1-0 winst, Ferhat ´super´ Kaya bedankt !

Hedenavond mag nu al een historische avond genoemd worden. De eerste winstpartij van het seizoen is binnen !!! En wederom was Helmond Sport (die van grauwte smoel, geine skrik) de ploeg die met een nederlaag naar huis mocht. 6 punten dit seizoen van de Helmondenaren is iets heel bijzonders.

Ferhat Kaya, geweldenaar !! …deze winst mag het hele team aan jou opdragen (en aan don Ramon !). Met deze zin beschrijf ik de wedstrijd denk ik al grotendeels maar ik wil het er niet bij laten.

​Fortuna Sittard – Helmond Sport 1-0 (0-0)

63e min. 1-0 Roel Janssen (penalty)

Geel : Weuts, van de Kerkhof (Helmond Sport)

Rood : Sequeira (52e min., Helmond Sport)

Toeschouwers : 1425

Fortuna Sittard : Kaya, Turan, Janssen, de Wit, Kis, Marveggio, ter BOrgh, Pappot, Baur (82e. Gulpen), Conneh, Vankan (61e min. Waalkens)

Helmond Sport : van der Steen, Kazlauskas, van NUland (83e. min. Duda), Visser, Sequeira, Diuock, Elbers, van de Sande, Gomez, Weuts, van de Kerkhof

​

Vrijdag 16 januari, een avond voor menig Fortuna supporter om niet snel te vergeten, Na een winterstop van bijna 4 weken, zeker een periode die niet zonder slag of stoot voorbij is gegaan, begint dan de tweede seizoenshelft. Helmond Sport kwam op bezoek en wilde denkelijk revanche voor de ongelukkige verliespartij in augustus. Afgezien van de regen toen, leek de wedstrijd wel behoorlijk op die ene toen in Helmond. Daar waar Helmond zekere de betere was in de eerste helft en door een hele domme maar niet minder harde overtreding van Sequeira in de tweede helft minder weerwoord had, won Fortuna, met nogmaals grote dank aan keeper Ferhat Kaya met 1-0. Roel Janssen, vandaag debuterend als nieuwe aanvoerder, de doelpuntenmaker uit een penalty.

De wedstrijd begint ergens rond 18.00u met de nodige voorbereidingen in het supportershome. Met mede ´dikkop´ Niels moet weer alle drank worden aangevuld en als we binnenkomen worden we verrast door een tafel vol met bekertjes chocomel en fristi en stapels broodjes. Even denken we een moment dat het assortiment is uitgebreid maar het blijkt dat deze broodjes allemaal klaarstaan voor de jeugdteams die net getraind hebben. Helaas, en voor ons gelukkig, komt er maar een zeer beperkt aantal langs en resteren er tegen 19u nog heel wat broodjes. Daar we niet van het weggooien zijn vinden deze dan in de loop van de avond gretig aftrek in het toch redelijk gevulde supportershome.

Bon appetit…..

Na de gebruikelijke zin en onzin vinden we dan onze weg naar het stadion, en zoeken onze plek op de Ricksen side. Even later blijkt ook de naamgever van de tribune aanwezig te zijn en als de supporters het tegen het einde van de match ook doorhebben wordt hij, Fernando Ricksen, dan ook luidkeels toegezongen. Een zwaai en een dankbaar applaus kan er natuurlijk vanaf bij onze grote held. De wedstrijd….

Na een minuut stilte voor de onlangs overleden Jan Beckers begint het dan. De eerste helft lijkt een kopie te zijn van de wedstrijd in Helmond, echter missen we helaas Ramon Voorn in het groengeel……… De bezoekers vallen aan en zetten keeper Kaya, vandaag bekeken door meerdere scouts, aan het werk, Zoals zo vaak kwijt hij zich zeer goed van zijn taak en red in de eerste helft meerdere keren op inzetten van onder andere Diouck en Elbers. De ene redding is nog mooier dan de andere….verdedigend zit het niet snor bij Fortuna, maar met dank met ons zeer betrouwbare slot op de deur houden we de 0, tot afgrijzen van de Helmondenaren. Vaak wordt kolderiek de bal gemist (Elbers), maar het is duidelijk dat Helmond Sport voetballend meer te bieden heeft. Enige noemenswaardige wapenfeit van de thuisploeg is een schot van Fatih Turan dat echter met een draai, ver naast gaat.

