Het exclusieve kerst-interview met Wil Meijers!

De eerste sneeuwvlokken dwarrelen naar beneden als het webmasterteam van Fortunahome het stadscentrum van Geleen inloopt.  Een prettige sfeer heerst op de markt en met een licht euforisch gevoel lopen we even later “de stads corner” binnen. Een prachtig lokaal waar de inwoners van Geleen terecht trots op zijn. In de hoek van “de corner” zit al breed lachend onze eigen Trots: Wil Meijers, succesvol zakenman met zijn BeeOne bedrijf en natuurlijk  initiatiefnemer achter Trots op Fortuna en voorzitter van de mooiste club uit Nederland: Fortuna Sittard.

“Welkom jongens in de plaats waar het betaald voetballen in Nederland ooit allemaal begonnen is..….it started here” opent Wil het gesprek, direct gevolgd met een vraag die ons wel ligt ”Wat drinken de heren?”We besluiten een bokje te nemen en gaan er eens goed voor zitten. We hebben een lijst van vragen en daar zitten ook best een aantal kritische bij, maar hoe kun je die nu stellen aan een man die elke dag geheel vrijwillig en gratis vecht, werkt en leeft voor onze club Fortuna Sittard?  Toch hebben we ons voorgenomen  geen onderwerp te mijden, iets wat Wil volgens ons best kan waarderen.

De openingsvraag is een beschouwende; “als je vooraf had geweten wat je allemaal moest bevechten; de oude bestuurders, de financiële lijken, de schuldeisers, de KNVB, etc, zou je er dan eigenlijk wel aan begonnen zijn? “.  Niet echt een faire vraag, maar alla. Wil bedenkt zich echter niet zo lang en geeft aan dat die blij is dat die dit vooraf allemaal niet heeft geweten. Hij is zijn gevoel gevolgd en is er ingerold en voordat die het wist zat die samen met zijn jeugdvriend Wil Helwig midden in het spel. Het gaat zoals het gaat. “gelukkig zijn de toekomstige uitdagingen beter voorspelbaar” voegt Wil er nog aan toe.  Een intikkertje voor het webmasterteam en we pareren dan ook snel: “Wat zijn dan die uitdagingen? “

2011: het jaar van bouwen, bouwen en nog eens bouwen.
Een vraag die hij ongetwijfeld duizend keer heeft gehoord, maar toch kan de voorzitter met veel enthousiasme beantwoorden. “Trots op Fortuna moet net als Fortuna Sittard naar een volgende fase. We waren natuurlijk een guerrilla-achtige organisatie met bijpassende visie, missie, doelstellingen, organisatie en communicatie. Jullie (doelende op de Fortunahome webmaster) hebben daar toen echt uniek werk geleverd dat er absoluut toe heeft bijgedragen dat we nu nog bestaan. Inmiddels zijn we nu in een volgende fase beland. We hebben de licentie weer terug wat niet alleen een juridisch succes is, het geeft ook aan dat we de laatste twee jaar zaken goed hebben verbeterd. Het is een soort diploma van ‘goed gedrag’.  Ook het huishoud boekje is nu beter op orde en de helaas noodzakelijke reorganisatie is inmiddels –met respect voor de mensen- achter de rug. We zijn klaar om te gaan bouwen. Een financiële opbouw , een sportieve opbouw en natuurlijk het echte (af) bouwen van ons stadion en haar omgeving.   2011 wordt dus een jaar van bouwen en TOF moet daar een voortrekkers rol in nemen. Dat vergt weer een nieuw plan met nieuwe kartrekkers. Ook daar kunnen de supporters weer prima mee helpen” geeft Wil met een serieus bedoelde kwinkslag aan.

De eerste bok is verrassend snel leeg. De aantrekkelijke bedienster gaat er automatisch vanuit dat we wel een tweede lusten. Een goede inschatting. We besluiten eens wat door te vragen op inhoudelijke voorbeelden. Wil had deze wel zien aankomen en vermoedelijk heeft die er zelfs op gezinspeeld. Met een ietwat geheimzinnig lachje en kleine pretogen steekt onze voorzitter van wal; “als je naar de financiële opbouw kijkt moet er idealiter natuurlijk meer geld bij komen. Op dit moment doen we het best aardig op commercieel gebied, maar –laten we eerlijk zijn- we worden nu niet echt geholpen door de sportieve resultaten. Groei in de omzet kan dus het beste als de prestaties in 2011 gaan stijgen.

Daarnaast zien we veel mogelijkheden als het stadion gebied meer activiteiten gaat krijgen. De sportzone met een mix van overheid, sport en bedrijven is daar natuurlijk het beste voorbeeld van, maar ook het concept Citta Plaza biedt ons kansen. Met de armen druk gebarend gaat Wil verder: “Albert Heijn is nog 1 procedure verwijderd van de bouwstart van haar XXL vestiging. De bouw van een groot schoolgebouw en sporthal gaat volgend jaar in elk geval starten.

Verkoop stadion ?
De voorzitter trakteert zichzelf op een ruime slok goud-bruin-bier en gaat verder. “Maar ook aan de kosten kant kunnen we nog wel iets besparen hoor. We hebben bijvoorbeeld bijna het dossier Joos van Barneveld helemaal opgelost (red: er is een plan van betalen afgesproken in termijnen, de laatste termijn komt er nu aan). Andere mogelijkheden die ik zie zijn de stadionkosten. We betalen nog steeds bijna 170.000 euro per jaar. Ik zie wel mogelijkheden om dat bedrag naar beneden te krijgen, bijvoorbeeld om het stadion zelf met enkele investeerders te kopen en het dan tegen een veel lagere prijs aan Fortuna terug te verhuren. Ik heb dit al met enkele investeerders besproken en zij waren zeer enthousiast. Voorwaarde voor hen is dat de sportzone wel door gaat. Veel activiteiten verhoogt immers de kans op een m2 prijs stijging en het stadion kan ook prima aan andere organisaties worden verhuurd. “  Wil Meijers is ons voor door daar snel aan toe te voegen dat de huidige eigenaar Dhr. Wessels op de hoogte is van deze ideeën.  “wanneer denk je dat zo’n verkoop dan kan geschieden? “ Een meer dan logische vraag wetende dat in Sittard-Geleen altijd alles tien keer langzamer gaat dan in andere regio’s. Het antwoord is echter even snel als verrassend: “dat kan al binnen een kwartaal het geval zijn” aldus een zelfverzekerde Meijers. We zijn duidelijk even verbaasd en vuren dan in rap tempo de detail vragen: wat is de prijs, wie zijn die investeerders, wat betekent dit voor Fortuna, krijgen we dan zo’n soort STAK Stadion holding? Wil glimlacht op zijn eigen wijze en is duidelijk in zijn element.  “dat zijn inderdaad hele goede en duidelijke vragen en die ga ik ook graag goed beantwoorden. Zoals ik het nu zie wil ik daar op de komende TOF meeting (TOF bestaat twee jaar) de achterban meer over vertellen.” Een antwoord waar we ons wel in kunnen vinden. We suggereren hem in ieder geval bij die mogelijke verkoop de naam van het “2 e thuis van vele Fortunasupporters”  om te dopen in Fortunahome. “ach, what’s in the name”.

Regionale jeugdopleiding en de Sportcampus rondom het Fortuna stadion.
Wil hapt niet en gaat onverstoorbaar verder. “Zo’n verkoop kan natuurlijk alleen als die sportzone er komt en de sportzone kan eigenlijk alleen maar een (commercieel) succes worden als er talenten ontwikkeling van volksport nummer 1 erbij komt: de regionale jeugdopleiding (RJO) van Limburg dus. De talentjes van de toekomst -of ze nu uit Echt, Eijsden, Maria Hoop of Voerendaal komen- hebben er baat bij als ze hier op de Sport campus op een professionele wijze worden opgeleid als voetballer, als mens, als een voorbeeld voor de maatschappij en ook als een toekomstig vakman. Niet alle talenten halen immers de absolute top.” We knikken wijs en proberen ons het laatste Fortuna talent te herinneren dat de echte top heeft gehaald.

