Zitterd op sjtap: Jong Ajax (14-10-2013)

Stadion: De Toekomst
Uitslag: 0-3
Toeschouwers: 456

Fortuna wint in Amsterdam van Ajax twee.

De stofwolken van tumultueuze derby zijn nog immer niet opgetrokken of Fortuna moest alweer voetballen. De tegenstander was deze keer Jong Ajax in Amsterdam. Middels een verplichte combi moesten de fans op een maandag afreizen naar Amsterdam. Uiteindelijk zouden er een tweetal bussen op een druilerige herfstdag naar de Hoofdstad van Nederland vertrekken. Eenmaal daar aangekomen kregen de ruim 60 meegreisde fans twee onaangename verrassingen. Als eerste was er per twee supporters een Politie agent aanwezig. Om dit geheel compleet te maken was er ook nog Politie te paard… De tweede onaangename verrassing was het onoverdekte uitvak. Op een winderige, regenachtige herfstavond is dat nu niet direct het ideale vak om een wedstrijd te bekijken. Uiteindelijk zagen nog geen 500 toeschouwers de volgende elftallen na meerdere veldkeuringen aan de wedstrijd beginnen.

Jong Ajax:
Maurits Schmitz – Derwin Martina – Joël Veltman – Danzell Gravenberch – Bas Kuipers – Lasse Schöne – Sheraldo Becker (67. Dejan Meleg) – Thulani Serero – Danny Hoesen – Riechedly Bazoer (79. Abdel el Hasnaoui) – Tobias Sana

Fortuna Sittard:
Ferhat Kaya – Fatih Turan – Yoann de Boer – Roel Janssen – Sjoerd Linssen – Franco Zennaro (64. Timothy Dreesen – 74. Kevin Kis) – Jeffrey Vlug (46. Bob Vankan) – Lars Gulpen – Gevaro Nepomuceno – Jordie Briels – Abdelaziz Khalouta

In de aanloop naar deze wedstrijd was Jong Ajax coach Groenendijk aan het klagen over competitievervalsing omdat hij niet alle spelers beschikbaar had. De omgekeerde wereld lijkt mij want voor de rest van Jupiler League zijn de tweede elftallen competievervalsing en competitievervuiling. Maar goed, toen Jong Ajax de beschikking kreeg over 5 spelers die regelmatig bij het eerste elftal minuten maken was het commentaar van Groenendijk verdwenen.

Met, de van een blessure teruggekeerde, Turan in de basis begon Fortuna op het verregende veld aan de wedstrijd. Ajax nam al vlug het initiatief in handen en zette druk op de bezoekers. Na een kleine kans voor Ajax kwam Fortuna uit een snelle counter via Nepomuceno en uiteindelijk Khalouta na zes minuten op voorsprong. Na de openingstreffer bleven de gastheren de sterkere ploeg. Fortuna had het even moeilijk met de druk van Ajax maar kwam ook niet echt in gevaar. Er waren wel wat kleine kansen voor Ajax maar uitgespeelde mogelijkheden werden er niet weggegeven. Fortuna moest het vooral van de counter hebben. Uit deze counters waren de bezoekers ook gevaarlijk, zonder nogmaals te scoren overigens. Na een half uur kwam Jong Ajax met tien man te staan na een harde charge van Gravenberch die direct met rood mocht vertrekken. Toch had Fortuna het daarna niet gemakkelijk tegen de tien van Ajax. Met name oud Fortunees Hoesen was een aantal keren gevaarlijk. Op slag van rust had de Boer de marge kunnen verdubblen maar hij miste net.

Na de rust was er een wijziging doorgevoerd. Vlug was in de kleedkamer achter gebleven en vervangen door Vankan. Fortuna bleef moeite houden met het tiental van Ajax. Ook de counters kwamen nu niet uit de verf. Een druk coachende Wil Boessen zette zijn spelers neer en probeerde op die manier ervoor te zorgen dat Fortuna meer grip op de wedstrijd kreeg. Toch waren het Hoesen en Serero die een plaag voor de Sittardse defensie bleven. Fortuna kwam er maar spaarzaam uit. Tijdens een van die uitbraken kregen de geel-groenen een vrije trap die helaas slecht werd genomen. Om meer grip op het duel te krijgen werd Zennaro gewisseld voor Dreesen. Fortuna kreeg daarna inderderdaad wat meer grip op de wedstrijd maar verder dan een aantal afstandspogingen kwamen de bezoekers niet. Aan de andere kant liet Hoesen zien nog steeds een geel-groen hart te hebben want ondanks meerdere kansen liet hij het net niet trillen. Dreesen werd vervolgens slachtoffer van zijn eigen sliding. Hij kreeg een flinke knal tegen zijn hoofd en moest groggy van het veld af. Hij is later naar het ziekenhuis gebracht ter observatie. Kis was zijn vervanger nadat hij per brancard van het sportpark werd weggedragen. Jong Ajax leek nu leeggespeeld en Fortuna kreeg het middenveld weer in handen. Dit resulteerde in een mooie treffer van jongeling Vankan. Een paar minuten na de 0-2 gooide Gulpen de wedstrijd definitief in het slot door de 0-3 te maken. Het restant van de tweede helft controleerde Fortuna de wedstrijd en ging men niet meer opzoek naar een vierde treffer. Hoesen kreeg het laatste wapenfeit op zijn naam, maar ook dit schot trof geen doel. Fortuna pakte drie punten en hield de nul. Een lekkere opsteker voor de wedstrijd van komende vrijdag uit in Velsen bij SC Telstar.

Als het uitvak in dezelfde vorm steekt als deze wedstrijd speelt Fortuna ook daar weer een thuiswedstrijd. Dus vrijdag massaal naar Velsen om Fortuna weer wat hoger op de ranglijst te schreeuwen!

Auteur: Niels van Renen