Prachtig feest in Oss na overwinning: 0-3

Oss uit. Eigenlijk kan ik al enige weken aan geen andere wedstrijd denken. Daar waar ik de meeste andere uitwedstrijden door werkverplichtingen of verplichte combiregelingen dit jaar heb moeten laten lopen, staat mijn besluit al voordat Nederland Roemenie van het veld veegt vast. Deze jongen gaat naar Oss, ondanks die hatelijke buscombi.  Oss uit is daarnaast voor uw webmaster tamelijk bijzonder omdat ik er vorig jaar een super avond heb gehad die helaas op één groot misverstand eindigde tussen de op zich zeer sympathieke Ossense (schrijf je dat zo?)  bedrijfsvoering en de toch zeker net zo sympathieke FH crew die deze dag aanwezig was. Het kon dus wel eens een bijzondere dag gaan worden….

Een week voorafgaande aan de game verneem ik al dat ik niet de enige ben die alternatieven aan het verkennen is om die gehate combi te omzeilen. Na jaren strijden tegen vrijheidsberoving blijf ik mezelf de vraag stellen wat nu dat enorme veiligheidsrisico (dit keer) in Oss is waardoor de zwaarst mogelijke vrijheidsbeperkende maatregel ingezet moet en mag worden? En als er geen antwoord op die vraag is, wat zegt dit dan over de meerwaarde van een vooroverleg tussen Fortuna groeperingen en de plaatselijke lokale driehoek? Fortuna Sittard heeft het vaak over hoe ze meer geld uit de supporters kunnen krijgen, begin dan maar eens met dit asociale beleid te veranderen. Dan kunnen we praten…

Terug naar waar het om gaat. De wedstrijd Oss tegen Fortuna Sittard. Om 15.00 uur meldt Patrick van Radio Fortuna zich in Café de Gats. Zij bestaan nu één jaar en willen dit vandaag samen met FH vieren. Ongewild moet ik nog terugdenken aan die eerste wedstrijduitzending die we destijds uit in Zwolle in een vrieskou deden. Uniek, innovatief  en erg leuk om te doen toen, maar eerlijk is eerlijk, met Ger (roepie roepie) zijn ze er toch echt heel veel beter op geworden! Tussen 15.00 en 17.00 wordt getest hoeveel Dubbelbock (met een hoofdletter geschreven) de Gats koud heeft liggen en dat valt niet direct tegen. Met de prettige herfsttintelingen in de buik vertrekken we met de “metselbedrijf Krekels Kerkrade” bus rond 17.00 uur dan ook naar het Noorden: bestemming Oss.

Na wat dwalingen en tankstation bezoeken  zijn we iets na zessen al in Oss. Wat te doen in een leeg stadion?  Gelukkig ken ik de weg nog in dat stadionnetje, we bezoeken dan ook eerst het supportershome, maar die is nog akelig leeg. Dan maar door naar het spelershome en ook die blijkt nog leeg te zijn.  We laten ons echter niet uit het veld slaan en enige minuten later zitten we aan een goud-gele rakker. De gevangenisbussen met onze fantastische fans zijn dan inmiddels ook onderweg. Hun aankomst is vervolgens een feest. Het lege stadion krijgt sfeer en warmte. De prachtige vlaggen en doeken verschijnen en naast het feit dat de combi ontwijken me vrijheid geeft, heeft het nog één voordeel: het mooiste uitvak van Nederland van deze kant te kunnen zien.  Tijdens onze zoektocht naar versnaperingen komen we enkele fransozen tegen, waarbij één van hen prima voor Obelix zou kunnen doorgaan. Hun geel-groene carnavaleske kleding laat niet alleen zien dat ze voor Fortuna zijn, maar ook dat ze er heel veel zin hebben om een feestje te bouwen. Daar we van feestjes houden sluiten we ons aan bij deze “Yoan de Boer” familieleden.  We zijn er klaar voor, let the game begin!

gearriveerd met een busjes uit Kerkrade 🙂

Presteren met plezier..het honk van de plaatselijke boefjes is akelig leeg..

Dat lijkt ons een goed advies..dat zullem we ook echt wel doen!

Heeft Oss ook een nieuwe directeur?