Die RJO is dus goed voor het toekomstig talent en moet natuurlijk ook goed zijn voor het voetballen in Limburg. Dat is niet alleen betaald voetbal, maar bijvoorbeeld ook Topklasse voetbal in Echt of andere hoofdklassers. Ook voor die clubs is het goed dat er meer goede voetballers in onze regio komen; hoe meer voetballers, hoe meer concurrentie en hoe groter de kans dat er ook een top talentje bij zit. Natuurlijk moeten we dan in zo’n geval goed afspreken hoe en waar dat talent heen gaat, maar dat zie ik als een luxe probleem. We verdelen dan talent in plaats van dat we ze niet hebben!”. Wijze woorden. We onderdrukken het gevoel dat Roda Jc er dan met onze talenten ervan door gaan, waarbij we na enig nadenken daar ook wel de realiteit van inzien. In de laatste tien jaar heeft Fortuna Sittard immers maar twee eredivisiespelers opgeleid en die spelen beide in Venlo.

We vragen ons inmiddels wel iets hardop af. Als die RJO zo belangrijk is voor Limburg, Sittard-Geleen en Fortuna Sittard, waarom is het dan politiek gezien zo stilletjes? Wil legt uit dat voor 1 januari de BVO’s een voorstel moeten indienen bij de KNVB. In Maart 2011 maakt de KNVB dan een beslissing. Het dossier ligt volgens hem politiek zeer gevoelig omdat de provincie zich niet wil branden aan een Fc Limburg scenario. De provincie laat het helemaal over aan de BVO’s. Sittard-Geleen en voetbal. Wil Meijers zucht een beetje. “Er zijn best mensen in de Sittard-Geleense politiek met visie en met daadkracht, maar het Fortuna dossier is zo vervuild met emoties en relaties dat een normaal gezond gesprek voeren over de voordelen van een BVO binnen de stadsgrenzen bijna niet mogelijk is.” Met nieuwe energie gaat zijn relaas echter rap verder. “Als Fortuna succesvol op het veld gaat worden komen de mensen ook weer terug en dan is het politiek debat ook een andere. Mensen houden van winnaars, niet van verliezers!”

Degradatie is geen optie!
Hier kunnen we het alleen maar mee eens zijn en dus kan het gesprek nu niet anders gaan dan naar de sportieve prestaties. We willen inderdaad winnaars zien. Wil  gaat er eens goed voor zitten en drink zijn bok in één teug leeg. Met een vloeiende armbeweging worden er weer drie bokjes besteld “de laatste he mannen”.  We knikken ja maar denken “nee”. Wil is inmiddels begonnen aan zijn antwoord. Ietwat verontschuldigd begint hij met te zeggen dat hij geen voetbal expert is en dat die daarvoor een technische staf heeft. Niettemin is en voelt hij zich wel verantwoordelijk. “Die punten moeten gaan komen. Ik denk dat we er nog 20 á 25 moeten gaan halen. Degradatie kunnen wij ons niet veroorloven. “ We reken snel uit dat dit een dikke punt per wedstrijd is. Een enorme opgave die ons inziens niet mogelijk is met het huidige team. We leggen onze twijfels dan ook op tafel. Wil Meijers kan ze alleen maar beamen. “Ik denk dat we met dit team best wel in staat zijn nog flink wat punten te pakken, maar dat moet het vertrouwen en de volwassenheid omhoog en dat kost tijd. Tijd die we niet hebben en dus zullen er spelers bij moeten komen.”

Aangenaam verrast willen we graag de namen horen van onze nieuwe helden. “ Die heb ik niet” geeft Wil kort aan.  “We zijn uiteraard met de technische staf in gesprek over de gewenste versterkingen. Dat lijstje is er, helaas aan de lange kant, maar dat is blijkbaar de werkelijkheid. Moeilijker wordt het om spelers te vinden die een echte versterking voor ons zijn. Vorig jaar haal je op papier twee toppers (red: Gommans en Linssen) en daar halen we vervolgens iets van acht punten mee. Blijkbaar zeggen namen dus ook niet alles. “ We kunnen dit alleen maar bevestigen. “als de speler dan gevonden is en die wil bij ons komen voetballen, dan moeten we hem ook nog kunnen betalen” vervolgt Wil. “We willen eigenlijk nog twee a drie versterkingen buiten Fernando hebben en dat zal best ook een financiele uitdaging worden. We zullen dus weer naar creatieve ideeën moeten om dit te laten lukken, maar onmogelijk is het niet. In de komende weken zal duidelijk worden of het ons gaat lukken versterkingen binnen te halen. Op de TOF meeting hoop ik jullie hier meer te kunnen vertellen hierover.”

