Een bizar einde in de titelrace van Dames 1

Zaterdag 3-5 zal voor velen als een zure dag in hun geheugen gegrift staan. Fortuna Sittard dames 1 reist af naar Hengelo om tegen ATC’65 de titel te behalen. Wat nodig is, is winst of minimaal een gelijk resultaat met Buitenveldert.

De opstelling:

Katja Demacker
Charlotte Schings – Glynis Vromen – Loes Plantaz – Sitha Caessens
Annika Pluijmen – Nadine Hanssen – Maisam Wehbe
Colette van Aalst – Shirley Kocacinar – Liv Aerts

Wissels
Vera Wanrooij – Gigi Verkennis – Jiska Theunissen – Mariëlle Janssen – Marieke Vanwersch – Rimke Eurlings – Melissa Winthaegen

Fortuna begon in de eerste helft nerveus aan de wedstrijd. Met momenten werd ATC vastgezet en kwamen er goede kansen, om dit af te wisselen met onsamenhangend spel. Al na enkele minuten spelen bleek dat de grens van ATC een nieuwe vlag had, die dan ook veelvuldig werd getoond aan de circa 80 meegereisde Fortunezen.

Grote kansen waren er voor Colette (verdedigster van ATC kon nog net met het puntje van haar schoenen de bal wegtikken voor haar voeten), Liv Aerts (afgekeurde goal, vanwege vermeend buitenspel), Shirley Kocacinar (lob die naast de goal viel) en Loes Plantaz (kopbal op doel). Het werd al snel duidelijk dat ATC voetballend niet veel in te brengen had tegen Fortuna en het vooral van karakter zou moeten hebben wilden ze zich staande houden.

Na een 30 minuten spelen, waarbij ATC niet veel verder kwam dan een afgezwaaide voorzet die door Katja tot corner werd getikt, lijkt Fortuna de zenuwen in bedwang te hebben en komt er meer lijn in het spel. ATC kraakt en met name hun keepster laat zien (diverse ballen die ze los laat) dat het meer geluk dan wijsheid is dat de rust met een 0-0 stand wordt gehaald.

Onder de rust zet Jannie Sangers de puntjes op de i en stapt een zelfverzekerd Fortuna het veld op voor de 2de helft. De start is furieus en ATC komt niet meer van eigen helft op.

Liv Aerts lobt in de 46ste minuut een bal naast, Colette van Aalst kan net niet de laatste verdedigster omspelen en de bal in het netje leggen. De druk neemt toe, zowel op ATC hun verdediging als op de speelster van Fortuna, want inmiddels wordt duidelijk dat Buitenvelder met 1-2 voor staat. Er wordt ingegrepen en Maisam Wehbe verlaat in de 70ste minuut moegestreden het veld voor Vera Wanrooij.

Meteen hierna lijkt het dan eindelijk te gebeuren. Een diepe bal valt achter de laatste linie van ATC, Liv Aerts ontsnapt aan de buitenspelval en stormt af op de goalie. Deze ziet geen andere mogelijkheid dan de kans te verijdelen door buiten haar 16 de bal weg te tikken. Hiermee laat zij de scheids geen andere optie dan direct rood te trekken. Fortuna neemt de vrije trap, maar helaas zeilt de bal naast de goal. De 0-0 staat nog altijd, maar het lijkt onmogelijk dat de Tukkers dit vol blijven houden. Shirley Kocacinar bevestigd in de 75ste minuut dit vermoeden: in een volle 16 valt de bal voor haar voeten en ze doet wat al eerder gedaan had moeten worden: scoren ! De 0-1 en een immense ontlading op het veld.

Fortuna gaat daarna verder en Annika Pluimen krijgt een uitgelezen mogelijkheid om de winst veilig te stellen. Alleen op de keepster besluit ze echter de bal opzij te leggen voor de opkomende Colette van Aalst. Helaas komt de pass achter Colette uit waardoor de kans verkeken is.

Waar langs de zijlijnen nu iedereen zich langzaam opmaakt voor een vreugde explosie, begint Fortuna meer en meer naar achteren te kruipen en vergeet men de druk op ATC te houden, welke altijd nog geen goed schot op doel hebben gehad. Langzaam maar zeker kruipen we richting de verlenging als het bericht binnenkomt dat Buitenveldert in de allerlaatste minuut de winnende 2-3 heeft binnengetikt en nu dus moet hopen op puntverlies van de vrouwen in het groen-geel. Het moment komt dat blijkt waarom het een onbegrijpelijke keuze is van de bond om geen grenzen en een bondsscheidsrechter in te zetten voor kampioenswedstrijden: we zitten in de verlenging als Shirley met kramp gewisseld moet worden. Mariëlle Janssen is de vervangster. Het voetbal is ondertussen helemaal uit de ploeg. Ballen worden alleen nog maar naar voren weggetrapt en ATC roeit ze net zo hard weer terug. De tijd tikt door en de scheids lijkt nog lang geen einde te willen maken aan deze wedstrijd. In de 97ste minuut (in een wedstrijd waar niets gebeurde qua tijdrekken) legt een speelster van ATC aan voor het eerste schot op doel. Het schot is de naam “schot” niet waardig, maar in een volle 16 kan Katja de bal niet tijdig zien aankomen en hobbelt hij over de doellijn. ATC op 1-1, het drama heeft zich voltrokken. In de 98ste minuut fluit de scheids af, het seizoen voor onze dames was welgeteld 120 seconden te lang.

Een erg zuur gelijkspel, maar bovenal een vreselijke manier om een kampioenschap mis te lopen. De beloning voor een goed seizoen blijft uit. Wat rest is uithuilen en volgend seizoen die titel pakken !

Gespannen, maar vastberaden komen ze het veld op. De missie is duidelijk: winnen.

Doorspelen, doorspelen riep de scheids. Gevaarlijk spel herkennen was niet zijn sterkste kant

Emoties.

Radio Fortuna maakte vol passie een liveverslag. Ger Putters zorgde voor videobeelden

1 van de vele kansen.

De keepster van ATC ontneemt een 100% kans (en goal mogelijk zelfs ?) door een handsbal buiten de 16

1 van de weinige keren dat de scheids deed wat hij moest doen: direct rood, ATC met 10 man

Shirley maakt de 0-1

Ontlading, opluchting, vreugde. 0-1 !

De tussenstanden worden doorgebeld

Gespannen gezichten op de bank

Bikkelen geblazen en de laatste minuten doorkomen

De spanning neemt toe, bijna tijd voor het laatste fluitsignaal

Shirley verlaat geblesseerd het veld, Mariëlle is haar vervangster, ondertussen diep in blessuretijd

97ste minuut, het eerste schot op goal van ATC en de bal zwabbert er nog in ook … Het is nog altijd een raadsel waar de scheids deze absurde blessuretijd op baseerde.

dit doet pijn

heel erg veel pijn

Profetische woorden bleken het, rutschgefahr

Bron: Fortunasc, Janko Knops