Hoe gaat Fortuna S spelen?

Zaterdag 7 januari 2017 speelt Fortuna Sittard tegen EVV op het kunstgras van Sanderbout (!) te Sittard een oefenduel. De wedstrijd is verplaatst van Echt naar Sanderbout vanwege de verwachte winterse omstandigheden.De wedstrijd begint om 19.00 uur en de entree bedraagt € 5 voor volwassen en € 2,50 voor jeugd onder 16 jaar.

Zoals bekend trok Fortuna Sittard afgelopen week Sunday Oliseh aan als nieuwe trainer en opvolger van Ben van Dael. Sunday Oliseh zal dus zijn wedstrijddebuut als trainer/coach van Fortuna Sittard in Echt maken.

Trainer Oliseh
​
Als voetballer speelde de in België woonachtige Oliseh voor grote Europese clubs. In Nederland is hij vooral bekend door zijn tijd bij Ajax. De verdedigende middenvelder speelde van medio 1997 tot halverwege 1999 voor de Amsterdammers, waarmee hij eenmaal kampioen werd en tweemaal (zucht) de KNVB-beker won. Via Ajax kwam Oliseh bij de Italiaanse grootmacht Juventus terecht. De Duitse topclub Borussia Dortmund haalde hem in 1999 terug naar de Bundesliga, waar hij eerder furore had gemaakt bij 1.FC Köln. Met Dortmund werd hij kampioen en reikte Oliseh tot de finale van de UEFA Cup. Daarin verloor zijn ploeg van Feyenoord. Na periodes bij VfL Bochum en het Belgische Racing Genk zette Oliseh in 2006 op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn voetbalcarrière.

In zijn geboorteland Nigeria is Oliseh een icoon. Hij speelde 54 interlands en was present op de WK’s van 1994 en 1998. Oliseh scoorde in het groepsduel met Spanje tijdens zijn laatste WK het winnende doelpunt. Met Nigeria won hij eenmaal de Afrika Cup. Ook veroverde Oliseh Olympisch goud in 1996. Na zijn voetballoopbaan werkte Oliseh als technisch directeur van de Belgische eersteklasser Eupen en als trainer van Verviers en de nationale ploeg van Nigeria.

​Spelstijl: Aanvallen of counteren?
De fans zijn zeer benieuwd hoe de nieuwe trainerstaff deze selectie laat spelen. Onder Ben van Dael verdween het vertrouwen en daarmee ook het frivole en het verrassende, erger nog, de durf om aan te vallen verdween.

Met deze selectie, die op sommige punten nog steeds onderbezet is, heeft Sunday wel enkele mogelijkheden.De vraag is, gaat die voor “niet degraderen” of voor lekker voetballen? Of beiden?

Tegen Achilles, en dus ook tegen EVV, zou hij voor snel  aanvalsspel met veel diepgang via de flanken kunnen gaan. Met de snelle backs Askovski en Braun, een opkomende voorstopper de Regt en twee technische spelverdelers centraal moeten de drie spitsen ondersteund kunnen worden.  Het verdedigende werk dient door het hele elftal gedaan te worden, maar met name Aziz , Kurt en stofzuiger Purzycki  moeten de ballen afpakkers gaan worden.

Met Briels, Schuurs, Hadzhiev en Smeets heb je dan meer controlerende spelers om later in te zetten. Uiteraard kun je ook minder aanvallend beginnen, wat bv kan betekenen dat Kurt of Purzycki zijn plaats moet afstaan aan een fysiek sterkere speler.

Het is dus best spannend hoe deze selectie olv het nieuwe duo het spel gaat spelen. Duidelijk is geworden uit de eerste seizoenshelft dat niet alleen de opstelling en zelfs niet de bemensing ervan cruciaal zijn voor de resultaten, het is uiteindelijk met name het vertrouwen en teamgeest die bepalen hoeveel van het aanwezige talent er benut wordt!

Discussieer gerust mee over de opstelling en/of gewenste versterkingen. Zaterdag om 19.00 zullen we gaan zien wat Sunday en Tini ervan vinden!

Voor meer nieuws over Fortuna Sittard en haar fans, volg deze pagina of onze Facebook of Twitter