Fortuna Sittard verliest ook van FC Dordrecht

Om 18.45 was het scheidsrechter de Goey die het startsein gaf voor de wedstrijd Fortuna Sittard – FC Dordrecht. De leidsman zal geen flauw benul hebben gehad dat de laatste Limburgse overwinning op de Schapenkoppen dateert van het seizoen 1993-1994. FC Dordrecht traditioneel dan ook een zeer lastige tegenstander voor Fortuna.

Ook deze editie, zo bleek al snel. Na 9 minuten lag het leer al in het netje. Rechtsback Guliano Diaz werd aan de zijkant op snelheid gepasseerd door Raily Ignacio en zijn voorzet werd zeer knullig verwerkt door Fortuna verdediger Gino Facenna. Dordt speler Erik Quekel was alert en tikte het balletje achter doelman Danny Wintjens: 0-1.

Gezien de spelverhouding volkomen terecht want Fortuna Sittard oogde vanaf het eerste fluitsignaal machteloos. De vele blessures en schorsingen kunnen als excuus worden aangewend. Philippe Liard (geschorst), Zarko Grabovac, Randell Shakison en Yoann de Boer (allen geblesseerd) ontbraken bij de 18 spelers die zich deze vrijdagavond letterlijk in de kijker konden spelen. Eredivisie LIVE verzorgde vanuit Sittard een live-verslag van het duel in de Jupiler League.

De spelers Mohammed Riyani en Badre Kotbani begonnen dit treffen licht geblesseerd op de bank.

Opstelling Fortuna:

Wintjens

Diaz – Geenen – Facenna – Schroyen

Di Lallo – Voorn – Hofstede – Gulpen – Dadda

Caracciolo

Reservebank: Voss, Jaspers, Riyani, Kotbani, Joao, Garlisi, Diogo

Na de vroege openingstreffer veranderde het spelbeeld jammer genoeg niet. Fortuna Sittard creeerde zich geen enkele kans maar wist via individuele acties wel gevaarlijk te worden. Anthony di Lallo en Soufiane Dadda waren dicht bij een Sittardse treffer. FC Dordrecht kreeg een riante mogelijk via Cecilio Lopez om de voorsprong uit te breiden. Zijn kopbal degradeerde verdediger Rick Geenen tot amateur, maar verdween met enig fortuin langs het doel.

De 0-2 viel in de eerste helft alsnog. De 19jarige Joeri Schroyen werd in de 33 ste minuut aan de linkerkant gedold door Moussa Kalisse. De Dordtse buitenspeler bleef rustig, kapte en draaide en haalde vervolgens verwoestend uit met rechts.

De rust na 45 minuten spelen een zegening voor de groen-gele thuisploeg. Volstrekt kansloos tegen het toch maar matig spelende FC Dordrecht. Vooraleer scheidsrechter de Goey echter kon genieten van zijn thee moest hij enkele Dordt spelers te woord staan die in gebaar en daad hun ongenoegen uitte vanwege een vermeende overtreding van Fortuna speler Ramon Voorn zo vlak voor het rustsignaal. In alle commotie ontving Dordt speler Nick Coster de gele prent. Aan Fortuna zijde had eerder Bernhard Hofstede deze kleur reeds mogen aanschouwen vanwege ordinair natrappen.

De wissel in de rust kon niet uitblijven. Aan Sittardse kant liep het voor geen meter en de 0-2 achterstand noodzaakte trainer Dusseldorp in te grijpen. Guliano Diaz werd geofferd voor Badre Kotbani. Een verdediger eruit, een middenvelder erin. De wissel had direct het gewenste effect.

In het eerste kwartier na rust zette Fortuna de in het groen-wit acterende schapenkoppen onder druk en creëerde Fortuna zich 6 opgelegde kansen (!). De beste kansen voor de Belgen Anthony Di Lallo en Fabio Caracciolo. Deze laatste krulde  op fantastische wijze een vrije trap richting paal maar doelman Nick van der Ploeg bracht redding. Di Lallo kon vrij doorlopen op de doelman maar faalde oog in oog.