Het uitvak stroomt langzaam vol…welkom sfeer en gezelligheid!

Even de gok-chinees bellen.. “ik zet alles op Fortuna”  zegt deze speler van Oss..en gelijk heeft die

Anton droomt nog van zijn aanvalsopzet destijds met Johnie-boy Linford tegen Psv..direct vanaf de aftrap 1-0

“We komen enkele fransozen tegen waarbij één van hen voor Obelix zou kunnen doorgaan..”

Let the game begin!

In de opening wordt het al vrij snel duidelijk dat Fortuna gedreven is en voor de punten wil gaan. Ongelooflijk hoe ongeïnspireerd Oss voor eigen publiek speelt, maar de bijna 200 Fortuna supporters in het stadion vinden het al lang prima. Een thuiswedstrijd gevoel begint zich dan ook meester te maken van de fans. Fortuna bouwt warempel op Nederlands elftal-achtige wijze haar veldspel op en laat de tegenstander rennen om daarna via gevarieerd aanvalsspel de voorsten te zoeken.  Het trio dat voorin staat mag dan niet het individueel niveau hebben van Schreurs-Zaanen-Hoessen, maar het is technisch begaafd en beweegt veel. Daarnaast zijn twee van drie spitsen echt in vorm: Diaz en Khalouta.  Patrick kan helaas niet meedoen, wat een basisplaats betekent voor de misschien wel in potentie beste aanvaller: Prince.

Rond de 11 e minuut ontvouwt zich voor ons een prachtig plaatje. Een opbouw uit het trainersboekje, een zeer goede aanvallende  actie en nog voordat Aziz de trekker overhaalt springt mijn buurman uit Kerkrade al op : “goooooooooooooal”  roept die. Enige seconden later blijkt hij gelijk te hebben en horen we de vreugdekreten van een paar honderd andere fans die door het hele stadion zitten. Een prachtige goal, een prachtige aanval, een prachtig team..een prachtige club!

Eerlijk is eerlijk, in het daarop volgende kwartier blijkt Oss voorin ook enkele behendige spelers te hebben, maar doelman Kaya laat zien dat hij de beste keeper van Fortuna Sittard van deze eeuw is. Met onder andere een katachtige reflex tikt hij ergens rond de 20 e minuut de bal uit de kruising. De boodschap aan ieder duidelijk: “ op deze verplaatsing gaan jullie er geen shotten ”.  Met behulp van Kaya, de ijzersterk spelende Dreessen en een plotseling verschenen oost-europees biertje overleven we deze fase. Dan is het weer Fortuna show-time. De wedstrijd kantelt en het is Diaz die de franse fans naast ons in verrukking brengt door zijn techniek te etaleren middels een klassieke omhaal! We gaan er eens goed voor zitten, of liever gezegd, staan want het feestje op de tribune  neemt serieuze vormen aan. Enkele franse klassiekers worden afgewisseld met enkele Fortuna klassiekers en we proberen regelmatig als echo te dienen als het machtige uitvak haar krachtige stem laat horen. Ook hier gaan “de handjes” regelmatig de lucht in, dit tot verbazing van de sympathieke Brabanders die ons met een mix van verbazing en respect aan kijken.  De support zorgt ook op het veld voor nieuwe energie en het is Prince die zijn eerste goal van het seizoen maakt en de 2-0 laat aantikken. Een prima goal, die echter door de scheidsrechter wordt afgekeurd. Een beslissing die wat mij betreft in het rijtje van verplicht buscombi besluiten past: waardeloos dus. Maar het talent van de eigen jeugdopleiding krijgt tamelijk onverwacht toch zijn revanche en zijn goal. In blessuretijd  krijgt hij de bal namelijk plotseling voor de voeten, twee stappen en een uithaal verder trilt het netje en lijkt de zege al binnen: 0-2!

In de rust tref ik naast een lekker getapte koude goud-gele Amstel ook de shirtsponsor van Oss aan.  Hij is ontstemd over de inzet van Oss en laat me weten zijn bijdrage van 75.000 eurotjes terug te trekken uit Oss. Ik raad hem aan contact op te nemen met de nieuwe directie van Fortuna Sittard, maar iets zegt me dat hij dit niet gaat doen. Enfin, ik heb mijn best gedaan en twee biertjes later begint de tweede helft alweer.

