Foto / sfeerverslag: Fortuna – Willem II

Fortuna wint knotsgekke wedstrijd: 3-1

Fortuna Sittard heeft op maandagavond in eigen stadion met 3-1 weten te winnen van Willem II. De gasten uit Tilburg gelden als een titelfavoriet en de uitslag mag dan ook opmerkelijk worden genoemd. Hoe David Goliath wist te verslaan? Met een beetje geluk en tomeloze inzet!

Trainer Wil Boessen miste tov de voorbereiding maar liefst 6 verdedigers. Walid Sekkour achtte zich basisplaats waardig en vertrok. Timothy Dreesen, Niels Vets, Roel Janssen en Fatih Turan ontbraken vanwege een blessure. Yonathan Hendrickx zat zijn eerste (vd twee) wedstrijden schorsing uit.

Ook voorin de nodige problemen voor Fortuna Sittard. Patrick Amoah en die andere nieuweling Jeffrey Vlug zijn herstellende en begonnen op de bank.

Wie dan wel speelde?

Kaya

Hodselmans – De Boer – Linssen – Kis

Khalouta – Voorn – Briels – Zennaro – Nepomuceno

N’Koyi

Reservespelers: Voss, Gulpen (65), Vlug (86), Vankan (90), Amoah, Watson, Vanmaris

Speciale aandacht natuurlijk voor Davy Hodselmans. De 20jarige speler maakte in de jeugd even een uitstapje naar onze Duitse broedervrienden maar kwam toch snel tot zijn positieven. Zijn clubje Fortuna Sittard liet de verdediger deze maandagavond als basisspeler debuteren na een invalbeurt vorige week tegen FC Eindhoven.

Hodselmans speelde welgeteld een uur en deed dit voortreffelijk. Grote complimenten, eveneens voor die andere jongeling die toch maar voor de leeuwen wordt gegooid deze weken. Sjoerd Linssen speelde tegen Ruud Boymans. Een oud-Fortunees die via VVV Venlo en AZ Alkmaar deze dagen furore maakt bij Willem II.

In geheel eigen stijl, want Boymans bleek deze maandagavond 90 minuten lang een gevaar. De spits uit Born sleepte en trok en fungeerde als aanspeelpunt diep in de spits. Kaatsen en oorlog maken, Boymans op zijn best.

Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam echter van de voet van Gevaro Nepomuceno. De speler leek na 7 minuten een strafschop te versieren en het fluitje van scheidsrechter van de Graaf werd door de 2.550 aanwezigen dan ook met gejuich begroet. De Nederlandse leidsman trok gedecideerd een gele kaart….echter voor Nepomuceno. Een massaal fluitconcert op de tribunes als gevolg.

Willem II bleek in de 1 ste helft de beter voetballende ploeg, zonder groots te spelen. Fortuna Sittard doelman Ferhat moest twee keer handelend optreden. De eerste keer kon een Brabantse kruikenzeiker vrijstaand inkoppen, onze doelman moest gestrekt naar de hoek. Zijn 2 de redding binnen het half uur wellicht nog mooier. Een schot werd licht van richting veranderd en onze doelman moest in een reddingsactie anticiperen. Fantastisch keeperswerk behoedde Fortuna Sittard deze fase van de wedstrijd voor een zeker lijkende achterstand.

De 1-0 viel echter aan de goede zijde, een fantastisch opgezette aanval werd geweldig afgerond door Jordie Briels. Na 41 minuten de voorsprong en een ieder maakte zich op voor de theepauze. Een ieder? Ruud Boymans niet. De spits met het kale hoofd maakte na de 1-0 reeds ‘ruzie’  met Sjoerd Linssen en maakte vlak voor de theepauze net genoeg oorlog in de 16meter dat Bruno Andrade de Brito in de 45 ste minuut de 1-1 kon binnentikken.

Het ‘whatever you want’ van Status Quo vergoedde de domper tijdens de drinkpauze,

Na rust een ontketend Willem II. Fortuna Sittard kraakte en de Tilburgers creëerden zich enkele leuke kansen. De 1-2 hing in de lucht en nadat Hodselmans vanwege kramp het veld moest verlaten voor Lars Gulpen even de verwarring in de verdediging. Doelman Ferhat Kaya moest handelend optreden en maakte een grove charge binnen de 16meter: penalty en een gele kaart (67 ste minuut).

Een beslissend moment in de wedstrijd. Onze doelman had zomaar rood kunnen krijgen. Voor de Brabanders was het Ruudje Boymans die de pingel opeiste en een hoek uitzocht. Bam…., de redding van Ferhat Kaya en het publiek op de banken.

Met de steun van de 12 de man konden Pattrick N’Koyi en Aziz Khalouta uitgroeien tot ware matadors. De vechtlust van de aanvallers een genot om te zien. Na 90 minuten voetballen compleet leeggespeeld maar wel met een 3-1 overwinning op zak.

De 2-1 viel mede door uitstekend doorzettingsvermogen van Patrick N’Koyi en de goede voorzet van Gevaro Nepomuceno. Het was Abdelaziz Khalouta met zijn specialiteit:  de kopbal, feilloos achter doelman Swinkels. De ontlading in de 72 ste minuut mooi om te zien.

Wat volgde was een knotsgek einde van een leuke pot voetbal. Gaby Jallo (Willem II) werd na 76 minuten met rood van het veld gespeeld. Een zware straf voor een ongelukkige trap in het gezicht van een Fortunees. De 3-1 en de beslissing viel uiteindelijk in de 89 ste minuut. Een goede voorzet van rechts werd binnengetikt door Patrick N’Koyi. Vlak voor deze beslissing had Franco Zennaro kunnen scoren.

Een wedstrijd met twee gezichten maar één constante factor: strijdlust!

Nawoord: in blessuretijd de slagroom op het toetje. De 16jarige Bob Vankan maakte namelijk zijn debuut in het betaalde voetbal. Na Watson, Vanmaris, Hodselmans en Linssen alweer de 5de (!) zelf opgeleide (voormalig jeugd-) speler dit seizoen die zijn debuut maakt in het betaalde voetbal.

Namens Fortuna SC, Edgar Lucassen. Foto’s van Leo Everard .