Fortuna Sittard zegeviert tegen RKC Waalwijk

De wedstrijd waar alleen de winst telde

Twee clubs van naam en faam, beide met een rijke historie. Het affiche Fortuna Sittard – RKC Waalwijk oogt dan ook best mooi, ware het niet dat het treffen tussen beide voormalige grootmachten op deze vrijdagavond zich afspeelde in de kelder van het betaalde voetbal. Ongewild gaan de gedachten uit naar vorig seizoen toen hetzelfde affiche op de laatste speeldag bepalend was voor de laatste plek in de Jupiler League. Hoewel Fortuna Sittard de thuiswedstrijd verloor met 0-2 bleek dit ‘resultaat’ nipt voldoende om RKC Waalwijk onder ons te houden op de eindrangschikking van het seizoen 2014-2015.

Vol bravoure (kuch, kuch) werd dan ook toegeleefd naar deze 12 de competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen 2015-2016. De inzet dezelfde als vorig seizoen: wegblijven van de laatste stek in het betaalde voetbal. Hoewel ondergetekende niet kan spreken voor onze Brabantse gasten, lijkt het me overduidelijk dat beide BVO’s de mening zijn toegedaan dat deze plek de eer te na is.

1500 getrouwen, waaronder half Buchten en Holtum (club van de week HBC) zaten klaar voor het treffen toen scheidsrechter Freek van Herk om 20.00 uur zijn fluitje blies, het debuut van de scheidsrechter in het betaalde voetbal, waarvan acte.

Trainer Jeffrey Kooistra kon deze pot niet beschikken over de geblesseerden Bob Vankan, Marco Ospitalirie als ook niet over Raymond Fafiani. Muhammed Mert zat een schorsing uit nav zijn rode kaart tegen Jong Ajax vorige week.

De opstelling desondanks enigszins verrassend, een ruit op het middenveld en basisplekken voor ondermeer Moro en Mares.

Kaya

Mares – De Regt – Janssen – Schroyen

Briels – Ter Borgh –  Loen – Moro

Lekesiz – Janssen

Reserves: Daniels, Roumen, Vlijter, Saddiki, Dengering, de Moor, Hutten

Fortuna Sittard begon ontketend aan de wedstrijd. Het leek daadwerkelijk erop dat er harde woorden waren gevallen na de wanprestatie in Amsterdam. Voor elke meter werd gestreden en RKC Waalwijk had geen antwoord op het vroeg storen van de groen-gelen. Met name de linkerkant van de Limburgse BVO sneed als een warm mes door de verdediging van de Waalwijkers. Keer op keer, weer en weer. Schroyen, Moro maar met name Loen  creëerden zich in de eerste helft misschien wel 10 goede mogelijkheden. Yoeri Loen alleen had al 3 doelpunten moeten maken toen hij in de 27 ste minuut aanlegde voor een meesterlijke vrije trap vanaf de rechterkant. In de korte hoek wist de middenvelder vanuit een onwaarschijnlijk lastige hoek doelman van Weert te verschalken. De opluchting binnen het veld net zo groot als op de tribunes.

De thuisploeg bleef deze eerste helft de betere ploeg maar op ;e;en of andere manier bleef het verschil tussen beide ploegen uitgedrukt op het scorebord beperkt tot 1 doelpunt verschil. In de 2 de helft gebeurde dan ook waar iedereen een beetje bang voor was. RKC Waalwijk wist zich te herpakken. Met de steun van het thuispubliek (er is niks mooiers dan het tegen zingen met vak C), het fortuin van een falende scheidsrechter (Kaya had rood kunnen/moeten krijgen na 65 minuten voetbal) en de paal bleef onze BVO echter overeind. In deze fase van de wedstrijd ontpopte Jordy ter Borgh zich als een ware veldheer. Tomeloze inzet, wilskracht gepaard met fysieke kracht. Mooi om te zien dat ‘de zoon van de sponsor’ met de week beter gaat voetballen.

De wissels van trainer Kooistra waren even logisch als goed. Hutten, Vlijter en Dengering kregen speelminuten. Tactisch goed, zeker bezien het spelbeeld en de fysieke gesteldheid van enkele Fortunezen. Als ware krijgers  werd er 90 minuten lang gevochten voor de bal. Soms op het randje, vaak net erover. In blessuretijd zorgde dit nog voor enige ophef: de ingevallen Dennis Dengering bleek net iets te enthousiast en hoewel hij geen speler raakte was zijn vliegende tackle wel net over het randje. De rode kaart als gevolg.

Al bij al een goede pot voetbal met fantastische afstandsschoten van Moro en Schroyen, een ongekend goed functionerende linkerflank en mannelijke duels met name op het middenveld. Soms kan voetbal zo mooi zijn, ook in Sittard waar sinds mensenheugenis weer eens de punten in Sittard-Geleen bleven. 1-0.

Volgende week spelen we tegen FC Eindhoven, een uitwedstrijd en als bekend veronderstelt één van de gevaarlijkste wedstrijden binnen Europa welke de verplichte bus- autocombi verklaart. Losse kaarten dan ook niet verkrijgbaar aan de kassa. De bus van Fortuna SC vertrekt om 18.00 uur, voorzijde van het stadion. Voor meer info over deze busreis verwijs ik u graag naar de buscommissie: 06-38130110.

Voor nu een prettig weekend en alvast een voorproefje op volgende week.

Fortuna SC, Linford