Fortuna Sittard – Sparta, aan ´M !

Op de eerste dag van december speelt Fortuna wederom. Drie dagen na de ´gestolen´, maar desalniettemin zeer fijne driepunter in Maastricht komt het Rotterdamse Sparta op bezoek. Sparta, de club waar gisteren nog trainer Gert Kruijs op straat werd gezet, ondanks een 7e plek in de stand momenteel. John de Wolf en Peter van den Berg nemen voorlopig zijn taken waar op Spangen.

Sparta is heel wisselvallig in de Jupiler League en vooral in uitwedstrijden zijn ze wel degelijk verslaanbaar. Daar waar de clubs onderling inmiddels 28 wedstrijden speelden, daar won Fortuna er maar liefst 12. Voeg daarbij de 9 winstpartijen van Sparta aan toe en iedereen kan zien dat er ook nog 7 gelijke spelen waren. Afgelopen seizoen werden de onderlinge wedstrijden steeds gewonnnen door de bezoekende ploeg. In Rotterdam verbaasde Fortuna zichzelf en zijn meegereisde aanhang door met 2-3 te winnen, mede door een uitmuntende Jordi Briels, die twee keer scoorde. Thuis werd er, eerder in het seizoen, kansloos met 0-3 verloren, voor 2850 toeschouwers.

De laatste thuiswinst voor Fortuna dateert van maart 2012, Danny Hoessen toen met 1 doelpunt de matchwinnaar. Of we morgen dan weer mogen juichen voor drie punten, dat weten we dan ergens rond kwart voor tien. Fortuna heeft in ieder geval aan haar zelfvertrouwen gewerkt met 7 punten uit de laatste drie wedstrijden. Voeg daarbij dat Ferhat Kaya al drie wedstrijden op rij de nul heeft behouden en wie weet wat we morgen kunnen verwachten. Deels ook te danken aan het positioneren van Ramon Voorn naast Roel Janssen in het hart van de verdediging is mijn mening.

​Willen we die nul behouden morgen, dan lijkt het me ook zeker geen overbodige luxe spits Paul Gladon zeer goed in de gaten te houden. Hij scoort de laatste weken zeer veel (onlangs nog 2 maal tegen RKC) en is een gevaarlijke en linke speler. Met Sparta komt ook nog een ex Fortunees mee naar Sittard. Verdediger Pieter Nijs speelde ook een seizoen in Sittardse dienst, maar kan bij Sparta niet op een basisplaats rekenen normaal gesproken.

Daar men de laatste weken nogal veel schorsingen heeft moeten opvangen, kan het zijn dat de basis morgen weer anders uitziet dan de voorgaande wedstrijden. Voor nu gok ik op de volgende basis voor de Kasteelheren : Kortsmit, van Buuren, Breuer, Teijsse, Breedijk, Nieuwendaal, de Nooijer, Loen, Hiwat, Gladon en Verhaar. Het maakt natuurlijk niet bijster veel uit op dit niveau, je zult toch ook naar je eigen sterktes moeten kijken en je niet alleen richten op je tegenstander.

Fortuna Sittard dan, inmiddels in de lopende periode op een 9e plek. We waren natuurlijk ook de laatste weken redelijk lucky, hadden tegenstanders die goede kansen misten, maar scoorden zelf ook eens op belangrijke momenten. De discussie over dat je dat afdwingt zou dan weer kunnen volgen, maar daar doe ik niet aan. Het is en blijft netjes dat we deze reeks hebben behaald. Of we daar dan morgen er weer drie aan gaan toevoegen…….geen idee. Voorafgaand aan de laatste thuiswedstrijd dacht ik dat we kansloos zouden zijn tegen de Graafschap, maar net als Sparta, thuis of uit is een groot verschil. Als er morgen weer gevochten wordt, inzet wordt getoond, wie weet hebben we dan weer dat geluk dat je nodig hebt en staan we na afloop allemaal met de handen in de lucht een winstpartij te vieren.

Trainer van Vossen zal zeer waarschijnlijk niets veranderen aan de basis, hetgeen betekent dat de volgende elf spelers zullen beginnen : Ferhat Kaya, Fatih Turan, Roel Janssen, Ramon Voorn, Kevin Kis, Tomas Overhof, Bob Vankan , Jordy ter Borgh, Jordi Briels, Jordi Baur en Seku Conneh.

Scheidsrechter is deze keer de heer Boot.  Mooi passend in de Sinterklaasweek denk ik dan en als hij in een gulle bui is, laat hij wellicht drie punten in de groengele schoen achter. Hij zal worden geassisteerd door de heren Honig en Buijense. De man, die de hele wedstrijd op ons mooie kunstgraslogo gaat staan is de heer van der Eijk.

Fortuna Sittard – Sparta, maandagavond in het Fortuna stadion vanaf 20.00u (#forspa). Het zal fris worden, dus een extra trui of groengele sjaal kan geen kwaad

>> Zowel 1 uur voor als 1 uur na de wedstrijd kunnen ook de autokaarten gekocht worden voor Almere City uit, en kan men zich inschrijven voor de buscombi naar dezelfde wedstrijd <<

Fortuna SC, Harald