Fortuna – Den Bosch 0-0, een beproeving

Tweede Paasdag, wie kent dit soort dagen niet. De vrouw wil weer naar de Woonboulevard, kinderen willen naar een overdekt speelparadijs en jijzelf, jij wil eigelijk helemaal niets doen, buiten nog een resterend eitje oppeuzelen en voor de rest languit op de bank liggen. En dan zie je staan dat Fortuna een thuiswedstrijd speelt vandaag en brengt onderdrukt ´Eureka´ uit, kids en de vrouw mogen doen wat ze zelf willen, jij gaat maar naar Fortuna. Zo werd me dat voorbeeld zaterdag voorgehouden door me ex buurman, met wie ik had afgesproken om pro-actief samen een uurtje mekaar wat af te beulen in de sportschool. Henk Duut was er deze keer niet, wellicht gaat hij dus wel naar de Woonboulevard :). Nu wil het feit zo dat ik geen vrouw en/of kids heb dus kan ik Ikea en consorte mooi aan me voorbij laten gaan en zal ik toch weer verdwalen in het stadion waar ik al sinds 1999 niet weg te slaan ben. Ook vanmiddag dus weer op de tribune, ook al begin ik de wedstrijden dit seizoen af te tellen. De jaren daarvoor in de Bandeert koester ik als een grote schat, die ik gelukkig nog in me hoofd heb…….
In de sportschool echter zie je vanalles en nog wat. Zo zie je PSV shirts, Feyenoord trainingsbroeken, en helaas ook 020 t-shirts, maar mijn fusilli bolognese wilde bijna een kijkje in de buitenlucht nemen toen ik een mevrouw zag met een Roda handdoek. Tijdens het doen van een aantal armpress oefeningen (of hoe heet dat) viel mijn oog erop, kreeg ik spontaan buikkrampen en voelde ik meteen dat ik inderdaad de laatste weken wat buikspieren heb opgebouwd, damn dat deed pijn……Vervolgens merkte ik dan ook dat zulke gevoelens goed zijn voor de kracht die je hebt, want een gewicht dat ik tot dan niet omhoog kreeg, lukte nu ineens wel. Mijn ex buurman moest er hard mee lachen maar onderstreepte mijn afkeer ook met een zacht, ja dat kan toch echt niet……Wellicht had de desbetreffende merouw er iets van meegekregen en na een paar minuten koos ze dan ook het hazepad, om maar in Paastermen te blijven. Eigenlijk jammer, want ik had haar nog kennis willen laten maken met onze nationale Jan Joker, u kent hem vast wel, die gast die bij elke nederlaag van FC Koempeltown, facebook teistert met zijn verschijning. Uit respect, maar vooral omdat dit een Fortuna pagina is, laat ik dat hier achterwege.
Nu ik dit vervolg schrijf heb ik net mijn ogen open. Ik moet echt eerst even wakker worden en hoe kan dat beter dan als met Jochem Myjer….

Wat voor Moederdag werkt, werkt wellicht ook voor 2e Paasdag :). Het is nu echt 2e Paasdag en ik kijk naar buiten en zie een grijze ochtend, windstil en wellicht ook weer erg onaangenaam fris langs de lijn. Ik heb echter toegezegd ook nog te gaan kijken naar de U15 van ons clubje dat deze morgen een inhaalwedstrijd speelt in Buchten. Voor hun, net als voor Fortuna 1, een smakeloos en weinig succesvol seizoen helaas. Maar het blijft leuk om te zien, hoe men zich regelmatig wel voor 110% geeft en de tekortkomingen tegenover de tegenstander zo probeert te verbloemen. Alleen al daarvoor blijft het nog leuk om te gaan kijken en dat doe ik dan ook maar zoals beloofd. Tijd voor een douche en een bammetje.

