De analyse van : Thieske!

Was er sprake van een valse start voor Fortuna? Dat is wat Thieske, fervent Fortuna fan, met behulp van data wilde onderzoeken. Fortuna SC geeft elk onderbouwde analyse en mening een platform, dus geniet van de analyse van Thieske.

Inleiding: Wie aan het begin van dit voetbalseizoen gezegd had dat Fortuna bijna stijf onderaan zou staan met 3 punten op pakjesavond zou de hoon over zich heen gekregen hebben. Fortuna had immers fors geïnvesteerd in kwaliteit op de mat. De club liet praktisch alle doelpuntenmakers vertrekken (Mark Diemers, Amadou Ciss, Vitalie Damascan, Felix Passlack), maar haalde daar een mix van gelouterde namen en talentvolle spelers tegenover.

We noteren: Zian Flemming (FZ Zwolle), Sebastian Polter (Union Berlin), Lisandro Semedo (keerde terug van OFI Kreta), Emil Hansson (Hannover 96), en Mats Seuntjens (Genclerbirligi Ankara). In defensief opzicht kwamen George Cox (Brighton & Hove Albion), Roel Janssen (VVV), Ben Rienstra (Kayserispor), en Mike  van Beijnen (Genclerbirligi Ankara). Verder werden er nog spelers gehuurd zoals Samuel Moutoussamy (FC Nantes) en Jaroslav Jach (Crystal Palace).

Ondanks dat deze samenstelling aan het begin van het seizoen nog niet compleet was, stond de kern van het elftal er wel. Onze analyse begint vanuit het oogpunt “als je niet scoort, kun je niet winnen.” Hieronder zie je defensieve samenstelling en de resultaten. Fortuna is duidelijk zoekende, slechts op één positie is een speler soeverein, de linksback positie is van George Cox; De achterhoede die het vaakst heeft samen gespeeld (Cox, Janssen, Angha, Rota) heeft ook de meeste punten verzameld.

 

 

 

 

 

 

 

Op het middenveld zien we dat Fortuna minder zoekende is. Het ziet er naar uit dat Tekie, Flemming, en smeets veilig zijn op hun positie. Rienstra moest in plaats van Smeets spelen tegen willem II, en dat zag er niet verkeerd uit. Rienstra heeft meer voetballend vermogen dan Smeets, maar Smeets daarentegen werkt harder. Na het overzicht van de spitsen gaan we iets dieper op de materie in en krijgen we te zien wie mijn voorkeur zou genieten en waarom. Bij de spitsen is het zo goed als zeker dat Polter een basisplaats heeft, want een echte vervanger voor hem is er niet; het is dus niet verrassend dat hij iedere wedstrijd in de basis begonnen is. Seuntjens zou momenteel de beste reserve-spits zijn. Van de 16 doelpunten die hij op het hoogste niveau scoorde, maakte hij er 10 opgesteld als centrum-spits.

 

Op zich zijn deze cijfers leuk, maar echt veel leren doen we hier niet van. Iets meer diepgang is nodig om een oordeel te kunnen vellen over de eerste 10 wedstrijden van het seizoen. Hieronder zien we een simpele analyse van het aantal punten dat iedere speler haalt bij de wedstrijden die ze spelen. Het hoogst haalbare is uiteraard 3, maar dat betekent dat die betreffende speler iedere wedstrijd zou winnen, en dat is zelden het geval. Als je dan kijkt naar deze cijfers dan is hoger beter.

 

In dit overzicht zie je dat geen enkele speler zijn gemiddelde haalt. Gemiddeld zou ons team 1.25 punt moeten halen per wedstrijd, nu zit het gemiddeld op 0.5 punt per wedstrijd. Dit is onze eerste indicatie dat ons team veel sterker is dan de huidige stand op de ranglijst zou vermoeden. Ons huidige gemiddelde is goed voor circa 17 punten aan het eind van het seizoen, om 15de te worden moet je gemiddeld 34 punten halen. Als ons team vanaf het begin het rendement gehaald had dat erin zat, dan zouden we op 43 punten uitkomen.

Hoe staan onze spelers er dan individueel voor in termen van aanvallende potentie; we moeten immers doelpunten gaan scoren om op die 1.22 punt per wedstrijd per speler gemiddeld te komen. Hieronder zie je een overzicht van de scorings-efficiëntie van onze spelers (op hoog niveau, eerste divisie uitgesloten) over de laatste tien seizoenen en van dit seizoen tot dusver.

