Column: Supporters van Fortuna Sittard; BEDANKT!

Beste Fortuna fans,

Na ongeveer 10 jaar intensief betrokken te zijn geweest bij de oprichting en het bestuur van SV Nao Veure en later Fortuna SC, waarvan bijna 7 jaar als voorzitter, ben ik eind 2015 gestopt als voorzitter van Fortuna SC. Het was een ontzettend heftig periode waarin onze trots werkelijk alles heeft meegemaakt wat je als BVO niet hoopt mee te maken. Telkens als de club het onderspit dreigde te delven stonden er fans op die de strijd aangingen en deze elke keer weer wisten te winnen.

Natuurlijk waren de fans kansloos geweest zonder mensen met het vermogen om onze club te redden maar het initiatief werd telkens genomen door echte Fortunezen in hart en nieren. Of het nu Wil en Wil waren die niet alleen fan maar ook sponsor waren bij Fortuna of andere fans die er altijd stonden voor hun club, er stonden altijd mensen op om de strijd aan te gaan.

1 man verdient daarbij wel een bijzondere vermelding en dat is onze John van Bommel. Als vader van clubicoon Mark van Bommel maar vooral als Fortunees in hart en nieren heeft hij, samen met vele anderen, regelmatig het onmogelijke mogelijk gemaakt. Wat heb ik tijdens mijn periode als bestuurslid en voorzitter vaak genoten van de bevlogenheid van John. Voor mij is hij een van de grootste Fortuna helden die er in de clubhistorie geweest zijn.

Het succes van de fans gaat echter verder dan de onverzettelijkheid en het nooit aflatende doorzettingsvermogen van John. Steeds weer was er een groep fans die samen met hem de schouders eronder zette en eigen belang aan de kant schoof om zich volledig in dienst van Fortuna Sittard te stellen. John is het symbool van deze mensen maar voor mij zijn het stuk voor stuk helden. Dankzij deze mensen die op de achtergrond ziel en zaligheid gegeven hebben is Fortuna Sittard nog steeds een club waar heel veel mogelijk is.

Toen ik ergens in maart 2015 besloot om afscheid te gaan nemen aan het einde van dat jaar dacht ik dat onze club eindelijk in rustiger vaarwater terecht was gekomen. Er werd niet meer over financiële problemen gesproken maar over voetbal. De ergste problemen leken voorbij. Toen ik vervolgens Jeroen Loos vroeg of hij wilde overwegen mij op te volgen als voorzitter had ik nooit gedacht dat hij in de volgende crisis terecht zou komen.

Op woensdag 17 februari kreeg ik via Christian van Daal, een andere strijder van het eerste uur, de vraag of ik met hem en John van Bommel samen een gesprek wilde aangaan met Paul van de Kraan. Aangezien ik geen voorzitter meer was maar de club blijkbaar weer acuut in problemen zat besloot ik Jeroen Loos te bellen en er samen met hem naartoe te gaan. Al snel werd duidelijk dat er op korte termijn heel veel geld nodig was om onze club een kans op overleving te geven. We kregen de vraag om met de supporters voor 1 maart € 75.000,00 bij elkaar te brengen. Niet alleen om de club te redden maar ook om aandelen te kopen. Met het kopen van deze aandelen zouden de supporters veel meer invloed krijgen op het beleid van Fortuna Sittard omdat er zowel via een nieuw op te richten stichting STAK als via het groengele aandeel een lid van de RvC namens de supporters zou mogen worden voorgedragen. Een enorme klus maar ook een prachtige uitdaging.

Om iets dergelijks voor elkaar te krijgen moest er echter eerst goed nagedacht worden over de aanpak. Na enkele dagen intensief overleg en voorbereiding werd er van start gegaan met de actie. Het resultaat is inmiddels bekend. De supporters haalden binnen 2 weken € 125.000,00 euro op voor hun club en nog steeds lopen er acties door en wordt er geld opgehaald. Ik ben enorm trots op dit resultaat en de supporters die dit voor elkaar gekregen hebben. Dit toont meer dan eens aan dat de club nog steeds leeft in de harten van heel veel mensen!

