Vuurwerk in Limburgse derby: 0-1

Veel spanning, keihard werken en dus een mooie derby

De aanloop richting de derby Fortuna Sittard versus MVV Maastricht versie 2013 mag gerust catastrofaal genoemd worden.  Een Gemeente Sittard welke stoplichten gaat vervangen, de Politie welke volkomen doorslaat en een registratie eist van elke supporter en de KNVB welke keiharde eisen stelt qua maatregelen betreffende beveiliging. Laten we Fortuna Sittard overigens niet vergeten, onder de streep ben je baas in eigen huis en onze clubleiding werkte aan elk initiatief mee om de supporter uit het stadion te jagen.  Bijna elk initiatief, want de belangen van de Fortuna fan werden volkomen genegeerd. Pijnlijk.

Dit gezegd hebbende kwamen op de enige Zuid-Limburgse derby welke Nederland rijk is toch een dikke 5.000 supporters af. De wedstrijd die om 20.00 zou aanvangen kende een vroege start buiten het veld. Rond de klok van 17.00 uur ging reeds namelijk het brandalarm af op het centraal station in Sittard. De eerste groep Fortuna fans welke zich verzamelde in café de Brand Taveerne te Limbrichterveld ontstaken spontaan enkele vreugdevuren.

Een fakkeltocht volgde vanuit het enige Fortuna Sittard café welke onze stad rijk is en de ME verklaarde tijdens de wedstrijd aan ondergetekende dat de tocht ‘een spoor van vernieling achterliet’. De meningen zullen vast verdeeld zijn , dat is het mooie aan ons kleine kikkerlandje.

Even voor aanvang van de wedstrijd wordt bij het grote publiek duidelijk dat trainer Wil Boessen deze avond Azis Khalouta offert voor spits Patrick Amoah. Niels Vets krijgt de voorkeur boven Timothy Dreesen.

Kaya

Briels – Vets – Janssen – Kis

Vlug – Zennaro – de Boer – Nepomuceno

NKoyi – Amoah

De wedstrijd begint en al binnen een minuut wordt topscoorder Patrick N’Koyi uit de wedstrijd getrapt door een vieze, echt vette overtreding van Cor Gillis. Scheidsrechter Makkelie geeft slechts geel en bepaald hier onbewust het verloop van de wedstrijd. Onze topschutter moet geblesseerd het veld verlaten en de hele tactiek van trainer Wil Boessen kan de kast in.

Een beslissend moment van de wedstrijd omdat Fortuna Sittard aanvallend slechts twee wapens heeft. Een actie van Gevaro of een goal van N’Koyi. Invaller voor onze spits overigens de 16jarige Bob Vankan die verders een prima wedstrijd speelde.

De wedstrijd bleek open en beide ploegen creëerde zich kansen. Een gelijkopgaande pot waarvan de 2 de kans van de wedstrijd voor MVV Maastricht werd verzilverd door ‘man of the match’ Maic Sema. Een donkere speler welke vrolijk ronddartelde deze wedstrijd. Lekker bewegelijk, goede speler.

Fortuna Sittard in deze fase gelijkwaardig en de thuisploeg kende ook enkele goede mogelijkheden.

De 0-1 een vroege en dus niks aan t handje. De Limburgse derby stond pas op het punt van beginnen en kende al vroeg exploderende hoogtepunten. Er volgden 3 rode kaarten: Amoah (40, Fortuna Sittard), Cor Gillis (43, die er al af had moeten zijn na een minuut) en Nathan Rutjes (68).

Veel strijd, weinig kansen. Met name teleurstellend voor het thuispubliek welke na 90 minuten spelen mocht constateren dat Fortuna Sittard zonder spits (NKoyi eruit geschopt, Amoah rood) zich geen enkele kans wist te creëren in de 2 de helft.

MVV bleek na 90 minuten voetballen de betere ploeg. Voetbaldier Danny Schreurs (MVV) werd nog ingebracht en het hele stadion bracht een zucht van opluchting, angst en jaloezie op zoveel voetbalschoonheid. De eerste actie van deze SuperSjeng betekende bijna de 0-2. Als webmaster van Fortuna SC mag het eigenlijk niet, maar als voetballiefhebber des te meer: genieten. En genieten was het deze avond. Een ware derby met passie en inzet. Jammer genoeg ook met gebrek aan kwaliteit binnen het veld en organisatievermogen buiten het veld. En met dit statement verwijs ik u graag op de wedstrijdfoto’s van Leo Everard. Prettig weekend ook voor die kutsjengen die nog lang hun feestje vierden in ons stadion.

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen. Foto’s Leo Everard