Preview: Weet Fortuna ook in eigen huis te winnen?

Onder het toeziend oog van 507 dolgelukkige Fortunezen wist Fortuna afgelopen zondag haar eerste overwinning van het seizoen 2018/2019 te boeken. Bovendien was het de eerste overwinning in de Eredivisie sinds exact 6000 dagen. NAC Breda werd in haar eigen huis met 2-3 verslagen door onze jongens. Ahmed El Messi wist twee keer het net te vinden. Branislav Ninaj schoot Fortuna uiteindelijk, ietwat gelukkig, naar een overwinning. Aanstaande zaterdagavond komen de buurtjes van NAC op bezoek: Willem II. De Tilburgers pakte in de eerste vijf wedstrijden zeven punten, twee meer dan Fortuna. Waar Heracles en Groningen het hoofd bogen voor de Tilburgers, hielden VVV en PSV drie punten over aan hun ontmoeting met Willem II. Afgelopen weekend gaf Excelsior de winst uit handen tegen de ploeg van Adrie Kosters. Na een 0-2 achterstand pakte Willem II toch nog een puntje tegen Excelsior: 2-2. Een bijzonder wisselvallige seizoenstart dus.

In de jacht op een uitoverwinning zal Willem II gesteund worden door 800 supporters. Ruim twee weken voor aanvang van de wedstrijd verkochten de Tilburgers het uitvak uit. Voor de thuisvakken zijn nog meer dan genoeg kaarten te verkrijgen. Waar Ajax-thuis al zo goed als uitverkocht is, lijkt de belangstelling voor de ontmoeting met Willem II minimaal te zijn. Deze ploeg verdient zeker een (goed) gevuld stadion, kopen die kaarten dus!

Willem II

Na een flitsende 5-0 overwinning te hebben geboekt op Heracles stak voetbalminnend Nederland de loftrompet op over Willem II. Echter, in de daaropvolgende twee wedstrijden verloor Willem II kansloos van PSV en pakte het slechts één puntje tegen Excelsior. Fortuna zal alert moeten zijn op de voorhoede van de Tilburgers. Op de vleugels stichten Aras Özbiliz en Donis Avdijaj veel gevaar. Spits Fran Sol is letterlijk en figuurlijk de grote man, de Spanjaard scoorde al vijf keer. Andere uitblinkers zijn middenvelder Dan Crowley en verdediger Fernando Lewis. Een bekend gezicht in de selectie van Willem II is Dries Saddiki. De door Fortuna opgeleide middenvelder vertrok afgelopen zomer en tekende in Tilburg. Tot op heden moet Saddiki met doen met korte invalbeurten of minuten bij Jong Willem II.

Een opvallend feitje is dat Willem II na vijf speelrondes de ploeg is die de meeste voorzetten gegeven heeft. Internationaal gezien is het te constateren dat het geven van voorzetten steeds minder populair wordt. Echter, Willem II blijft vasthouden aan het ballen de zestien inknallen principe. De aanwezigheid van de lange en kopsterke spits Sol is hier waarschijnlijk de voornaamste reden voor.

Verwachte opstelling Willem II: Wellenreuther, Dankerlui, Lewis, Heerkens, Palacios; Lieftink, Llonch, Crowley; Özbiliz, Sol, Avdijaj.

Fortuna Sittard

Eijer en Hofland stuurde Fortuna dit seizoen al in drie verschillende systemen het veld in. De eerste drie duels speelde Fortuna met een ’traditionele’ 4-3-3 opstelling. Voor de ontmoeting met FC Utrecht werd er omgeschakeld naar een 5-3-2. Tegen NAC Breda begon Fortuna met een vervormde 4-3-3, waarbij Mark Diemers als hangende linksbuiten werd geposteerd. Diemers maakte ook vanaf deze onwennige positie een prima indruk. De van De Graafschap overgekomen middenvelder is lastig af te stoppen voor verdedigers. Na vijf speelrondes is Diemers de speler in de Eredivisie welke het vaakst is afgestopt met een overtreding (20 keer). Bovendien weet hij meer dan de helft van zijn fysieke duels te winnen. Spelers aan de kant van Fortuna met meer moeite in fysieke duels zijn Lisandro Semedo en Jorrit Smeets. Beide spelers, en met name Semedo, verliezen ruim twee derde van hun duels. Qua statistieken valt Semedo sowieso op met slechte cijfers. Van zijn 23 dribbels waren er slechts 3 succesvol.

In de selectie van Fortuna ontbreken de langdurig geblesseerde Djibrill Dianessy en Gavin Vlijter. De Braziliaan Vitor Saba is sinds deze week weer begonnen met trainen, maar we lijken voorlopig geen speelminuten te hoeven verwachten. Bovendien is het maar de vraag of Saba het niveau in de Eredivisie aankan. Kai Heerings ontbrak met een lichte blessure in de wedstrijdselectie tegen NAC. Op het moment van schrijven is het onbekend of Heerings weer aansluit bij de selectie.

Wij verwachten dat Fortuna, onder het motto never change a winning team, met dezelfde namen en formatie aan de wedstrijd zal beginnen. Verwachte opstelling Fortuna Sittard: Koselev, Ciranni, Dammers, Ninaj, Ospitalieri; Rodriquez, Smeets, El Messaoudi; Semedo, Novakovich, Diemers. 

Geef een reactie