Sterker Fortuna vergeet te winnen

Is het glas nu half vol of half leeg? Dat is de vraag die overheerst na twee wedstrijden Fortuna Sittard. Fortuna Sittard pakte immers in een zeer behoorlijk duel tegen Telstar in Velsen een meer dan terecht punt (1-1) en daarmee verloor het er ook meteen twee. Een afgrijselijke blunder van onze nieuwe doelman Leon zorgde ervoor dat Fortuna Sittard ff wereld nieuws werd. Leon ter Wielen, ook wel de Pink Panther (ipv de zwarte panter) in Sittard genoemd, presteerde het om de niet meer verwachte voorsprong (90e minuut) alsnog gratis en voor niets weg te geven. Balen voor alle mensen die Fortuna Sittard een warm hart toe dragen en zeer zeker ook balen voor Leon.

In Columbia zou onze “roze panter” voor een dergelijke wandaad de Colombiaanse stropdas gaan krijgen, in Noord Korea zouden ze soep van hem trekken en in Rusland zou hij een enkeltje Siberië aangeboden krijgen. En er waren gisteravond zeker Fortuna fans die het hartgrondig met deze aanpak eens zouden zijn geweest.

We leven echter niet in die 2e wereldlanden, we leven en spelen gelukkig in een maatschappij waarin we geloven dat je kunt leren door fouten. Het verhaal gaat dat een Software ontwikkelaar van Microsoft een blunder maakte die het bedrijf 23 miljoen dollar kostte en de ontwikkelaar mocht zich melden bij Bill Gates. De man nam zijn “kartonnen doosje” al mee, maar Bill gaf hem een vast contract omdat hij zeer zeker niet af wilde van een medewerker die net een opleiding van 23 miljoen had genoten. Een leuke anekdote die aangeeft dat je ook zo naar het leven kunt kijken. Leon, leer er dus in hemelsnaam van en pak gewoon tegen Almere je revanche!

Terug naar de vraag, waar staan we nu? Fortuna heeft twee wedstrijden aanzienlijk beter gespeeld dan onder van Vossen en ook punten gepakt tegen wedstrijden die we vorig jaar kansloos verloren. We zien passie, een duidelijke tactiek en een team die punten wil pakken. Een grote stap vooruit in vergelijking met vorig jaar dus, waarbij gezegd moet worden dat Telstar en Achilles uiterst zwak oogden.

De verdediging van Fortuna Sittard acteert als een team. De aanvallers zetten direct druk en ons middenveld is boven gemiddeld sterk dit jaar. Dit verklaart waarom we eigenlijk vrijwel geen kansen weggeven. Niet tegen Achilles en ook niet tegen Telstar. Aanvallend is het nog wat beperkt. Een duidelijke aanvalslijn zit er nog niet in, de opkomende backs zorgen zeker voor gevaar, maar het duurt toch vrij lang voordat de bal in de zestien belandt, laat staan richting goal gaat. Met de nieuwe Franse spits hebben we echter meer mogelijkheden om voor echt gevaar te zorgen. Echt hoopvol!!

Rationeel gezien is het antwoord dus simpel op de vraag waar we staan. Het glas is zeker half vol! We doen het simpelweg goed en het team heeft ogenschijnlijk perspectief op een heel leuk seizoen, zeker als de nieuwe aanwinsten over een maandje of zo hun draai beginnen te krijgen. Wat er dan mogelijk is moeten we maar eens bezien als we tegen Volendam, VVV of MVV hebben gespeeld. Dat zijn de mooie graadmeters.

Voor nu moeten we als fans gewoon genieten. Voetbal is emotie en dat hebben we gekregen. Bakken vol heerlijke emotie. In Velsen speelde Fortuna Sittard een thuis wedstrijd en de sfeer in het stadionnetje was super. Iets waar we trots op mogen zijn. Volgende week rollen we die eiland bewoners gewoon op, stopt Leon een penalty en pakken we na afloop va de wedstrijd een lekkere pint en een broodje worst bij het supportershome. Dat is voetbal in Zitterd. Kop op. Aan m!