Boessen moet hevig geïnspireerd zijn door van Gaal, want behalve  het kopiëren van de opbouw en de positie wisselingen voorin, weet Fortuna Sittard de wedstrijd  “dood” te voetballen.  Niemand die er verder om maalt. In Oss zijn ze dit blijkbaar gewend en wij zijn inmiddels begonnen aan een wave, een polonaise en andere kunststukjes waarvan ik niet wist dat ik ze nog kon. De wedstrijd is inmiddels veranderd in een openlucht concert. Het hele repertoire dat Fortuna in de laatste twintig jaar heeft opgebouwd rolt door het verder stille stadion. Prachtig blijft natuurlijk het  loeiharde “Sittard” en tot extase van de fransen naast ons reageert het uitvak op onze  slogan: “who are you” . Het oorverdovende “Sittard” is het antwoord. De oerknal is er niks bij en Oss geeft het op. In deze fase overlopen onze jongens de Brabanders en het is een wonder dat het slechts bij 0-3 blijft. De maker van de goal de beste man van het veld: Aziz Khalouta.  Diepe buiging en petje af!

Na afloop is de vreugde op en naast het veld niet meer te houden. Het uitvak wordt voor haar heerlijke support bedankt, Ricksen laat zien dat je ook groot kunt zijn zonder te spelen  en zelfs wij worden door de complete selectie persoonlijk bedankt voor onze steun. Klasse!!!  Bij het terug gaan naar de kleedkamers blijft de Fortuna sfeer echter in het inmiddels volledig lege stadion hangen en de spelers besluiten spontaan weer ommekeer te maken en bedanken het uitvak nog een keer. De emotionele band daarmee tussen fans en spelers nog hechter makend.  Wat een heerlijke avond, wat een heerlijke supporters en wat een heerlijk club.

Na afloop knoop ik enkele gesprekken met wat spelers van Oss aan. Te beginnen met de cult-held van webmaster Linford: Angelo Simone. Zijn carrièrestap naar Oss valt hem niet mee en op de vraag wat zijn toekomst gaat zijn is die duidelijk: “ik kap ermee jongen”. Een verstandige keuze lijkt me, want dit Oss is het gewoon sportief gezien ‘net niet’.  Dat vinden ook de ouders van van Ouweland, waarvan “broerlief”  vandaag ook in de basis van Oss speelde.  Ik sluit af met een gezellig gesprek met rechtsback Emilio Samseij (en zijn vriendinJ), die onze support complimenteert en ons middels een pint bedankt.

Met de 4 e plek in de tas en enkele amsteltjes in de maag vertrekken we rond 23.00 uur uit Oss, toch ruim drie eerder dan vorig jaar.  De terugreis met de familie Krekels is great en gezellig. Mijn dank dan ook naar Maurice en Patrick voor de geweldige dag. Vlak voor ik rond 02.00 in slaap val hoor ik in gedachten nog één keer het antwoord op de vraag: who are you….. SITTARD!

Oost-europees bier op de hoofdtribune en radio Fortuna spuugt er ook niet in 🙂

we zijn inmiddels begonnen aan een wave, een polonaise en andere kunststukjes waarvan ik niet wist dat ik ze nog kon…

Alle winnaars op 1 foto: de supporters en de spelers van Fortuna Sittard!

op naar dat andere vak met die gekken…

Prachtig gebaar van de Fortuna Selectie..ook wij worden bedankt voor de support!

Vanuit de kleedkamers weer terug het veld.. voor ronde 2!!

Het kan niet op!!!!

Ik moedig het resterende thuispubliek aan om samen met hun helden op de foto te gaan.. ..

Samen met Emilio Samseij ..leuke gast!

Who are you? WE ARE SITTARD!

De boefjes van Oss hebben een Fortuna auto beschadigd en hier wordt de overtreding na gespeeld ..het moet een kopstoot zijn geweest..haha

Genieten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kijk hier voor heel veel meer foto’s of hier voor Radio Fortuna verslag

Fortunahome 2012; Webmaster Kiprich!