Fortuna Sittard speelt slecht, wint wel!

Gevaro Nepomuceno rolt FC Emmen op.

Twee op papier aanvallend onmachtige teams begonnen om 20.00 uur deze vrijdagavond aan de 16 de speelronde in de Jupiler League. Thuisploeg Fortuna Sittard mist al weken topscoorder Patrick N’Koyi (5 doelpunten). Uitploeg FC Emmen zag clubtopscoorders Alexander Bannink (blessure) en Wout Weghorst (griep) afvallen. Beide aanvallend ingestelde spelers scoorden eveneens als de eerder vernoemde N’Koyi  5 maal.

Op voorhand werd de brilscore (0-0) veelvuldig genoemd als mogelijke einduitslag, de 2.500 toeschouwers die deze vrijdagavond de weg naar het Ofermans-Joosten stadion wisten te vinden hoopten natuurlijk op een waar spektakel. Bezien de historie van beide teams in Sittard een begrijpelijke verwachting.

Trainer Wil Boessen koos voor de volgende basiself.

Kaya

Hendrickx – Dreesen – Janssen – Kis

Vlug – de Boer – Vankan – Voorn

Khalouta – Amoah

Voss, Overhof, Zennaro, Hodselmans, Gulpen,Bhar, Nepomuceno

De ogen en de hoop van de Sittardse aanhang gericht op spits Patrick Amoah. De speler die vlak voor het sluiten van de transfermarkt met veel tam-tam werd gepresenteerd presteert dit seizoen nog ondermaats. De in Zweden geboren aanvaller werkt keihard maar ontbreekt simpelweg de souplesse  van bijvoorbeeld Marco van Basten van weleer. Voor Jupiler League begrippen kan Amoah echter wel zeker van meerwaarde zijn. Zeker op een drassig en moeilijk bespeelbaar veld waar inzet, kracht en vechtlust een pre zijn om goed voor de dag te komen.

Goed voor de dag komen was wel besteed aan de thuisploeg. Jammer genoeg bleek de ouverture echter van korte duur. FC Emmen bleek de eerste helft de beter voetballende ploeg. De in het rood –wit spelende Drentse subtopper creëerde zich drie opgelegde kansen. Twee ballen spatten uiteen op de lat, een 3 de bal werd met meer geluk dan wijsheid (en een uitstekende keepende Kaya) van de lijn gehaald. Fortuna Sittard opteerde tweemaal de openingstreffer op zich te nemen met twee goed opgezette aanvallen waaronder een goede mogelijkheid voor Jeffrey Vlug. Zonder afwerking, want de brilstand op het scorebord bleef staan tot de theepauze.

Opvallend deze eerste helft het slecht bespeelbare veld dat geteisterd werd door de vele regenval. Wellicht ook debet aan de botsing tussen verdediger Timothy Dreesen en een FC Emmen aanvaller na een half uur spelen. Twee benen vol tegen elkaar aan en onze Belg die geblesseerd het veld moest verlaten. We kunnen alleen maar hopen dat er geen scheen- of kuitbeen is gebroken.  Franco Zennaro zijn vervanger, en dus Yoann de Boer welke een linie terug ging spelen.

De tweede helft begon gezapig maar kende een leuke opleving toen het thuispubliek vol achter onze jongens gingen staan. In een tijdsbestek van 10 minuten werden veelvuldig ballen in de 16meter gepompt van FC Emmen. Zonder resultaat. Na een uur spelen dan ook de logische (en aangekondigde) wissel: Gevaro Nepomuceno erin, Jeffrey Vlug eruit.

De wedstrijd keerde enigszins maar FC Emmen bleef opvallend aanvallend op zoek naar de winst. Onze tegenstander welke jarenlang het lachertje was van de Jupiler League kent enkele goede spelers. Meest opvallende nummer 11: Quenten Martinus. Een snelle en lange 22 jarige vleugelspeler die vast nog een leuke toekomst tegemoet mag zien.

Invaller Gevaro Nepomuceno, amper 10 minuten in het veld scoorde de bevrijdende 1-0. Een schot richting doel werd geblokt door een FC Emmen verdediger en kreeg de perfecte boog om keeper van der Vlag kansloos te laten. De wedstrijd op zijn kop? Beetje wel, maar een aloude voetbalwet trad simpelweg in werking.

FC Emmen probeerde na de 1-0 nog wel in de wedstrijd te komen maar het was Fortuna Sittard dat ongenadig hard toesloeg . Doelpuntenmaker, de 3 de invaller van trainer Wil Boessen: Lars Gulpen. Een afgemeten voorzet/verdekt schot op doel werd met de punt van de teen beroerd door de geboren Gulpenaar: 2-0.

Reden voor het legioen om de “Tien, Tien, Tien!”, door het stadion te laten galmen. Het uitermate zwakke optreden van de thuisploeg vergetende, doet Fortuna Sittard uitstekende zaken dit weekend. Door de overwinning op FC Emmen passeert Fortuna Sittard de Drentenaren op de ranglijst en staat inmiddels op een 9 de plek in de competitie. De play-offs zijn ‘plots’ weer een realistisch doel.

Volgende week speelt Fortuna Sittard een uitwedstrijd tegen Jong Twente, dit op zondag 17 november 2013 (14.30 uur). Een volgende opgave mede bepalend voor de eindstand deze competitie.

Graag attendeer ik u op onze Top 100 allertijden en uiteraard ook voor u een prettig weekend.

Nawoord: ondergetekende wilt dit verslag niet beëindigen zonder de naam van Yonathan Hendrickx te benoemen. De rechtsback speelde een buitengewoon moeilijke, maar goede wedstrijd. Complimenten.

Foto’s horende bij deze reportage van de hand van Leo Everard. Klik hier voor zijn webpagina en meer foto’s.

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen