams van de drie eredivisieclubs met de hoogste begrotingen. Het druist in tegen zo ongeveer alles wat een zinnig mens zich bij een sportcompetitie voorstelt, maar zo werkt dat blijkbaar. Jong Ajax, Jong PSV en Jong Twente mogen niet promoveren (omdat ze dan bij hun moederteams in de competitie komen; dat lijkt me normaal), maar ook niet degraderen. Kan iemand uitleggen waarom een twintigste plaats voor Jong Ajax geen degradatie betekent, maar voor FC Emmen wel?
Een respectabele club (bv De Graafschap, Fortuna, Sparta, Willem II of Mvv) tegen een tweede elftal laten spelen is alsof je tegen een spookclub speelt: een tegenstander die wel het shirt van Ajax of PSV draagt, maar niet of nauwelijks de naam, traditie en aantrekkingskracht van die clubs met zich meebrengt, net zo min als aanhang. Dood in de pot. Daar voel je als supporter helemaal niks bij. Het heeft iets vernederends en in elk geval is het een erg onaantrekkelijk gegeven voor stadionsupporters die niet denken in aantallen pay-TV abonnees of intrinsiek spelniveau, maar in clubs. Clubs als Fortuna -en ook Mvv- verdienen vlaggenschepen als opponenten. Hoofdmachten. Zulke clubs horen niet van bondswege te worden geparkeerd op veredelde jeugdcomplexen.
De lijn tussen “gelijk hebben en gelijk krijgen” is daarbij echter flinterdun. De ultras van Mvv spreken dan wel voor tienduizenden supporters, de manier waarop de actie werd uitgevoerd kon op (te) weinig sympathie van de andere fans rekenen. Ter hoogte van de Angel Side waren enkele luide knallen te horen, gevolgd door een dicht rookgordijn en scherpe kruitdampen. Na een eerste reeks van zeven vuurwerkbommen – die richting het veld bleken te zijn gegooid vanuit buiten het stadion – verzocht de stadionspeaker de betreffende leden van de harde kern geëmotioneerd om op te houden met de ordeverstoring. ,, Er zijn hier moeders met kleine kinderen, die staan doodsangsten uit. Alsjeblieft, schei ermee uit .” Toen zijn woorden niets leken uit te halen en de harde knallen gewoon doorgingen, werd de wedstrijd met overduidelijke instemming van de toeschouwers op de tribunes voor korte tijd stilgelegd. De kersverse Mvv coach Tini Ruijs -zelf ook niet verlegen om een vuurtje aan te steken- keurde het gedrag van zijn eigen fans openlijk af. “deze mensen hebben geen recht om wedstrijden van Mvv nog ooit te kijken”. Over de onmacht en het onrecht van de fans werd gemakshalve maar niets gezegd…..
Neen. Het protest van Mvv fans zal niet het laatste protest zijn. Ook de FortunaSC overweegt momenteel diverse scenario’s om het protest te laten horen. Nadat eerder een open brief naar de landelijke en limburgse media geen soelaas bood (men negeert de supporters gewoon) wordt het nu tijd voor andersoortige acties. Supporters worden hiertoe gedwongen omdat er blijkbaar simpelweg geen andere dialoog mogelijk is. Let wel, we zullen altijd voor publieksvriendelijke acties gaan en altijd opkomen voor de belangen van onze leden. Op het moment van schrijven wordt zowel een juridisch traject als een (gezamenlijke) “protestmars achtig traject” besproken, waarbij de FortunaSC open staat voor samenwerking met andere supportersgroeperingen om zo samen een luidere stem te krijgen. Wordt vervolgd.
Auteur: Kiprich