De supporters worden nog meer onderdeel van de club.
We checken ff ons lijstje: ”Sportieve ambities, financiën, Stadion, Rjo..”. yep. We hebben het inderdaad nog niet gehad over zijn eigen blijven en stellen dan ook de vraag hoelang Wil Meijers nog leider zal blijven van onze club. In de media heeft Wil namelijk al eens laten vallen dat hij op zoek is naar een opvolger. “Sja jongens, de wereld van voetbal bestuurders die dit werk gratis erbij doen is dun gezaaid. Jullie zullen het dus nog ff met mij moeten doen” grapt Wil. Iets waar wij overigens prima mee kunnen leven. Wil Meijers is een (h)eerlijke vent die het supportershart op de goede plaats heeft. “Niettemin wil ik er inderdaad in 2011 wel als voorzitter mee stoppen” vervolgt Wil. Dat zal dan op een logisch moment (red: zomerstop?)  zijn. Nu hebben we een sportieve crisis, moet de RJO naar Sittard-Geleen komen en moet de Fortuna en TOF organisatie opnieuw gaan bouwen. Er ligt nog zoveel werk dat ik het voor Fortuna niet kan maken om er nu mee te stoppen. Daarnaast heb ik mezelf en de supporters één belofte gedaan: We gaan de structuur zo veranderen dat er nooit meer één persoon de continuïteit en het bestaansrechts van Fortuna Sittard kan vernietigen. Jullie hebben vast in de media al opgevangen dat ik groot voorstander ben van het “gouden aandeel” voor TOF. Ik denk zelf aan meerdere aandelen pakketten  van 50.000 euro het stuk, waarbij TOF dan een gouden aandeel krijgt, te weten: het veto recht om beslissingen te kunnen nemen inzake de cultuur en identiteit van Fortuna Sittard. Het gouden aandeel van TOF en de aandelenpakketten zijn dan onderdelen van die nieuwe totaal-structuur.” Wil bemerkt dat het ijzer bij ons heet is en vervolgt snel: “misschien dat jullie met die handige boys van Fortunahome wel een soort ‘online stem platform’ kunnen maken zodat Toffers online mee kunnen beslissen over het nieuwe shirt, de kleur van de netten, het logo, etc. “  Dat idee zien we uiteraard wel zitten.

De glazen zijn inmiddels leeg en Wil houdt belofte. We stoppen het interview. We bedanken Wil opnieuw voor zijn openheid en vertrouwen. Het is voor ons duidelijk dat 2011 weer een moeilijk doch uitdagend jaar gaat worden waarbij er samen keihard gewerkt zal moeten gaan worden. Een jaar met mogelijk extreme scenario’s. In het slechtste geval degraderen we en dan hebben we een serieus continuïteitsprobleem. In het mooiste geval pakken we met het huidige talententeam en de nieuwe aanwinsten voldoende punten, gaan we de eerste verbouwingen beleven in het stadion, komt de RJO al in de zomer naar de sportcampus en is Fortuna Sittard de eerste club ter wereld waar supporters niet alleen hoofdsponsor zijn en een gouden aandeel hebben, neen..ze kunnen ook nog eens vanuit de luie stoel meehelpen de club te besturen. Wat het gaat worden? Wij weten het niet, maar het is ons meer dan duidelijk dat stil afwachten ons niet gaat helpen. We moeten vooruit, we moeten onze club verder uitbouwen! “tot bij de TOF meeting he mannen” groet Wil ons nog bij het afscheid. Iets waar onze voorzitter op kan rekenen. Voor zo’n vent gaan wij wel door het vuur. We kunnen niet wachten op 2011…. Aan hem!

Bron: Wil Meijers December 2010