Fortuna Sittard – VVV Venlo = 2-1

Congolees Patrick N’Koyi beslist Limburgse derby in Sittards voordeel

Scheidsrechter Martin van den Kerkhof floot om 20.00 uur op zijn fluitje voor aanvang van de Limburgse derby Fortuna Sittard – VVV Venlo. De wedstrijd in de Jupiler League belangrijk voor met name de thuisploeg welke strijdt voor een plekje in de financieel interessante play-offs.

De thuisploeg trok in de eerste minuten van de wedstrijd fel van leer en een eerste wapenfeit volgde door middenvelder Jordie Briels. Zijn doelpoging eindigde echter huizenhoog over. Binnen het kwartier echter de terechte 1-0 op het scorebord in ons Offermans Joosten stadion. Het was Patrick N’Koyi welke het leer feilloos wist binnen te schieten en VVV keeper Niki Maenpaa voor het eerst deze avond wist te verschalken.  Niet veel later bijna de 2-0 door dezelfde N’Koyi die een voorzet van de sterk spelende Aziz Khalouta niet wist binnen te knikken.

Een uitstekend begin van de wedstrijd waarin trainer Wil Boessen koos voor onderstaande basiself:

Kaya

Turan – Dreesen – Linssen – Janssen

Vlug – Voorn – de Boer – Briels

N’Koyi – Khalouta

Reserves:  Daniels, Kis, Bahr (70), Gulpen, Amoah, Zennaro (81) en Nepomuceno (86)

Aan de zijde van VVV Venlo koos trainer Rene Trost voor een opstelling met de ex-Fortunezen Prince Rajcomar en Joeri Schroijen in de basis. Doelman Danny Wintjens op de reservebank.

De vroege 1-0 in de wedstrijd gaf Fortuna Sittard de gewenste uitgangspositie, een ieder die dacht dat de thuisploeg gas zou terugnemen kwam echter bedrogen uit. Dit tot enige ergernis van de 250 meegereisde VVV Venlo supporters in het uitvak. Fortuna Sittard bleef in de 1 ste helft de bovenliggende partij en via Aziz Khalouta (minuut 27) en een prachtige vrije trap op de binnenkant van de paal door Jordie Briels (minuut 33) had Fortuna  Sittard deze Limburgse derby vroegtijdig kunnen beslissen. Had en kunnen telt echter niet, ook niet voor vrouwe Fortuna.

Na 35 minuten greep Rene Trost (trainer VVV Venlo) in met een tactische wissel: Wolters erin, Balkestein eruit. Het mocht niet baten voor de trainer van VVV Venlo, want amper in het veld zag ook de ingebrachte Randy Wolters dat Fortuna Sittard middels Patrick N’Koyi de 2-0 wist te scoren. Een intikker na goede dreiging van Aziz Khalouta; simpel maar uiterst effectief.

Rust en de welverdiende thee voor de thuisploeg.

In de beginfase van de 2 de helft consolideerde de thuisploeg de o zo belangrijke voorsprong. Na Jong PSV en Sparta de 3 de overwinning op rij in de maak?  Met name aanvoerder Ramon Voorn kreeg alle gelegenheid om uit te blinken op het middenveld. De Limburgse derby werd namelijk wat grimmiger en de leidsman zag zich genoodzaakt om enkele malen handelend op te treden.  Randy Wolters (VVV Venlo)en Sjoerd Linssen (Fortuna) zagen in deze fase van de wedstrijd de gele kaart. VVV Venlo weigerde zich vroegtijdig neer te leggen bij de nederlaag getuige ook de 2 de wissel van de wedstrijd in de 59 ste minuut.  Harry Ascroft (erin) voor Dylan Donkers (eruit).

De 2-1 viel deze wedstrijd dan toch onverwacht en wel na een uur spelen. Invaller Randy Wolters in buitenspelpositie (!) met de aansluitingstreffer en het geluk dus aan Venlose zijde. Een scheidsrechterlijke dwaling en volop spanning in de wedstrijd met nog een half uur op de klok.

Tijd voor de eerste wissel aan Zitterd zijde (minuut 70), eenzelfde wissel als vorige week in Rotterdam:  de lange Tarik Bahr erin voor de licht aangeslagen en boze Jeffrey Vlug.  De 4.123 aanwezige toeschouwers gingen er eens lekker voor zitten. De eindfase van deze derby: de dood of de gladiolen, sportjagon voor alles of niets.

Het werd alles want in het laatste kwartier van de wedstrijd probeerde VVV Venlo nog wel de gelijkmaker te forceren, maar zonder succes. Voor de statistici onder ons: Fortunezen Franco Zennaro (81) en Gevaro Nepomuceno (86) kregen nog speelminuten. Een prachtig resultaat van Fortuna Sittard horende bij een geweldig interessante Limburgse derby.

Volgende week speelt Fortuna Sittard haar volgende ‘finale’ in wederom een derby. Op 18 april is MVV Maastricht gastheer in de zeer beladen wedstrijd tussen twee Limburgse ploegen die beide strijden voor hetzelfde plekje in de play-offs. Gegarandeerd bloed aan de paal? Fortuna SC organiseert een busreis voor 550 gelukkigen die in het bezit zijn van een kaartje voor het uitvak. Als bekend veronderstelt: uitvak is reeds uitverkocht.

Voor een bijgewerkte Top 100 allertijden klikt u hier . Ondergetekende wenst u een prettig weekend. Foto’s horende bij dit verslag zijn uit de hand van Fortuna SC fotograaf Leo Everard. Dank je wel kerel, klik hier voor zijn website.

Nawoord: de weg naar de play-offs; Fortuna Sittard staat na 35 wedstrijden in de Jupiler League nog steeds op een 9de plek. Verdienstelijk, maar nog niet voldoende. Het motto deze week dan ook…..PAK DIE SJENGEN!