North vs South: Shall the South rise again?

Bij de wedstrijd Fortuna Sittard tegen FC Groningen is het onvermijdelijk om ook even te denken aan de historische clash tussen  de Noordelijke en Zuidelijke legers van Amerika eind 18e eeuw. Een strijd gedreven door cultuur verschillen en andere ideeën over de toekomst. Dit gevoel van een echte clash wordt nog eens versterkt door de actuele geluiden die uit het Noorden komen. 200 man harde kern van FC Groningen zouden zich georganiseerd  hebben om rond en in het Fortuna Sittard stadion een signaal van ontevredenheid  af te geven.  En daar is natuurlijk helemaal niks mis mee!

Het vervelende echter is dat de politie & burgemeester van Groningen de Sittardse driehoek heeft laten weten dat deze grote groep veel (knal) vuurwerk zou gaan meenemen, dat er onderling tussen de Groningse groepen ruzie zou zijn, dat er afgesproken zou zijn met een Belgische club om te “matten” en dat men ook het veld in Sittard op zou willen gaan. Op de vraag aan de burgemeester van Sittard of die zin had om deze fanatieke groep (zaterdag) op de Sittardse markt te verwelkomen  was zijn antwoord nee. FC Groningen kreeg dan ook aangeboden om met een verplichte buscombi te komen.

Om voor de schrijver onduidelijke reden is deze alternatieve mogelijkheid niet door FC Groningen omarmd en besloot Burgemeester Cox 48 uur voor de wedstrijd dan maar een algeheel verbod voor alle fans uit Groningen in te stellen. Zonde voor de vele fanatieke en prachtige fans die FC Groningen rijk is en die -al dan niet in een hotel- al weken uit zagen naar een Limburgs tripje.  Dat er in de nacht van donderdag op vrijdag protest vlaggen bij het stadion werden opgehangen was dan ook begrijpelijk en te respecteren. Ondanks de emotie en onmacht die velen fans uit het Noorden zullen voelen, wijzen de feiten en daarmee de veroorzaker van dit trieste besluit echter  toch met name naar (een deel van de) FC Groningen (fans) zelf. Helaas, want er is in Sittard veel sympathie en respect voor fans die stad en land afreizen om hun club te steunen!

 

De tactiek van Fortuna Sittard?
Terug naar waar het natuurlijk echt om draait. De clash op het veld. Trainer René Eijer kan zaterdag in het thuisduel tegen Groningen (aftrap: 18.30) geen beroep doen op de langdurig geblesseerden Gavin Vlijter en  Djibril Dianessy. Voor de rest is iedereen fit en beschikbaar, met dien verstande dat de reserve keepers -door  Aykut Özer’s  rode kaart (2 wedstrijden) en een blessure bij Koot- waarschijnlijk de A jeugd keeper zal worden.

Het hoofdpijndossier dat de trainers-staff enige wedstrijden bezig heeft gehouden —de rechterhelft van de achterhoede—loste men tegen Feyenoord op door Branislav Niňa rechtsback te laten spelen.  Het standaard alternatief is natuurlijk dat of Essers of Alessandro Ciranni  op die positie  zal spelen.  Wij weten het niet en laten deze wijsheid graag over aan de technische staff. Inherent aan die keuze is wellicht de hoofdvraag in welke strategie en dus welke opstelling we gaan starten. 4-4-2 of de klassieke 4-3-3 ?  Tot nu toe koos het duo Kevin & Rene altijd bij twijfel voor 4-3-3 en voor nu volgen wij die denklijn dus ook.

Achterin denken we dan dat de Feyenoord verdediging weer de basis zal worden, dus Branislav Niňa rechtsback , centraal Heerings met aanvoerder Wessel Dammers en Michael Pinto op de linksbackpositie. Op het middenveld verwachten we dat Eijer geen wijzigingen doorvoert. José Rodríguez, Ahmed el Messaoudi en Mark Diemers zijn de mannen die de slag op het middenveld moeten winnen. In de aanval moet Eijer een keuze maken wat betreft de spitspositie: Finn Stokkers of Andrija Novakovich. Ondanks prima werk van Stokkers in absentie van Novakovich, vermoeden we dat Novakovich toch weer de voorkeur zal krijgen. Aan de zijkanten geen wijzigingen: Lisandro Semedo speelt op de rechter flank en Lazaros Lamprou op de linker flank.

Samenwerking tussen Fortuna Sittard en KIKA
De Eredivisiewedstrijd Fortuna Sittard – FC Groningen op zaterdag 22 december om 18.30 uur staat in het teken van de start van de samenwerking tussen Fortuna Sittard en Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). In navolging van sc Heerenveen wordt Fortuna Sittard de tweede club in de Eredivisie die KiKa dit seizoen gaat steunen.  Naast veel zichtbaarheid in en rondom het stadion tijdens deze bijzondere wedstrijd vindt er een collecte plaats en worden 11 oranje KiKa-stoelen in het stadion gepresenteerd. De opbrengst van de verkoop van deze stoelen zal ten gunste komen aan KiKa. Tijdens het rustmoment van de wedstrijd Fortuna Sittard – FC Groningen wordt op de middenstip de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door Isitan Gün (voorzitter Fortuna Sittard), Wil Helwig (voorzitter MVO-werkgroep Fortuna Sittard Verbindt) en Frits Hirschstein (directeur KiKa). Alle partijen zijn ontzettend blij met deze sportieve samenwerking en kijken uit naar een mooie toekomst samen!

Ter ondersteuning van de KIKA actie zal voor de wedstrijd Fortuna Sittard – FC Groningen  in de gracht bij de Fernando Ricksen Tribune ook de verkoop van de Fortuna Fan CD “Gebaore en Getaoge” voor vijf euro verkocht worden. De opbrengst daarvan gaat in zijn geheel naar het goede doel KIKA. Ook vindt in de gracht de verkoop plaats van geel-groene kerstmutsen. Deze worden voor twee euro per stuk verkocht door TGV. De opbrengst daarvan komt ten goede aan sfeeracties. Wie écht goed de kerst in wil gaan, moet zich vooral melden bij de fanshop, daar zijn vele mooie nieuwe produkten!

Geef een reactie