Even voor elf arriveer ik op het complex van HBC en zie vervolgens dat de U15 een lesje in voetbal krijgt van NEC/FC Oss. Hun souits is de blanke uitvoering van Hennie Meijer en dat op 15 jarige leeftijd en als de rust aanbreekt is de stand 0-3 en besluit ik te verkassen. Uiteindelijk kom ik dan aan bij het stadion waar nog het nog verdacht stil is. In de grasvelden om het stadion heen speur ik snel nog naar wat Paaseieren, maar helaas, ik denk dat ze allemaal al geraapt zijn. Dan maar naar binnen, waar ik mijn medekompaan Niels al snel tegen het lijf loop. Gezien de omvang van ons beiden geen kunststuk natuurlijk. Het ´hey verkeskop´ wordt beantwoordt met ´hallo lelijke vent´ en zo zijn de vriendelijkheden weer uitgewisseld en maken we ons op voor om het supportershome weer bedrijfsklaar te maken. Als alle werk is gedaan steekt Fantafrank zijn neus om de hek en bestelt een Sisi, ownee wacht dat stukje klopt niet …..en bestelt een 7-Up dan maar. Vergezeld van pa Fanta nemen ze plaats achter de tafel en willen dat ik nog wat muntjes koop. Ik zie er maar vanaf, ik heb er nog voldoende. Ook het buscomité komt langs en gaat klaar zitten voor de stormloop voor de busreis naar Volendam. Deze keer met de actie ´Bie aankoup van un kertje veur noa de Palingboer, gratis un tupke Heiring in het zoer´. Tja moet het hun nageven, de acties slaan in als een bom en Wil mag dan ook in totaal een 30tal inschrijvingen noteren. De bus zal dus cvooralsnog gewoon rijden, maar men kan zich ook nog inschrijven voor en na de komende thuiswedstrijd tegen jong FC Twente aanstaande zaterdag.
​Als ik dan via Ivo K., die vandaag zijn nieuwe scooter in de hal heeft geparkeerd (kijken voor 1 euro), een stapel opstellingen heb bemachtigd, vertrek ik even na twee richting me vaste plek op de Ricksen side. Vraag me toch af hoeveel Fortuna supporters nu tussen örebrö stoelen en de heugneudig bedden in Parkstad doorlopen. Daarbij nog eens gezamelijk kijken naar bloeiende plantjes in de diverse tuincentra en het resultaat is een vrijwel leeg stadion.
Bij aftrap om half 3 blijken er weinig verrassingen in het team te zijn, of het moet zijn dat A-junior Vlijter ontbreekt. De belasting van twee wedstrijden binnen 4 dagen is voor hem nog te hoog gegrepen. Fortuna heeft de overhand, maar echte kansen worden niet gecreëerd. Het schotje van Kis op de keeper en het wilde schot van Mert, dat een paar meter over het doel verdwijnt zijn de enige wapenfeiten van naam in het eerste halve uur. Het hoogtepunt van de wedstrijd is de lange bal, over meer dan 35 meter, van Roel Janssen, die uitkomt bij Youri Schroyen, wiens actie voorbij een verdediger uiteindelijk eindigt met een slap rollertje. Dat wordt vlak voor de lijn weggewerkt. Den Bosch meldt zich dan nog eens op de helft van Fortuna middels een loeiend hard schot dat net over de kruising verdwijnt. Keeper Kaya heft echter tijdig zijn hand omhoog en dus lijkt het gevaarlijker dan het is.
Als bij rust dan de stand nog 0-0 is, en de ontevredenheid her en der te zien is op de gezichten, schrik ik wakker als me buurman me aanstoot. In Rotterdam hebben de koempels besloten een nieuwe slogan de vuurdoop te geven ‘in de rus(t), naar huis met de bus’. Ik moet bekennen, ik heb het nog niet eerder gehoord, waarvan akte. De stand aldaar, 4-0 voor de Kasteelheren is hier debet aan. Ik lach ermee, en haal tegelijkertijd mijn schouders op.
Na een kwartier rust mogen we weer kijken naar het vervolg. Maar ow wat is de tweede helft een wanvertoning. Den Bosch is vreselijk slecht en wij niet veel beter. Als dan na een dik uur Mert eruit wordt gehaald voor Ter Borgh klinkt luid boegeroep en gefluit richting de trainersbank. De enige creatieve speler wordt vervangen door een middenvelder die ook veelvuldig dit seizoen al liet zien dat hij tekort schiet in velerlei opzichten. De wissel van Conneh voor de Groot is ook niet meer dan logisch, al verandert dat niks aan de machteloze en krachteloze aanvalsbezetting.
Enige punten van vermelding zijndan nog een vakkundige verprutsing van een grote kans van Den Bosch en een hard schot dat een meter of wat over doel verdwijnt uit een vrije trap van Fatih Turan valk voor tijd. Scheids Sanders is uitgenodigd op een Paasdiner en besluit een einde aan de wedstrijd te maken en met 0-0 krijgen beide ploegen een punt teveel. Wat resteert is nog een koud pilsje in het supportershome, een handvol nootjes of een gekookt eitje. dat er geen speler zich laat zien in het supportershome is al heel normaal geworden.
Het seizoen heeft nog 5 wedstrijden in petto voor ons, te hope dat dit snel erop zit en dat er dan eindelijk eens aan een fatsoenlijke toekomst gebouwd kan worden.

Fortuna SC : Harald
Foto’s : Janko Knops