De aansluitingstreffer viel echter wel in de 62 ste minuut.  De 17jarige Lars Gulpen promoveerde een voorzet van Bernhard Hofstede, en dus de 7 de kans voor Fortuna deze 2 de helft, tot doelpunt. De eerste goal in het betaalde voetbal voor Limburgs grootste talent.

Het signaal voor trainer Dusseldorp om nog meer druk te zetten op de Dordtse verdediging. Mohammed Riyani werd ingewisseld voor de zeer ongelukkig spelende Anthony Di Lallo en de Braziliaan Marcos Joao vervangde de andere Sittardse buitenspeler; Soufiane Dadda.

De aansluitingstreffer en de wissels zorgde voor een ommekeer in de wedstrijd. De diepgaande middenvelders van Fortuna zorgden voor constante dreiging maar de groen-witte counter bleek vaak levensgevaarlijk. Cecilio Lopez had de 1-3 op zijn sloffen maar Danny Wintjens weigerde te capituleren.

De 2 de helft bleef spannend en het hoogtepunt van de avond was in de maak. In de 80 ste minuut van deze zenuwslopende partij voetbal legde scheids de Goey namelijk het balletje op de stip. Een penalty voor Fortuna Sittard na een overtreding op Rick Geenen. Een trio aan Dordt spelers ontving de gele kaart terwijl Fabio Caracciolo de bal opeiste om zijn 5 de van het seizoen te maken. De aanloop van de spits en de redding van doelman Nick van der Ploeg bezorgde het Sittardse publiek echter een anti-climax.

Het spel verharde in de eindfase en FC Dordrecht speler Guy Ramos ontving in blessuretijd nog de rode kaart. De gelijkmaker bleef echter uit. De 8 ste nederlaag van het seizoendan ook een feit ondanks de hectische eindfase waarin doelman Wintjens tevergeefs nog mee naar voren kwam en als extra spits fungeerde.

Bron: FH

Het FortunaHome webmasterteam is altijd op zoek naar input en versterking. Supporter A(noniem) boodt onze pagina aan om twee wedstrijden een wedstrijdverslag te maken. Een prima initiatief waar misschien wel een structureel vervolg aan kan worden gegeven. Onderstaande zijn eerste bijdrage:

Fortuna Sittard heeft in de tiende wedstrijd van het seizoen de ban niet kunnen breken. Het toch bepaald niet van kwaliteit overlopende Dordrecht had lange tijd geen kind aan de ploeg van Wim Dusseldorp en won even simpel als verdiend met 1-2. Zelfs kadootjes van de tegenstander en het arbitrale trio waren niet aan de Sittardenaren besteed. De geplaagde club blijft dan ook laatste in de Jupiler League.

Een zwaar gehandicapt Fortuna begon in stijl aan de wedstrijd. Verdedigend geklungel leidde al snel tot een grote kans voor de bezoekers, maar het schot van Kalisse werd door Facenna van de lijn gehaald. Toch hoefde het matig toegestroomde publiek niet lang te wachten op de traditionele vroege tegentreffer. Binnen tien minuten was het prijs. Ignacio glipte simpel langs Diaz en zette voor vanaf links. Via de kluts (Lopes en Facenna) belandde de bal bij Quekel, die vanuit de draai inschoot: 0-1. Nog geen minuut na de goal verkeek Wintjens zich op een lange bal. Hij liep uit, terwijl Lopes simpel aannam, maar de lob van de spits was te kort en dus ontsnapte Fortuna aan een tweede tegentreffer.

Slap beginnen lijkt onderhand traditie te worden bij dit Fortuna. Gebrek aan kwaliteit is niet iets om op afgerekend te worden, maar het latente gebrek aan mentaliteit mag de spelersgroep wèl verweten worden. Duels werden verloren of zelfs helemaal niet aangegaan. Drie keer een bal naar dezelfde kleur spelen leek een welhaast onmogelijke missie. De vroege tegentreffer veranderde dan ook niets aan het wedstrijdbeeld. Fortuna was niet wakker en Dordrecht kon naar hartelust combineren. Alleen Ramon Voorn onttrok zich in de beginfase enigzins aan de algehele groen-gele malaise.

Toch kreeg de Sittardse ploeg de gelijkmaker in de schoot geworpen. Keeper van der Ploeg legde een onschuldige terugspeelbal zomaar in de voeten van Caracciolo, die de bal van een meter of 20 in het lege doel mocht deponeren. Het vizier van de spits stond echter niet op scherp, zijn schot ging over en naast.

