Preview Fortuna Sittard – Achilles’29

Wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 26 oktober 2013, aanvang 18.45 uur.

Met Achilles’29 komt een lastige tegenstander naar Sittard-Geleen. In het Offermans-Joosten stadion zal thuisploeg Fortuna Sittard alle zeilen moeten bijzetten om van de (enige echte) nieuwkomer in  de Jupiler League te winnen. Een bijzonder duel omdat het treffen tussen beide middenmotors voor het eerst in de historie van het betaalde voetbal gespeeld zal worden.

Voor de gemiddelde Jupiler League supporter is onze tegenstander komende zaterdag namiddag de underdog. Fortuna Sittard speelt thuis over het algemeen fris van de lever en de spelers van Achilles’29 zijn voor het grote publiek nog onbekend.

Met Thijs Hendriks (rechtsbuiten) en Freek Thoone (diepe spits) beschikt de ploeg uit Groesbeek echter over twee aanvallend ingestelde spelers die in een recent verleden op het verlanglijstje stonden van Fortuna Sittard. Beide spelers verkozen echter het financieel zekere bestaan van een top amateurclub ipv de sportieve uitdaging in het betaalde voetbal. Anders gezegd, de club bereikte simpelweg geen overeenstemming met beide heren en voldeden dus niet.

Achilles’29 heeft na 12 wedstrijden 13 punten, evenveel verliespunten dan thuisploeg Fortuna Sittard dat reeds 13 wedstrijden speelde in de Jupiler League en dus over 16 punten beschikt.

Het doelsaldo van Achilles’29 mag opvallend genoemd worden. De Gelderlanders scoorden 17 maal, net zo vaak als onze eigen geel-groen helden. De in het zwart-wit acterende nieuwkomer incasseerde echter al  29 doelpunten. Alleen FC Oss kreeg dit seizoen meer doelpunten om de oren (31 stuks). Ter vergelijk, het team van trainer Wil Boessen incasseerde 15 tegendoelpunten.

Topscoorder aan Achilles zijde is de eerder vernoemde Freek Thoone met 7 treffers. De ploeg van trainer en oud-Fortunees Francois Gesthuizen won dit lopende seizoen van Jong PSV (3-2), FC Den Bosch (0-2), Jong Ajax (2-1) en FC Oss (0-1). Saillant detail, de trainer van Achilles’29 scoorde het eerste officiële doelpunt in het nieuwe stadion welke hedentendage te boek staat als het Offermans-Joosten stadion. Een prachtig schot voor 7.000 toeschouwers leverde in de wedstrijd tegen de Graafschap op 20 november 1999, een punt op voor Fortuna Sittard.

Met een punt lijkt Francois Gesthuizen ook dit treffen tevreden. Fortuna Sittard geldt namelijk als thuisspelende ploeg wel als favoriet. Fortuna Sittard trainer Wil Boessen ziet in ieder geval uit naar het treffen: “Achilles heeft gewoon een stugge ploeg met veel mensen achter de bal. Ze spelen opportunistisch voetbal met veel fysieke lengte. Met Thijs Hendriks, Frank Hol en Freek Thoone hebben ze daarnaast voorin veel kwaliteit”.

In welke samenstelling Fortuna Sittard haar tegenstander zal bestrijden blijft ongewis. Timothy Dreesen, Ramon Voorn, Patrick N’Koyi, Niels Vets en Lars Gulpen zijn allen lichtgeblesseerd. Patrick Amoah keert terug na een schorsing van twee wedstrijden waarin Fortuna Sittard achtereenvolgens in Amsterdam en Velsen 4 punten wist te behalen.

De wedstrijd Fortuna Sittard – Achilles ’29 begint om zaterdagavond om 18.45 uur. Scheidsrechter is de heer Martens.

It’s showtime!

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen