Fortuna Sittard – Achilles ´29, weer aan ´m

´ Ladies and gentleman, may i have your attention please……….here he is, the historymakinggggg, the recordbreakingggggg, scoringgggg a hattrick against the germanssssssssss, Roelllllllllllllllllllllllllll the sniperrrrr Janssennnnnnnnnnnnnnn ´………..Maurice Gorissen, durf je het aan 😛 (en denk eraan dat je de microfoon ver genoeg van je afhoudt :P) ?

Dik 120 uur na de sensatierijke, geweldige, glorieuze en zeker niet minder verdiende winst in Kerkrade staat de volgende wedstrijd op het programma voor Fortuna Sittard. De ambiance zal heel anders gaan zijn, de inzet echter net zo hoog. Drie punten helpen je weer een stapje verder op de ranglijst en je passeert op zin minst dan de tegenstander van deze avond. Dus het is taak om de het gevoel dat men zelf heeft opgebouwd, en de euforie die er nog steeds heerst bij de supporters, inclusief mezelf, voort te zetten.

Achilles komt dus op bezoek in het Fortuna stadion. Achilles uit Groesbeek, alwaar we eind augustus een best aardige pot speelden en de thuisploeg met 0-3 versloegen. Dat op zich al heel mooi, maar naast de grote blijdschap die Seku Conneh uitstraalde na zijn twee treffers, was daar toch ook de geweldige gastvrijheid in en om het stadion. Waar kun je vandaag de dag nog helemaal rond het stadion lopen, en lopen de thuissupporters pardoes door het uitvak heen en gebeurt er niks. Dat we gezamelijk ´En wie niet springt , dat is een jeweetwel´ zongen was de kers op de taart. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik denk dat dit afgelopen zondag niet mogelijk zou zijn geweest…………Achilles dus, mooie club maar niet meer dan dat ook. Het winnen van deze pot aanstaande vrijdagavond, is dan ook een must, want anders is de stunt op Duits grondgebied uiteindelijk toch weer minder waard.

Wat valt er te melden over Achilles ´29, zoals de club in zijn volledigheid heet ? De thuishaven ligt in Groesbeek en met hun beperkingen presteren ze niet eens zo slecht, sterker nog, op doelsaldo staat men net één plekje boven onze groengele trots.

Met trainer Francois Gesthuizen hebben we dan ook meteen een ex-Fortunees te pakken. Gesthuizen speelde van 1997 tot 2000 in Sittard namelijk. Opmerkelijk voor deze wedstrijd is dat hij er echter niet bij zal zijn, niet vanwege een schorsing, maar omdat hij een blik in de keuken mag werpen van Louis van Gaal. Kunnen ze wellicht een ´other cookie´ gaan bakken. Afgelopen week speelde de Groesbekenaren thuis tegen subtopper Eindhoven en hielden de Brabanders knap op 1-1. De Jupiler blijkt wekelijks rijp voor diverse verrassingen of zouden de krachtsverhoudingen toch minder groot zijn onderling dan men soms wel eens denkt. De club maakte wel onlangs bekend dat men per volgend seizoen de talenten Boy van de Beek (Alverna) en Hielke Penterman (HHC Hardenberg) aan de selectie zal toevoegen. van de Beek, speler van Alverna, speelde in de voorbereiding dus (waarschijnlijk) nog tegen Fortuna Sittard tijdens haar trainingskamp aldaar.

Met topscorers Thijs Hendriks (11*) en Freek Thoone (6*) heeft Achilles een gevaarlijke voorhoede, maar natuurlijk hebben wij onze ´super´Kaya. Van schorsingen hebben ze momentel geen last en er zijn ook vooralsnog geen ernstige blesuures in de selectie dus heeft men de keuze, maar zal men ongetwijfeld kiezen voor dezelfde opstelling als afgelopen week tegen Eindhioven. Dat houdt in dat ter Wielen in het doel staat en Verhoeven, Dingel, Sanders en van der Groes de verdediging vormen. Op het middenveld zijn dat SÜrmeli, Edwards en van Steen, terwijl de voorhoede gevormd zal worden door Thoone, Wiafe Danquah en clubicoon Thijs Hendriks.

Dan Fortuna Sittard, tja iedereen en alles zweeft nog op een ´zwartgeel´ wolkje en zwaait nog steeds naar een bepaalde EU parlementariër, die inmiddels wel moet snappen dat er nog meer clubs in Limburg zijn. Meen me namelijk te herinneren dat ook woensdagavond wederom ergens in het Duitse grensgebied een dikke nederlaag te bewonderen was bij een niet nader te noemen club uit Limburg. Karma is gewoon echt een bitch, maar dat zal Frans inmiddels ook wel weten. Genoeg over zondag…….

Het kan eigelijk niet anders dan dat heel Fortuna een boost heeft gekregen door de winst in Duitsland en dat deze hopelijk wat meer zelfvertrouwen heeft gegeven. In principe zou je dan denken dat Achilles geen probleem moet zijn. Maar we zijn heel wat gewend en dus roepen we dat maar niet te hard. Fortuna heeft naast de opsteker van zondag nog meer te verwerken gehad met het vertrek van voormalig aanvoerder Ramon Voorn en de terugkeer van Joeri Schroyen . De kans is groot dat de Weertenaar meteen vrijdag zijn debuut zal maken in de basis, al kan het net zo goed zijn dat trainer van Vossen begint met dezelfde elf als tegen Roda JC. Mijn gedachten dwalen af naar de onnoemlijk harde knal in het kruis van Schroijen in de wedstrijd tegen Veendam een aantal jaar geleden, als ik me niet vergis. Hopelijk gaan we Joeri terugzien in de goede vorm die hij ooit had en mogen we genieten van zijn rushes langs de lijn. Ergens vermoed ik dat hij echter een plek op het middenveld gaat krijgen of in een soort van wisselwerking met Kevin Kis.

De 4 doelpunten van Fortuna na de winterstop kwamen allemaal van de voet van aanvoerder Roel Janssen, die wellicht wel zin heeft om er ook tegen Achilles eentje in het netje te leggen. Gelet op de laatste training deze ochtend, in een zeer winderig Sanderbout, start Fortuna in dezelfde basisopstelling als tijdens de gewonnen wedstrijd tegen FC Gemeentekredietje. De teruggekeerde Joeri Schroyen zal dus wellicht tevreden moeten zijn met een plek op de bank. Hij gaf wel aan blij te zijn terug te zijn in Sittard weer en trainde behoorlijk fanatiek.

De wedstrijd die om 20.00u zal worden afgetrapt in het Fortuna stadion, staat onder Belgische leiding. Scheidsrechter Verboomen met zijn assistenten Hillaert en Becquet hebben de leiding. Enige Nederlandse inbreng is de 4e official, dhr. Puts.

P.S. Sjengen succes zondag 🙂

Fortuna SC, Harald