Eindstand: FC Zwolle – Fortuna Sittard = 4-1

Het zou ons niks verbazen als Ludo’s van Denderen “Gelukkig is er vlaai, een seizoen Fortuna Sittard” binnenkort een opvolger krijgt. Een boek met voetbal wijsheden en one-liners met negatieve records van Fortuna Sittard. Een titel in de trant van “Gelukkig is er alcohol, een leven lang Fortuna fan”.

Het voetbal in Sittard is nog nooit zo beroerd geweest en als je geen alcoholist bent, zou je het als Fortuna fan spontaan worden.

Een Godswonder dat er in Zwolle nog 50 Fortuna fans in het uitvak vol goede moed de 11 helden op het veld toezongen. 10 seconden om precies te zijn want ook de laatste getrouwen viel na luttele tellen de mond open van verbazing.

Een verkeerde combinatie tussen Badre Kotbani en Sebastiano Garlisi leverde FC Zwolle balbezit. Oud-Fortunees Danny Schreurs ontving de bal op rechts, een korte voorzet naar de eerste paal en het doelpunt voor de inlopende Arne Slot. De 3de treffer dit seizoen van de 32jarige middenvelder.

21 seconden en de 1-0 op het scorebord voor de thuisploeg die jongstleden dinsdag in het bekertoernooi landskampioen FC Twente na 120 minuten op een gelijkspel wist te houden. De onmogelijke opgave voor Fortuna Sittard.

De 1-1 na 30 minuten spelen een klein wonder. FC Zwolle was deze 1 ste helft namelijk de bovenliggende partij en met name Danny Schreurs kreeg kansen op de 2-0. Fortuna Sittard creëerde zichzelf na 10 minuten een mogelijkheid via Bernard Hofstede en na een half uur spelen dus voor Zarko Grabovac. De alleskunner uit het Oostblok scoorde fraai. Het beest van Ruma met zijn 2de van het seizoen!

De voorbereiding van de treffer op zijn minst rommelig. Badre Kotbani deze keer wel met een goede pass. In de kluts ontvangt Grabovac de bal en kaatst deze naar Ramon Voorn: buitenspel!! Scheidsrechter Ketting laat echter doorspelen en Ramon Voorn kaatst de bal goed terug naar de vrijstaande Grabovac die niet twijfelt: 1-1.

De ruststand in Zwolle echter  2-1 . Slechts 10 seconden voor het rustsignaal is het namelijk Danny Schreurs die zijn 3 de grote kans van de wedstrijd verzilvert. Thee.

Thee? De fanatiek thuisblijver –en dat zijn er tijdens de rust op FortunaHome zeker 174- pakt zich maar eens een pint erbij. De 2-1 van Danny Schreurs is namelijk typerend hoe Fortuna Sittard dit seizoen zit te verdedigen. Fout op fout op fout en de klutsbal valt voor de Maastrichtenaar in Zwolse dienst.

Trainer Wim Dusseldorp weet dat hij Mark Voss, Gino Facenna, Guliano Diaz, Noah Jaspers, Thijs Nieuwland en Soufiane Dadda op de bank ter beschikking heeft. Alleen deze laatste twee kunnen we met enige fantasie betrappen op aanvallende impulsen. Maakt Thijs Nieuwland vandaag zijn debuut in het betaalde voetbal?

Basisopstelling van ons Fortuna Sittard.

Wintjens

Schroyen – Geenen – Liard – Kotbani

Di Lallo – Hofstede – Pinheiro – Voorn – Garlisi

Grabovac

De wissels in de rust blijven uit en Fortuna Sittard creëert zich in het eerste kwart van de 2 de helft enkele kleine kansjes. Anthony Di Lallo en Diogo Pinheiro hadden hun vizier echter niet scherp staan. Reden voor L1 radio om enkele oude klassiekers op te rakelen. We horen Nena (leuchtturm) en Paul Weller (No tears to cry) langskomen. In Maastricht is de wedstrijd tegen Almere City bijzonder spannend. De Maastrichtse  L1 reporter is zoals altijd weer buitengewoon negatief over zijn MVV. Trainer Rene Trost wordt omgedoopt tot Rene Troost.

Het 2 de flesje Gulpener gaat eraan en gelukkig krijgen we met vlagen ook weer geluiden door vanuit Zwolle. Deze zijn echter niet allemaal positief. FC Zwolle controleert de wedstrijd en Fortuna oogt machteloos. De thuisploeg lijkt de minieme voorsprong te koesteren en ondergaat wellicht last van de bekerthriller eerder deze week.  Wissels kunnen dan ook niet uitblijven en het is FC Zwolle die na 66 minuten Bram van Polen eruit haalt voor Yanic Wildschut. Een middenvelder voor een middenvelder.

Trainer Wim Dusseldorp kan niet achterblijven en speelt alles of niets. Aanvaller Soufiane Dadda die deze week amper een uur heeft kunnen trainen, wordt ingewisseld voor verdediger (en de aangeslagen) Badre Kotbani.  Het antwoord of het alles of niets valt akelig snel. In de 71 ste minuut is het namelijk FC Zwolle speler Sjoerd Ars die de 3-1 weet binnen te schieten.

In de 79ste minuut de 4-1, wederom Sjoerd Ars met inmiddels al zijn 15de van het seizoen, het wordt ook deze editie helemaal niks!

Over en uit.

Trainer Wim Dusseldorp laat na de wedstrijd teleurgesteld weten dat hij de verdedigende fouten van zijn ploeg hekelt. De 1-0, de 2-1 kinderlijk eenvoudig en bepalend voor het verdere verloop van de wedstrijd. De 2 1/2 uur durende terugreis belooft weinig vrolijk te worden. Zeker omdat MVV Maastricht in eigen huis de degradatiekraker tegen Almere City winnend heeft weten af te sluiten. De rode lantaarn staat weer in Sittard-Geleen.

Nawoord: niet Thijs Nieuwland maar Noah Jaspers heeft zijn debuut gemaakt in het betaalde voetbal. De centrale verdediger werd in de 81 ste minuut ingebracht door trainer Wim Dusseldorp om de schade beperkt te houden.

Bent u aanwezig geweest in Zwolle dan kunt u uiteraard kunt als trouw Fortuna fan uw keuze voor MVP 10-11 doorgeven via fortunahome@hotmail.com .

Voor de Top 100 allertijden klikt u hier .

Prettig weekend gewenst, volgende week zien we elkaar graag in eigen stadion. Dan komt Telstar op bezoek en moet Fortuna Sittard winnen!