Preview: Fortuna Sittard – FC Eindhoven

Fans willen vuurwerk tegen FC Eindhoven!

De laatste thuiswedstrijd van het jaar 2013 is er ene tegen FC Eindhoven. De ploeg uit de lichtstad kent een zeer sterk seizoen 2013-2014 en staat na 20 gespeelde competitiewedstrijden op een gedeelde 2 de plek van de ranglijst! Feiten liegen niet, FC Eindhoven is een kampioenskandidaat: 20 gespeelde wedstrijden 37 punten (doelsaldo +11).

Trainer Wil Boessen van Fortuna Sittard mag in aanloop naar het treffen met deze gigant dan gerust ook wat minder tijd steken in zijn mini FC Limburg en zich eens focussen hoe hij met zijn technische staf deze tegenstander gaat bedwingen. Een lastige opgave zo blijkt want op vreemde bodem waren de in het blauw-wit getogen Brabanders eerder dit seizoen reeds te sterk voor Jong PSV, de Graafschap, Almere City FC, FC Volendam en Helmond Sport. Toch niet de minste tegenstanders.

Het collectief FC Eindhoven is simpelweg moeilijk te kloppen zo blijkt ook wel uit het rijtje topscoorders. Dit seizoen blinkt niet één spits uit maar scoren Son, Lagouireh en de Groot allen even makkelijk.

Donny de Groot, de naam is gevallen. Volgens elfvoetbal een 34 jarige 1 meter lange spits. In gedachte is Maradonny toch net wat groter en dus gevaarlijker.  De geslepen en ervaren aanvaller (o.a. Willem II, FC Utrecht, RKC, GA Eagles, RBC, FC Emmen en FC Volendam) is één van de steunpilaren in het team van trainer Jean Paul de Jong. Aan Brabantse zijde speelt ook oud-Fortunees  Soufiane Dadda. De flankspeler komt dit seizoen echter amper in de plannen voor de kampioensformatie waar een andere oud-Fortunees mede de technische scepter zwaait: voormalig doelman Robert-Jan Zoetmulder is namelijk keeperstrainer.

Fortuna Sittard dan? Sportief bezien hangt onze BVO al wekenlang in de hoek waar de klappen zijn gevallen. Zeg maar een beetje suf en uitgeteld af te wachten tot de winterstop komt. Tegen enkele laagvliegers konden we het slechte spel dit seizoen nog enigszins verdoezelen. Zo werd er in oktober en november van dit jaar nog gewonnen van Achilles (2-1) en FC Emmen (2-0). Het spel was toen echter al niet meer om aan te zien. De 4 nederlagen op rij sindsdien mogen dan ook geen verrassing heten. Jong Twente, FC Dordrecht, Excelsior en vorige week Willem II bleken afgelopen weken te sterk voor het onthutsend zwak acterend Fortuna Sittard. Op de ranglijst is de Limburgse BVO inmiddels afgezakt naar de onderste regionen: plek 15 met 23 punten uit 20 duels is ons deel.

De Jupiler League is echter niet voor niets één van de waanzinnigste competities van Europa. Iedereen kan van iedereen winnen en het gat naar een play-off plekje bedraagt echt nog maar 6 punten. Een goede serie en alles ligt weer open. Ja, zelfs de kans op promotie naar de Eredivisie. Fortuna Sittard zal er dan ook alles aan gelegen zijn zich de laatste thuiswedstrijd van het jaar niet de kruimels van het brood te laten eten door een paar snot Brabanders. Fortuna Sittard is een Instituut, elke thuiswedstrijd in de Jupiler League zijn wij dan ook favoriet: vrijdag niet anders. Het publiek verwacht 3 punten en niets minder. Hoe we gaan winnen van de kampioenskandidaat FC Eindhoven?

Trainer Wil Boessen heeft niet de beschikking over Dreesen, Vets, Turan en Briels. Ook achter het meespelen van Vlug staat een vraagteken. Onderstaande dan ook de te verwachten opstelling:

Kaya

Hendrickx – De Boer – Janssen – Kis

Khalouta – Voorn – N’Koyi  – Gulpen

Amoah – Nepomuceno

Optioneel: Zennaro erin waardoor Gulpen, Amoah of zelfs Khalouta vanaf de reservebank zal starten. De laatste training deze donderdagmiddag zal uitwijzen wie, waar en met welke tactiek Fortuna Sittard zal aantreden.

Goed, behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie maar lezen wel altijd lekker weg,. Voor u de resultaten van de laatste 11 thuiswedstrijden tussen twee mooie Nederlandse BVO’s die nog niet zo lang geleden, beide vochten voor hun voortbestaan. De ontbrekende doelpuntenmakers mag u zelf invullen. Deel gerust uw info met uw medefans hier op dit forum.

* 2012-2013: 1-1 (N’Koyi)
* 2011-2012: 0-1
* 2010-2011: 2-3
* 2009-2010: 2-3 (Traore, Voorn)
* 2008-2009: 2-1 (Taktak, Boymans)
* 2007-2008: 3-0 (El Hammouchi, Schreurs, Boymans)
* 2006-2007: 2-1
* 2005-2006: 1-2
* 2004-2005: 0-2
* 2003-2004: 3-4
* 2002-2003: 1-2

Vrijdagavond 13 december 2013 bevechten beide ploegen elkaar. Met open vizier, wel zo eerlijk. It’s showtime! De wedstrijd in ons Offermans-Joosten stadion begint om 20.00 uur. Scheidsrechter deze avond is de heer Honig.

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen