Fortuna Sittard wint kraker in Breda: 2-3

Nac Breda tegen Fortuna Sittard. Een prachtig affiche van twee echte voetbalclubs waar old skool support, traditie en het “we verliezen er meer dan we winnen” gedachtegoed diep in de fan scene is geworteld. Naast deze gezamenlijke eigenschappen is er nog iets dat beide teams met elkaar overeen hebben, de strijd om weg te komen van de laatste plaatsen. In dit verslag de kraker  beschreven vanuit de fan beleving.

10.00 uur, zondag ochtend. De eerste fans vertrekken naar Breda. Wat is de eredivisie toch heerlijk met het vrijere vervoer. Het doel van de eerste fans is zoals altijd de pubs , kroegen of pleintjes wat de authentieke sfeer van de stad of voetbal weergeeft. Uiteraard scoort een Irish pub dan hoge ogen en rond de klok van 11 uur komen dan ook de eerste foto’s van pints, full english breakfast en zonnige terrasjes. Heerlijk. Dit is de fase die het leukst is, de wedstrijdspanning is er nog niet, de fun wel.

14.00. De wedstrijd spanning is nu voelbaar. Nac straalt in alles uit vandaag te willen gaan winnen in het volgepakte Rath stadion. De dikke 500 Fortuna fans, met 4 supportersbussen,  hebben het stadion inmiddels veilig gehaald. Er zal zo meteen vol gezongen gaan worden. Naast de wedstrijd is ook de mogelijke komst van Balázs Dzsudzsák een hot item bij de fans.  Het zou een goede versterking zijn en het geeft ook aan dat Fortuna Sittard er dit jaar alles aan wil doen om niet te degraderen. Maar hoe de namen ook klinken, het gaat wel om de punten…en die moeten vandaag gepakt worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.30 Fortuna Sittard komt het veld op in een 4-4-2 opstelling. Het is een mix tussen het oorspronkelijke aanvallende 4-3-3 concept en de defensievere stijl tegen PSV (5-3-2) . Het middenveld moet de slag vandaag gaan winnen om zo de achterhoede te ontlasten en de snelle aanval in stelling te brengen. Zoals altijd in de eredivisie gaat het vandaag weer om details, scherpte en scoren. Er wordt veel verwacht van het duo Messaoudi en Rodriquez. Om stipt half drie begint in een kolkend Nac stadion de wedstrijd.

De opening van Fortuna is zenuwachtig. Net zoals tegen Excelsior lijkt het team onder de indruk van de tegenstander en de eredivisie ambiance.  Na enkele minuten is het helaas al prijs.  Rodriquez verliest een duel op het middenveld en na een splijtende pass scoort NAC uit zuiver buitenspel de openingstreffer. Van de VAR en de KNVB hoeven we dit jaar niets te verwachten en dus nemen de 6 scheidsrechters die deze wedstrijd volgen niet eens de moeite ff een controle te doen. Het stadion is inmiddels ontploft en een “tien, tien , tien”  is licht hoorbaar. Fortuna Sittard kan de borst echt nat gaan maken.

Er breekt vervolgens een periode van evenwicht en tactisch schuiven aan. Fortuna heeft meer balbezit, maar weet er aanvallend heel weinig mee te doen. Dit mede ook omdat er weinig diepgang op de flanken is en er ook (te) weinig mensen voor de bal staan. Dat is uiteraard inherent aan een 4-4-2 stijl. Niettemin neemt door het balbezit de rust en het vertrouwen zichtbaar toe. Na wat weinig spannende afstand schoten komt vlak voor rust de mooiste actie van de eerste helft. Een schitterende combinatie tussen Semedo en El Messaoudi  leidt tot een prachtige gelijkmaker. Diep in het hart van de verdediging rost de gehuurde middenvelder van Mechelen de bal keihard in de touwen, een verdiende 1-1 prijkt op het scorebord en het stadion is van Zitterd. De strijdliederen zwellen aan en de neutrale tv kijker zal vast geglimlacht hebben bij de “en wie niet springt is een mof”.  Het uitvak deed dat in ieder geval wel.

 

 

 

 

 

15.30. De 2e helft begint in Breda. De thuisploeg kan en is niet tevreden over de eerste helft.  Twee nieuwe spelers komen het team dan ook versterken. Fortuna Sittard blijft de 4-4-2 tactiek omarmen en ook de basiself blijven staan. Rodriquez heeft het in de opening wederom moeilijk om de opbouw voor Fortuna Sittard te regelen. Fortuna is echter iets beter en wie durft heeft de halve wereld. Daar komt El Messaoudi  ook  tot zijn eigen verbazing achter als die een lastig maar houdbaar schot van buiten de zestien op de kist rost. De keeper van NAC duikt erover heen en voor het eerst sinds de terugkomst in de eredivisie staan de geel-groenen op voorsprong: 1-2!!

Een heerlijk moment en het stadion is (weer) van de Fortuna Sittard supporters. De ene klassieker naar de andere klassieker rolt over de tribunes het veld op. Het is echt genieten in Breda. Op het veld gaat het ook klassiek eraan toe, de kraker is een vechtwedstrijd geworden. Tot afgrijzen van heel Limburg valt de eerste de beste bal in de zestien echter een dik kwartier voor tijd er meteen in. Een geheel vrijstaande NAC-er kopt keurig de gelijkmaker binnen en heel Breda schreeuwt om  “alles of niks”. Het gaat spannend worden. Echt spannend!

De spanning is ook op het veld zichtbaar, want zowel aan  NAC kant als aan Fortuna kant vallen spelers om met vermoeidheidsklachten en kramp. Het verzoek van de NAC fans wordt echter ingevuld tien minuten voor tijd. Een ingestudeerde corner (Smeets) levert de derde treffer van Fortuna Sittard op. Het is de centrale verdediger Ninaj die het laatste zetje geeft en het uitvak (en menig huishouden in Limburg) van de bank doet opveren: 2-3. Voor NAC wordt het hiermee niets en voor Fortuna Sittard alles. 😉

16.30: Het uitvak is misschien wel de echte winnaar van vandaag. Wat een schitterende support en terwijl het stadion leeg loopt is het gezang van de 500 Fortunezen door heel Breda te horen. Heerlijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie