Fortuna Sittard – Sparta Rotterdam = 0-3

Fortuna Sittard vecht tegen zichzelf

Zonder de vaste waarden Ramon Voorn en Timothy Dreesen (beide geblesseerd) wist Fortuna Sittard in eigen Offermans-Joosten stadion geen potten te breken tegen de nummer 8 van de Jupiler League, Sparta Rotterdam.

De Limburgers begonnen ongeconcentreerd aan de wedstrijd welke met name tot uiting kwam in onzeker uitverdedigen en mislukte passjes. Met name Niels verdediger Niels Vets maakte een onzekere indruk. Desondanks was de eerste grote kans van de wedstrijd voor de thuis[ploeg.  Een mooie aanval over meerdere schijven belandde uiteindelijk voor de voeten van Lars Gulpen. De middenvelder die dit seizoenbasisplaats wist af te dwingen krulde het leer van zo een 20 meter afstand tegen de lat. Pech voor Fortuna Sittard.

De eerste de beste gevaarlijke aanval van Sparta belandde wel in het doel, en hoe! Een kolossale dekkingsfout van rechtsback Jordi Briels bracht na 18 minuten spelen Pieter Langedijk in stelling. De aanvaller (en vervanger van de geblesseerde Mario Bilate) joeg de bal loeihard het doel in achter de graaiende, kansloze Ferhat Kaya. Even de consternatie op het veld en op de tribunes, was het een doelpunt? De bal kwam namelijk loeihard tegen het achterijzer van het doel en sprong meters ver terug het veld in. Scheidsrechter Wiedemijer had het echter goed gezien: 0-1.

Een klap voor de thuisploeg die aangeslagen de wedstrijd vervolgde. Te vaak werd de 2 de bal niet gewonnen en bleef een verrassende opening uit. Jeffrey Vlug die de voorkeur genoot boven Aziz Khalouta leek de enige speler op het veld met inzicht, maar ook zijn vorm was tanende gedurende de 1 ste helft verstreek. In deze fase van de wedstrijd werd pijnlijk duidelijk dat Fortuna Sittard een aanjager op het middenveld miste. Het is voor de Limburgers dan ook te hopen dat de rugblessure van Ramon Voorn meevalt.

De 0-2 viel nog voor rust. Sparta speelde niet goed, maar bleek deze vrijdagavond wel uiterst efficiënt om te gaan met de kansjes die ze in de schoot geworpen kregen door falen van onze verdediging. Bij de eigenlijke beslissing van de wedstrijd was linksback in al zijn ijver zijn meest belangrijke taak vergeten; verdedigen. Een opening aan de linkerkant van het veld bleek de inleiding voor het doelpunt van Donovan Deekman in de 29 ste minuut.

Verdediger Niels Vets had toen al enige minuten een gele prent op zak vanwege het achter torpederen van een tegenstander. Iets wat al jaren ‘not done’ is in het Nederlandse betaalde voetbal en een overtreding die eigenlijk ook direct met rood bestraft kan worden.

Een striemend fluitconcert van de 3.000 toeschouwers toen de spelers de kleedkamers opzochten voor de broodnodige vitamientjes en thee. Fortuna Sittard speelde met name tegen zichzelf en wist slechts sporadisch kansen te creëren.  Gebrek aan creativiteit op het middenveld, slordig verdedigen. Kortom niet goed genoeg.

In de 2 de helft een ontketende thuisploeg, althans voor enkele minuten lang dan. Met name Gevaro Nepomuceno en Patrick N’Koyi werden beter gevonden. Beide aanvaller zorgden voor dreiging en gevaar en vooral deze eerste speler liet met vlagen geweldige acties zien. De jonge vleugelaanvaller wordt met de week sterker, sneller en beter. Zijn mooiste actie in de 2 de helft toch wel een passeeractie binnen het 16 metergebied. Maar liefst 3 Spartanen werden in de luren gelegd maar de (zwak) keepende Khalid Sinouh wist nog net een handje tegen het leer aan te duwen en zodoende de aansluitingstreffer te voorkomen. Na 56 minuten spelen de doodsteek voor Fortuna Sittard. Een kopie van zijn eerste overtreding bezorgde Niels Vets zijn 2 de gele kaart van de wedstrijd. Van achter op de achillespezen van de tegenstander. De verdediger zat duidelijk niet in de wedstrijd, rode kaart en douchen. Volkomen onnodige en domme overtredingen.

Verbazingwekkend genoeg rechtte Fortuna Sittard met 10 man echter haar rug. Onder aanvoering van twee verse krachten (Aziz Khalouta en Patrick Amoah) ging de thuisploeg op zoek naar de 1-2. Er werd met krachten gegooid, maar jammerlijk te vaak vergeten te voetballen. Het laatste half uur dan ook Jupiler League voetbal op zijn mooist. Over en weer kansen waarbij Sparta Rotterdam op de counter de wedstrijd op slot probeerde te gooien. Dit lukte uiteindelijk in blessuretijd. Topscoorder Johan Voskamp completeerde de statistieken van deze vrijdagavond.

Fortuna Sittard zal de komende wedstrijden uit een ander vaatje moeten tappen. Aan de inzet lag het deze vrijdag niet, een gebrek aan kwaliteit, fortuin en creatief vermogen des te meer.

Volgende week spelen we een uitwedstrijd tegen VVV Venlo. Een ware Limburgse derby die op het scherpst van de snede gespeeld zal worden. Bloed aan de paal, niets minder!

Voor nu een prettig weekend gewenst. Foto’s van deze wedstrijd komen van de hand van Leo Everard. Voor zijn portfolio verwijzen we u graag naar zijn website .