Nadat ik hoor dat bij vertoon van de seizoenkaart men ´10% Rabatt op neue Reifen und Auspuffe´ krijgt, aldus een ex prins Carnaval uit Susteren, is het al tijd voor de thee of koffie. Het broodje frikandel slaan we eens over, iets met goede voornemens en we analyseren de wedstrijd met een voormalig aanvalsleider van onze club. Slotconclusie van deze eerste helft, zeer matig en blij zijn met de 0-0.

De tweede helft begint dan na een kwartier rusten en deze zal dan uiteindelijk anders worden, vooral met dank aan de onnodig harde, maar net zo domme schop van Juanito Sequeira. Onlangs in een vriendschappelijk duel nog met rood weggestuurd, heeft hij schijnbaar niet geleerd en schopt Jordi Baur van achteren hard neer. De scheidsrechter heeft wellicht goed opgelet in het begin van het seizoen bij de regelstjes uitleg en trekt zonder te aarzelen rood. In mijn ogen ook de enige juiste straf. Verbaasd ben ik toch steeds weer dat er altijd protest volgt na zo een aanslag. Fortuna ruikt haar kans en een paar minuten na de rode kaart wordt Jasper Waalkens in het veld gebracht voor de ongelukkig spelende Bob Vankan. Tja, een linksbuiten is Bob dan ook niet.

Met het inbrengen van Waalkens komt er wel iets meer dreiging over de vleugels en in 1 van zijn eerste acties dreigt hij zodanig, na een pass van Conneh, dat in een ultieme sliding om de voorzet te voorkomen, een verdediger van Helmond de bal met de hand denkt te kunnen stoppen. Meer ongelukkig dan gewild rolt de bal via de hand over de achterlijn en scheids Oostrom blaast op zijn fluit….HANDS ! en penalty. De zeer matig bezette Ricksen side springt op en juicht al, niet in het minst om de tussenstand in Waalwijk natuurlijk. Roel Janssen, nieuwbakken aanvoerder, neemt zijn verantwoordelijkheid zoals het hoort, en pakt de bal. Zelf voel ik toch de spanning wat toenemen maar Roel laat ons niet in de steek, en zonder twijfel plaatst hij de bal in de linkerhoek (voor de kijker rechts) en als keeper van der Steen dan de andere kant opduikt is het dus kassa…1-0. Gejuich en een mengeling van blijdschap en opluchting maken zich meester van menig supporter. Fortuna creëert niet veel, ook Helmond komt niet echt er meer uit en toch kopt men een tiental minuten voor tijd ineens op de paal tot schrik van de Fortuna verdediging. Roel Janssen heeft de smaak te pakken dan en uit een corner van wederom een redelijk sterk ingevallen Waalkens kopt hij op de buitenkant paal.

Met nog wat wissels probeert trainer Jan van Dijk nog het tij te keren maar dat zal tevergeefs blijken. Met geluk en een op hoogstaand niveau keepende Kaya houdt Fortuna voor het eerst sinds april 2014 de drie punten in eigen huis. VVV was toen de ploeg die met een nederlaag huiswaarts werd gestuurd. Scheidsrechter Oostrom blaast na drie minuten extra tijd op zijn fluit en wij verkassen weer naar het supportershome en drinken er eentje op de winst. Zonder geluk vaart niemand wel en ergens hadden we dit ook wel eens nodig.

Plek 16 is nu ons plekje en door de winst van ook MVV en RKC was deze driepunter ook hard nodig. Drie punten dichterbij de koempels ook nog en met wat vertrouwen richting Kerkrade dan maar ??!! Inschrijven kan men zich nog maandag aanstaande tussen 19.00 en 20.30u !

Respect en een mooi eerbetoon voor Jan Beckers

Elroy Pappot was weer fit

Bob Vankan speelde enigszins ongelukkig op een voor hem vreemde positie

Koekoek, 1-0 door Roel Janssen (verscholen achter Seku Conneh)

En ja, dat mag natuurlijk wel gevierd worden

Foto´s : Leo Everard

Fortuna SC :  Harald