Op het half uur dan het eerste echte teken van groen-geel leven. Di Lallo combineerde met Voorn en leverde een puike voorzet af. De volley van Caracciolo werd echter gekraakt, met een corner als schamel resultaat. De vreugde na de eerste Sittardse aanval was echter van korte duur. Aan de overkant werd Kalisse aangespeeld. De buitenspeler mocht van  Schroyen ongehinderd kappen en draaien, totdat het gaatje groot genoeg was en hij de bal langs Wintjens in de lange hoek kon schuiven. 0-2 en einde wedstrijd, zo leek het.

Fortuna liet het hoofd verder hangen en het was aan Wintjens te danken dat Dordt niet nog voor rust de marge naar drie tilde. De zo grillige keeper ranselde een kopbal van Lopes op onnavolgbare wijze uit zijn doel. Aan de andere kant had Di Lallo nog een redelijke kans op de 1-2, maar hij twijfelde te lang en zijn schot werd tot corner verwerkt.

Na rust een ander Fortuna. Zo werd Diaz geslachtofferd voor een draak van een eerste helft, Kotbani zijn vervanger. Ook qua spel leek de Sittardse ploeg op de goede weg. Binnen 5 minuten moest van der Ploeg tweemaal handelend optreden. Eerst verwerkte de Dordtse keeper een vrije trap van Caracciolo tot corner, vervolgens stopte hij een schot van Voorn.

Er ontstond zowaar iets van druk, maar opeens stond Kalisse aan de andere kant vrij voor Wintjens, die bekwaam redde. Fortuna moest even bijkomen maar pakte de draad snel weer op. Di Lallo kwam kansrijk door op rechts, maar twijfelde te lang, tot ontzetting van de vrijstaande Caracciolo. Eindelijk leek Fortuna te willen vechten voor zijn kansen. Duels werden gewonnen en op basis van mentaliteit trok de geplaagde hekkensluiter van de Jupiler League het intitiatief naar zich toe.

Na een uur viel dan ook de verlossende treffer. Hofstede kwam door op links en gaf laag voor. Gulpen liet zich het buitenkansje niet ontglippen en zorgde voor de aansluiting. Nog in dezelfde minuut stond Caracciolo vrij voor de keeper, maar de grensrechter had de vlag omhoog: buitenspel.

Direct na de 1-2 haalde Dusseldorp de falende buitenspelers Di Lallo en Dadda naar de kant. Ryani en de van een schorsing teruggekeerde Joao Marcos waren de vervangers. Fortuna bleef feller en hield het intiatief, zonder tot echt goed voetbal te komen. Echte kansen werden evenmin gecreëerd. Toch hing er iets in de lucht.

Tien minuten voor tijd een novum in de Trendwork Arena. Een kadootje van de scheidsrechter heeft Fortuna in geen drie jaar gehad, maar aan elke serie komt een eind. Een voorzet van Hofstede zeilde over Geenen heen, die met een theatrale snoekduik naar de grond ging. Penalty! Zou het dan toch?

Caracciolo ging achter de bal staan en iedereen telde hem al. De Fortuna-spits schoot de bal hard en laag in, maar van der Ploeg had blijkbaar voorkennis, want de sluitpost ging vol naar de hoek en ranselde de bal uit het doel. De gemiste penalty was tekenend voor het spel van Caracciolo vanavond: ongelukkig.

Fortuna bleef de resterende tijd vechten voor een punt, schafte de opbouw van achteruit af en speelde alles of niets met het recept ‘alle ballen op Fabio’. Nu is onze spits alles behalve een targetman, dus de uitkomst laat zich voorspellen. Foretuna creëerde dus niets, al onstond er toch nog wat tumult in de slotfase. Ramos kreeg diep in blessuretijd rood wegens spugen. Maar Dordrecht hield ook met 10 man simpel stand en neemt dus voor de 7 e keer in 9 jaar de drie punten mee naar huis.

Bron: (A)noniem

Veldfoto’s gemaakt door FortunaHome fotograaf Leo Everard uit Elsloo ….klik hier voor Leo Everards portfolio!