Fortuna Sittard fans moeten “miljoenenbal nieuws” even verwerken

Voetbalclub Fortuna Sittard komt naar verwachting voor zestig procent in handen van de Turkse tv-presentator en mediamagnaat Acun Ilicali . Met de deal, die binnen enkele weken moet worden goedgekeurd door de KNVB, is acht miljoen euro gemoeid. Dat bevestigd Isitan Gun nav het artikel in het NRC aan Fortuna SC TV.

Isitan Gun, wat wordt zijn rol?
Er is in de afgelopen decennia geen bestuurder geweest die zo immens populair was bij zijn Limburgse achterban: Isitan Gun!. Onze huidige eigenaar verdiende zeer veel respect voor zijn moed om in te stappen in een club die geen levensvatbaarheid meer toonde, Isitan Gun kwam met voetbalkennis laten zien waar het spelletje echt om draait. Isitan Gun liet Sittard zien hoe “consequent Management:  eruit ziet, maar als allerbeste nog: Isitan Gun onthoudt wie jij bent, spreekt je met de voornaam aan en heeft oprecht belangstelling in je. Onder Gun zijn de fans geen nummer, maar een persoon. Als absoluut toetje promoveerden we onder zijn leiding naar de eredivisie, werd het stadion -beetje bij beetje- gemoderniseerd en spelen we nu voor het 3e jaar op rij in de eredivisie. Je zou er een Netflix serie van kunnen maken.

Toen op dinsdagavond het fantastisch bericht binnen kwam dat er 8 miljoen euro naar de club komt, met een reëel perspectief op meer, was de algemene Sittardse reactie: “oei”. Niemand dacht lang na over het onbekende miljoenen geld, maar bij velen kwam meteen het idee op dat we hiermee onze eigen populaire eigenaar -mogelijk- kwijt kunnen gaan raken, want Isitan gaat in de voorgestelde constructie nog slechts 25% van de aandelen krijgen, Acun Ilicali 60%, Fortuna Sittard 10% en Fortuna SC 5%.

Fortuna SC TV benaderde Isitan nog diezelfde avond en zoals altijd was hij snel, open en consequent in zijn communicatie. Isitan vindt dit “een fantastische en ook noodzakelijke stap voor Fortuna Sittard”. Gebaseerd op het huidige budget ben je te klein om een stabiele toekomst te hebben en zal er altijd -sportieve- onrust zijn. Meer geld, betekent meer armslag om stabiel of succesvoller te worden.  Van de 8 miljoen euro die betaald worden voor de aandelen aan Isitan Gun, zal laatstgenoemde het geld aan Fortuna Sittard terug lenen met behulp van een achtergestelde lening (zeer langdurige afbetaling), waarbij de doelstelling is dat de 8 miljoen over 2 a 3 jaar worden opgemaakt aan zeer talentvolle spelers die Fortuna Sittard stabieler moeten maken. Daarnaast, aldus Isitan, is Acun een geweldige, laagdrempelige partner die met zijn groot netwerk veel voor de verdere ontwikkeling van de club kan gaan betekenen. Maar het allerbelangrijkste is dat hij , Isitan Gun, de club gewoon blijft runnen. Isitan zal het gewicht en het gezicht van de club blijven en zal ook de 3e fase (overleven-promoveren-fase 3) gaan leiden. Met de dagelijkse leiding zal Ilicali zich dus nauwelijks gaan bemoeien, stelt ook directeur Pfennings. Die blijft in handen van Isitan Gün en Pfennings zelf, zo laat hij weten. „Dat is de intentie. Isitan en ik blijven exact dezelfde rol vertolken, maar er zit natuurlijk wel iemand boven die we wel regelmatig op de hoogte zullen houden.” Op die bevestiging zaten veel fans te wachten!

Acun Ilicali 
Ilicali kwam mei dit jaar in beeld als mogelijke aandeelhouder van Fortuna. Waar eerst sprake was van een minderheidsbelang, bevestigt Ilicali nu dat hij grootaandeelhouder wordt. „Ik word de belangrijkste aandeelhouder van Fortuna. Later kan ik eventueel meer investeren, om de club verder te laten groeien.”  Hij wordt daarmee feitelijk eigenaar van de club.  Met de komst van Ilicali is Fortuna van aandacht verzekerd. De ex- voetbalverslaggever is een van de populairste presentatoren van Turkije, door Britse en Nederlandse programma’s als Deal Or No DealThe VoiceFear Factory en Survivor te vertalen naar de Turkse markt. Zijn privé-leven (hij heeft vier kinderen bij drie vrouwen) is voer voor de Turkse roddelpers en zijn geschat vermogen is een bedrag met 9 cijfers.

De toekomst van Fortuna Sittard
Waarom Ilicali in Fortuna investeert? Niet vanwege het geld, zegt hij. „Succes is het doel. Succes is om talent op te leiden en de voetbalwereld spelers te laten zien die wij hebben ontdekt. Ajax is daar altijd erg goed in geweest. Waarom niet een kleiner, soortgelijk systeem in Sittard?” Ilicali, naar eigen zeggen als kind fan van „het sympathieke Nederlandse voetbal”, ziet Sittard ook als praktische opstap richting grotere investeringen in het voetbal. Nederland is het centrum van Europa, zegt hij, waar hij in 2,5 uur naartoe vliegt in zijn privéjet. „De Eredivisie is de zesde of zevende competitie van Europa, wat een goede uitgangspositie is om een club van hoge kwaliteit te bezitten.”

Deze week hoopt Ilicali de KNVB de laatste documentatie over zijn financiële vermogen te verstrekken. De licentiecommissie zal onder meer controleren of het legaal is vergaard. Om de overname overigens definitief af te ronden, moet er nog wel eerst papierwerk naar de KNVB. Bij een overname van meer dan 25 procent van de aandelen moet de bond namelijk goedkeuring verlenen. „Het klaar maken daarvan zit nu echt in de allerlaatste fase. We hopen eind deze week of anders volgende week alles in orde te hebben.” Daarna gaat de KNVB zich er dus over buigen. „Die zullen ongetwijfeld ook weer vragen hebben, maar dat proces moeten we gewoon door.”

KIJK HIER HET RECENTE INTERVIEW MET ISITAN GUN

Geef een reactie