Dit prachtige resultaat is echter niets waard als de veel besproken 9 ton niet op tijd bij elkaar gehaald zouden worden en er echt een nieuw Fortuna Sittard opgebouwd wordt. De eerste stap is gelukkig in blessuretijd gelukt, de volgende horde is het oordeel van de licentiecommissie van de KNVB. Wekelijks laten de fans met hun geweldige support zien dat onze club meer dan de moeite waard is en de manier waarop dat momenteel gebeurt maakt me als vanouds enorm trots dat ik een Fortunees ben. Ik hoop dan ook dat we de kans krijgen om allemaal samen een nieuw Fortuna Sittard neer te zetten. We zijn al zover gekomen dat het nu ook gewoon moet lukken!

Gezien de ontzettend lastige omstandigheden waarin onze club wederom terecht gekomen is vind ik een heel groot compliment voor Jeroen en zijn bestuur op zijn plaats. Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het is in een dergelijke situatie. Toch slaagt het bestuur onder leiding van Jeroen erin om de rust te bewaren en onder hoge druk de juiste keuzes te maken.

Nu is het zaak om samen te gaan bouwen in alle openheid en transparantie. De nieuwe structuur dient neergezet te worden waarbij een belangrijke rol weggelegd is voor vertegenwoordigers van de supporters. Samen met een nieuwe te vormen bestuur moet er een club neergezet worden die haar achterban iets te bieden heeft. Een Fortuna Sittard waarbij het principe; Afspraak is afspraak in ere hersteld wordt en waarbij iedereen weer trots is om erbij te horen.

Uiteraard hoort bij een nieuw begin ook afscheid nemen van het verleden. Zo zullen Jo Abelshausen en Sjra Philippen aan het einde van dit seizoen afscheid nemen van Fortuna Sittard als RvC leden. Ondanks dat er heel veel kritiek is geweest op beiden heren wil ik toch een lans voor ze breken. Ze zullen zeker fouten gemaakt hebben maar wie doet dat niet? Ze hebben wel hun nek uitgestoken op momenten waarop niemand anders dat gedaan heeft en met hun inspanningen en vele miljoenen onze club steeds weer overeind gehouden tegen alle stromen in. Een afscheid nu noodzakelijk maar niet voordat beiden heren op een goede wijze bedankt worden voor alles. Diep respect voor alles wat ze gedaan hebben, hopelijk blijven ze als supporter ook in de toekomst de weg naar het stadion vinden!

De afgelopen weken hebben, ondanks dat ik geen deel meer uitgemaakt heb van het bestuur van Fortuna SC, veel van mij gevraagd. De spanning die het dreigende einde van onze club veroorzaakt heeft, gecombineerd met alle uren werk om ook nu weer onze club te helpen, hebben een zware wissel getrokken. Ik ben er dan ook van overtuigd het juiste besluit genomen te hebben door te stoppen als voorzitter. Wel blijf ik me natuurlijk inzetten als vrijwilliger van Fortuna SC met organisatie van kaartverkoop voor uitwedstrijden en ondersteunend voor de organisatie van busreizen. Daarnaast ben ik inmiddels actief als teammanager van Fortuna Sittard U10, het team waar mijn zoontje Justin deel van uitmaakt.

Het was een enorme eer om samen met al die mensen te mogen strijden voor onze trots. Supporters van Fortuna Sittard, bedankt voor al die jaren dat we samen voor onze club gestreden hebben en bedankt voor de steun die ik al die jaren als bestuurslid en voorzitter heb mogen ervaren. Hopelijk kan het bestuur met haar nieuwe voorzitter ook in de toekomst rekenen op deze steun zodat we er allemaal samen iets moois van kunnen maken!

Geel groene groeten,

Marc Verjans