De KNVB beker, seizoen 1983/1984

Fortuna Sittard kent een rijke historie.

Het zal u niet ontgaan zijn. Op onze officiële pagina www.fortunasittard.nl prijkt al enige tijd de eretitel ‘1 ste Nederlandse professionele voetbalclub’. Trots toont de webpagina ook onze historie in de vorm van 2 bekers (winnaar KNVB beker in 1957 en 1964) en een schaal (kampioen 1 ste divisie in 1995). Onze club kent een rijke historie.

In het seizoen 1983 en 1984 was Fortuna Sittard dicht bij haar 3 de KNVB beker winst. In de finale bogen de Limburgers uiteindelijk haar hoofd tegen een ontketend Feyenoord met Johan Cruyff, Ruud Gullit en de 12 de man in de Kuip binnen haar geledingen.

De weg naar de finale werd genomen zonder al te grote problemen. DOVO, GA Eagles, Roda JC, AZ en Groningen werden aan de kant geschoven en met name spits Arthur Hoyer ontpopte zich als ware killer. In de halve finale van de KNVB beker scoorde Hoyer een legendarisch doelpunt. Een schot van eigen helft (!) besliste in blessuretijd de titanenstrijd met de Groningers.

·         1 ste ronde:  DOVO – Fortuna Sittard = 2-4 (Koevermans, Hoyer 3x)

·        2 de ronde: Fortuna Sittard – GA Eagles = 3-0 (Evers, Bux, Smeets)

·        3 de ronde: Roda JC  – Fortuna Sittard = 1-2 (Koevermans ,van Well)

·         Kwartfinale: Fortuna Sittard – AZ = 5-0  (van Well 2x, Smeets, Ruijs, Bux)

·         Halve finale: Fortuna Sittard – Groningen = 2-0 (Hoyer 2x)

·         Finale: Feyenoord – Fortuna Sittard = 1-0

De bekerfinale werd dan verloren, het behalen van de finale leverde wel een ticket op voor Europees voetbal tegen FC Kopenhagen, Wisla Krakow en Everton.

Onderstaande fotomateriaal uit het archief van ondergetekende is afkomstig uit Dagblad de Limburger. Een terugblik met als doel ons allen te laten beseffen dat we samen nieuwe historie kunnen gaan schrijven. Nu doorpakken betekent  nieuwe successen.

Onderstaande foto op verzoek van Fortuna SC lid ‘On U Sound’, hopelijk is dit de foto waarin jij als klein menneke reeds onderdeel uitmaakte van onze familie. Samen zijn we sterk, toen, nu en in de toekomst.

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen