Preview: bekervoetbal in Spakenburg!

13 mei 1999, Ajax tegen Fortuna in de Kuip. Een paar duizend Fortunezen, groen gele tribunes en een prachtig sfeer. Na de geweldige stunt tegen PSV die we met 1-3 van de mat speelde, was het een ouderwets Fortuna feest op de markt in Zitterd. ‘Ruudje Ruudje Ruudje Ruudje Koooool’, ‘Hammie Hammie Hammie Hammie goooaaaal’ zongen de enthousiasten Fortunezen. De weg naar de Kuip was eindelijk een feit, en zoals al eerder gemeld, Ajax was de tegenstander. Ondanks dat ik zelf nog geen jaar oud was, spreken de beelden van die wedstrijd boekdelen. Wat een prachtige sfeer, die duizenden fans die toen getuigen waren en Fortuna weer op de kaart hadden gezet. De uitslag viel misschien wel wat tegen, maar ondanks vergeet je z’n wedstrijden nooit meer. Iets waar iedere Fortunees weer eens naar smacht, en zeker voor de fans die het nog nooit hebben kunnen meemaken.

Zou het misschien dit beker seizoen dan lukken? Realistisch gezien natuurlijk niet, maar bij beker voetbal kan natuurlijk alles. Dan moet je wel eerst ‘even’ winnen van Spakenburg, die het goed doen in de nieuwe Tweede divisie. Na 6 wedstrijden staat Spakenburg op een 3e plaats, met alleen Jong AZ en de ploeg die het vorig jaar zo goed deed om de strijd voor de KNVB beker, GVVV, boven zich. Wij mogen natuurlijk ook niet klagen over de prestaties van onze mannen. Na een seizoen waar bijna geen thuis wedstrijd werd gewonnen, zijn we nu ongeslagen in eigen huis. Met strijdend voetbal wordt er weer gejuicht in ons stadion. Natuurlijk wordt er ook gezongen (en gedronken) maar dat doen we altijd al :). En het uit publiek? Daar verrast Fortuna menig vriend en vijand mee. Ook woensdag zullen er ongetwijfeld weer genoeg supporters de verre reis naar Spakenburg maken. En stiekem toch hopen naar het begin van een onvergetelijk beker avontuur. De laatste paar jaar hebben we weinig ‘cupfighter spirit’ opgedaan. Van 2009 t/m 2013 haakte Fortuna al af in de eerste wedstrijd, in 2014 de tweede wedstrijd, maar waar we ons vorig jaar weer in de eerste ronde tegen Achilles’29 verslikten.

Het is nog niet duidelijk of Djibril Dianessy woensdag fit genoeg is om tot de selectie te behoren. De aanvaller werd vrijdag omvergelopen door Nienhuis en bleef toen ook nog even op het veld liggen. Gevolg was een gedwongen wissel voor Ben van Dael, want Dianessy had te veel last van zijn hamstring en bilspier.

Ik ga er zelf vanuit dat van Dael met de sterkste opstelling gaat spelen. Onderschatten moet je de amateur ploegen ook nooit, want dat zijn vaak de ploegen waar je het óf heel makkelijk tegen hebt óf je hebt er je handen vol aan. Mijn voorspelling wordt dan ook een (kleine) overwinning: 0-1.

Woensdag 21-09-2016 aanvang: 20:00

Spakenburg – Fortuna Sittard

Auteur: FSCBOYS