 

 

Hier valt zowel iets positiefs als iets negatiefs te bespeuren. Enerzijds lijken de jonge spelers waarin Fortuna geïnvesteerd heeft te renderen. Met name Zian Flemming doet het goed, maar ook Lisandro Semedo (door sommigen verguisd) doet het goed; zijn doelpunten-productie op basis van het aantal gespeelde minuten ligt hoger dan hij ooit gehaald heeft, het is echter de vraag of Semedo op deze tred door gaat als hij vaker in de basis opgesteld kan worden, spelers zijn immers geen robots. De absoluut opvallendste speler is George Cox, die op de linksback positie met drie doelpunten en één assist een behoorlijke bijdrage levert aan de doelpuntenproductie van Fortuna. Polter speelt zijn minst productiefste seizoen ooit. Mats Seuntjens aan de andere kant speelt zo gemiddeld als hij ooit gespeeld heeft. Ben Rienstra moet nog op het scorebord terecht komen; we mogen er wel rekening mee houden dat de posities die hij tot dusver bezet heeft hem zelden tot nooit in de gelegenheid brengen om het team aanvallend te steunen.

Als we dan kijken naar het aantal assists dan zien we een iets ander patroon.

 

Er zijn tot dusver 9 assists gegeven, waarvan 1 door Bassala Sambou die aan Randers FC uitgeleend is. Tekie, Flemming, en Semedo hebben ieder 2 assists op hun naam staan. Dit is echt nog te weinig, en wellicht ook een verklaring waarom Polter het tot dusver betrekkelijk slecht gedaan heeft tot dusver. Polter is een typische spits die het moet hebben van “presence” in de 16. Hij krijgt weinig “panklare” ballen, waardoor het missen van een kans—zoals tegen Willem II—meteen opvalt. Met gemiddeld ongeveer 600 Minuten per Assist, mag je zelfs van Polter per seizoen zo’n 5 assists verwachten. Polter, Cox, en Seuntjens zijn in dit opzicht nog niet op hun “niveau” terecht gekomen. De vraag is of Polter hier iets te verwijten valt, omdat de speelstijl vaak heel terughoudend is geweest en Fortuna nogal moeilijk naar voren voetbalt.

Ik denk dat er veel winst te behalen is, zelfs met huidige spelersmateriaal. Iets meer diepgang, oog voor de speler die in scorende positie kan komen, en vaker de 16 van de tegenstander opzoeken (open deur).

Om vast te stellen welke basisopstelling het meeste rendement zou opleveren, kijken we naar het aantal doelpunten dat een speler gemiddeld zou maken als hij het resterende seizoen iedere minuut zou spelen. Let op, dit is puur hypothetisch. Deze voorspellingen komen bijna nooit uit; maar ze zijn handig om spelers te motiveren; of om te kijken of er door middel van coaching/training meer rendement te behalen valt. Voor de spelers die er nu minder rendement halen is dit geen afrekening. Let op! We hebben het hier over mensen met ambities, doelen, gevoelens. Deze analyse zou gebruikt kunnen worden om hun te motiveren.

In onderstaande tabel staat Goal Potential voor het aantal doelpunten dat een speler gemiddeld zou maken gebaseerd op het resterend aantal minuten in dit seizoen; we tellen daar de reeds gescoorde doelpunten bij op, en komen tot een mogelijk eindscenaro per speler.

 

 

Als we deze cijfers vervolgens combineren met het aantal punten dat een speler gemiddeld per wedstrijd haalt (Points Per Match of PPM) én je kijkt naar de leeftijd, contractduur en de doelpuntenproductie dan krijgen we het volgende plaatje. De oplettende lezer ziet het winnende team tegen Willem II, en ik denk dat dit geen toeval is.

 

 

Moutoussamy en Jach zouden misschien betere opties zijn dan bijvoorbeeld Rienstra, Smeets cq Janssen, Angha, Ninaj maar je moet ook rekening houden met de spelers die onder contract staan bij de club en welke spelers ingehuurd zijn. Nochtans hebben beide huurspelers mij niet overtuigd.

Kijkende naar het team in cijfers dan mogen we concluderen dat Fortuna ver onder haar stand gepresteerd heeft. Desondanks hebben de betrekkelijk jonge spelers toch al een behoorlijke bijdrage kunnen leveren. Aanvallend moeten sommige spelers uit een ander vaatje gaan tappen; te denken valt o.a. aan Polter, Seuntjens, Rienstra, en Smeets. Defensief is het een kwestie van vertrouwen; fouten maken is niet erg, maar dat moet niet meteen ten koste gaan van de “vastigheid”. Je wil een achterhoede op elkaar ingespeeld krijgen; op een gegeven moment moeten bepaalde defensieve patronen er gewoon in geslepen zitten. Datzelfde geldt voor aanvalspatronen. Aan Ultee om ervoor te zorgen dat het vertrouwen en rendement van de jonge spelers zo blijft zoals het nu is, en het rendement en de kwaliteit van het spel op de mat van de meer ervaren spelers omhoog gaat.

Vanuit mijn luie stoel zie ik in ieder geval een team dat grote waarde vertegenwoordigd, het valt niet uit te sluiten dat Fortuna in de toekomst weer een mooie transfer weet te doen; maar daarvoor moet dit team in ieder geval beter en consistenter gaan presteren; meer lef, meer aanvallende impulsen, maar ook meer vertrouwen achterin (iedereen krijgt tegendoelpunten, zelfs Ajax).

Geef een reactie