Villa – Man City

Villa Tour 2005

Het weekend van bevrijdingsdag 2005 zat FortunaHome een weekendje in Birmingham. Gezamenlijk met een bus vol supporters van Groningen, Heerenveen, GA Eagles, Sparta, Zwolle, Verbroedering Geel en Fortuna Sittard dus, op bezoek bij vrienden van Aston Villa. Engels voetbal moet je wel van houden. De beleving zoveel male anders dan in Nederland. Voor U dan ook een korte samenvatting van dit prachtige tripje

Om half 5 ’s morgens vertrekt uit het hoge Noorden van het land een bus met wat kratten bier erin. De eerste Villa liefhebbers worden opgepikt en zo rond de klok van half 10 is het bussie in Breda alwaar 4 Fortuna minded gasten op worden gepikt. De stemming in de bus optimaal hoewel de wc pot reeds voor de Franse grens twee keer overstroomt, de CD speler in de bus het niet doet en de TV ook kassie wijle is.Een doel sieren 34 mannen en 1 vrouw: een gezellig weekend in Engeland met als hoogtepunt de wedstrijd Aston Villa tegen Manchester City. Theoretisch kunnen beiden ploegen nog Europees halen. De praktijk is echter anders want de ploegen staan op ploeg 9 en 10 in de premiership. Voor Villa zeer tegenvallend maar ja dan hadden ze Mark van Bommel maar moeten kopen vorig jaar, iets waar heel even sprake van zou zijn.

De trip brengt het dronken gezelschap naar Tamworth. Een plaatsje zo een 30 kilometer onder Birmingham. Het hotelletje is wederom volledig afgehuurd en staat geheel ter beschikking voor ons Nederlanders. Complimenten voor de organisatie! De bar zit weldra vol en we raken in gesprek met de locale zuiplappen. Op de achtergrond elke minuut van de dag grote TV schermen met voetbal op de buis. Engeland leeft op voetbal, ademt voetbal.

Gezien de kwaliteit van de Engelse keuken eigenlijk wel vreemd dat men überhaupt nog leeft want wat die gasten allemaal koken en eten….ongelooflijk. Friet met azijn erover, broodje friet en een lap leer welk men met ongepast trots presenteert als Engels biefstuk zijnde. Ze zijn er echt trots op en menen het beste stukje vlees te hebben in de hele wereld. Chauvinistisch volk, heerlijk!

Foto linksboven: In Nederland speelt Fortuna tegen Sparta en de smsjes blijven binnenstromen. 3-0 wat een heerlijk gevoel! Het Sparta koppeltje in de bus draagt de nederlaag naar eer en geweten. Ook hun kunnen het niet geloven.

Eagles en zelfs franse Villa fans uit Lyon dit keer!

Op zaterdag dan naar Birmingham, maar niet vooraleer we wederom pijnlijk geconfronteerd worden met de Engelse keuken. Worst, witte bonen, een eitje en brood waarin men vet heeft opgezogen. Dit alles afgewerkt met een gepelde tomaat uit blik en een bak koffie die de naam koffie niet mag hebben. De potten Guinness sieren dan ook de ontbijttafels. De start van een mooie dag.

In Birmingham aangekomen valt direct op hoe professioneel alles verloopt. Straten zijn kilometers rondom het stadion afgezet, maar onze bus wordt naar een parkeerplaats geloodst recht tegenover het stadion. Uren voor de wedstrijd sieren reeds duizenden supporters de straatbeelden en in een straal van 5 kilometer puilt elke pub uit van de Villa fans. Op straten overigens ook gewoon de supporters van Manchester City. Waar het land bekend staat om zijn hooliganscène  kunnen wij hier in de verste verte niets van terugzien. Alles loopt door elkaar, zonder een wanklank.

De pubs en de sfeer dus gezellig. De trip naar het stadion super. Engelsen zijn gek en echt iedereen loopt rond in de clubkleuren. Van lelijke rode kinderen tot een 100 kilo wegende huisvrouw. Mooi is anders, de clubkleuren echter fantastisch. Wij hebben tickets voor de tweede ring in een hoek waar we een fantastisch uitzicht hebben op het uitvak van Manchester City die met 4.000 supporter de trip hebben gemaakt naar Villa Park.

In het stadion onder de tribunes uiteraard gewoon bier te krijgen. Stewards wijze je plekje aan en geen politie valt te bekennen. Niemand word gefouilleerd en er zijn zoals gebruikelijk in Engeland geen hekken rond het veld. Het uitzicht dan ook geweldig. Wel opvallend is dat je niet mag roken in het stadion.

De wedstrijd verloopt en met rust staat Villa achter met 0-2. Kiki Musampa scoorde de 2de voor City. De 2de helft dan maar inzet en strijd en de 1-2 is prachtig echter ook de eindscore.

De laatste thuiswedstrijd van het seizoen word dus verloren. Reden voor treurnis? Nee, de Engelsen duiken weer massaal de kroegen in en uren na de wedstrijd schreeuwen ze hun aanmoedigingen nog steeds.

Poll wederom bedankt voor de organisatie! grz to the Guys from Eagles, Grunn and Lyon.