Play-offs: op de drempel van de Eredivisie!

De laatste prijs welke Fortuna Sittard behaalde was het kampioenschap in de Eerste Divisie (1995). Sindsdien beleefde onze BVO vele hoogtepunten waaronder een ware bekerfinale tegen Ajax,en Europees voetbal in de Intertoto competitie. Het laatste decennia overheerste echter de smaak van negatieve dieptepunten. Degradatie naar de Jupiler League, een fusie met aartsvijand Roda JC, de licentie werd afgenomen en onze ploeg was meerdere malen technisch failliet. Salarissen werden niet tijdig betaald, puntenaftrek volgde. Het lijstje met dieptepunten kent vele bladzijdes welke binnenkort echter definitief tot het verleden zullen behoren.

Geen oliesjeiks meer in Sittard, maar degelijk management. Onder bezielende leiding van TOF (Wil Meijers, Wil Helwig) wist Fortuna Sittard de allerzwartste jaren uit de historie van onze club te overleven. Martin Masset en zijn mannen luiden een nieuw tijdperk in, die van groei! Een tijdperk zonder schulden, kloppende begrotingen en sportieve voorspoed.

Waar Fortuna Sittard vorig seizoen (2011-2012) de play-offs op een haar na miste, staan de lichten dit seizoen op groen. Thuis tegen FC Dordrecht behoefde Fortuna Sittard namelijk ‘slechts’ 1 punt te pakken om kwalificatie voor de play-offs op eigen kracht te bewerkstelligen. Ook puntverlies van FC Oss (FC Oss-Helmond Sport) zou volstaan. U kent de uitslagen vast al:

  • Fortuna Sittard – FC Dordrecht = 3-1
  • FC Oss- Helmond Sport = 1-2

Op het einde van het seizoen worden de prijzen verdeeld. Dat trainer Wil Boessen nu juist in zijn sterkst mogelijke opstelling kon spelen dan ook een buitengewone meevaller in aanloop naar ‘de wedstrijd van het jaar’.

Kaya

Turan – Dreesen – Janssen – Schroyen

Khalouta – Voorn – Kruijsen – Diaz

N’Koyi – Rajcomar

De wedstrijd begon echter buitengewoon gezapig.  Fortuna Sittard had duidelijk een opdracht om geen enkel risico te nemen. FC Dordrecht was maar voor één ding naar Sittard-Geleen gekomen: verdedigen en de nul houden. Fortuna Sittard had het eerste kwartier rond de 80% balbezit zonder enige kans te creëren.  Na een kwartier dan toch Patrick N’Koyi met een reuze mogelijkheid, naast.

De getrouwen op de tribunes hadden al snel door dat het behalen van play-offs buitengewoon simpel zou worden. FC Dordrecht speelde simpelweg veel te laf voetbal . De 1-0 viel na 23 minuten. Een belachelijk simpele goal want de linksback van FC Dordrecht ging nogal opvallend in de fout. Zijn terugspeelbal naar doelman Hahn kwam mooi in de voeten van Prince die niet lang hoefde na te denken: bam 1-0. Een zucht van opluchting door Sittard en het stadion trilde vrijdagavond voor het eerst. De rust werd zonder enige moeite gehaald. FC Dordrecht kwam tot welgeteld drie (ongevaarlijke) doelpogingen. Fortuna Sittard kende dan ook een droomscenario.

Na rust een ontketend Fortuna Sittard. De thuisploeg speelde 25 minuten fantastisch voetbal en liep uit naar een 3-0 voorsprong. Ramon Voorn knikte de 2-0 binnen, topscoorder Patrick N’Koyi scoorde echter de mooiste van de avond. Een fabuleuze aanval over de linkerflank met een hoofdrol voor Joeri Schroyen. Fortuna Sittard hoefde deze vrijdagavond niet eens groots te spelen om met ruime cijfers te winnen van de nummer 9 van de Jupiler League. Waar kan dit eindigen?

Fortuna Sittard kwalificeert zich voor de play-offs en staat op de drempel van de Eredivisie. We mogen met zijn allen gigantisch tevreden zijn over de verloop van deze knotsgekke competitie. Plaatsing voor play-offs is echter pas het begin van iets wat heel mooi kan zijn.

FC Dordrecht? Onze tegenstander van vrijdag scoorde nog voor de statistieken tegen: 3-1.

Het feestje in de gracht en de catacomben leuk, volgende week wacht echter al weer MVV Maastricht. Een ware Limburgse derby en een heerlijk voorproefje op de nacompetitie.

Stemmen op de MVP van de wedstrijd kan via fortunahome@hotmail.com , voor een bijgewerkte Top 100 allertijden klikt u hier . Fortuna Sittard, waar gaat dit eindigen?

Stand:

1) FC Volendam:29-60
————————————
2) SC Cambuur: 29-58
3) Helmond Sport:30-55
4) Sparta Rotterdam: 29-52
5) MVV Maastricht: 29-49
————————————
6) GA Eagles: 29-45
7) Fortuna Sittard: 29-45
8) De Graafschap: 29-42
9) FC Dordrecht: 29-37
————————————-
10) FC Oss: 29-37
11) FC Den Bosch: 29-35

Mannen, gefeliciteerd!! Super prestatie, super seizoen en een mooie beloning!

Bron: FH, Home of True Support. Foto’s van Leo Everard .