Preview RKC – Fortuna Sittard, herinneringen…

Herinneringen….zo kan ik dit duel het beste op voorhand beschrijven.

(by Niels van Renen)

Wie was er bij, maar sterker nog wie is dit niet vergeten, de spraakmakende terugkeer van onze held Fernando Ricksen in het groengeel op het veld, op een koude avond in december 2010 bij ons Fortuna Sittard. In Waalwijk om precies te zijn, alwaar toendertijd een soort van einde kwam aan een dramatische periode van jaren voor onze club. De 2-3 winst was een detail, maar het zette wel alles in beweging, althans zo ziet de fervente supporter dat. De spelers vierden na afloop de winst uitbundig……..beelden die we graag herhalen zaterdag rond 18.15u.

(by Niels van Renen)

Inmiddels leven we bijna 4 jaar later, Fernando is nog meer held als toen, helaas vanwege andere oorzaken. Daar waar het bij de club beter leek te gaan, is men in elk geval in sportief opzicht weer terug bij af. Het debacle afgelopen vrijdag krijg ik niet uit mijn gedachten. De 1-8 nederlaag was de hoogste uitslag ooit voor ons Fortuna en dat gaf aanleiding tot grote teleurstelling en ergernis bij de supporters. Binnen de club was ook de emmer vol en zouden er consequenties volgen. Een deel ervan kennen we inmiddels en zijn dan ook morgen op het speelveld terug te zien.

Tot heden speelden beiden ploegen 30 keer tegen elkaar. De vergelijking valt lichtjes in het voordeel uit van de thuisploeg, RKC, daar zij 11 keer aan het langste eind trokken, en Fortuna dat slechts 9 keer deed. RKC scoorde hier in totaal 40 keer, Fortuna liet het netje 36 keer trillen achter de Waalwijkse goalie. De reeds genoemde wedstrijd in de winter van 2010 blijft opmerkelijk wellicht, niet alleen vanwege de doelpunten van Fabio Carraciolo, Lars Gulpen en Ramon Voorn, maar ook omdat toendertijd huidig Fortunees Donny de Groot in het blauwgeel van RKC speelde. Het lijkt er echter wel op dat ook deze week de Groot weer op de reservebank mag plaatsnemen, als dit nu dan in het groengeel.

Over RKC kunnen we kort zijn. Na de degradatie afgelopen seizoen heeft men hier ook de noodklok moeten luiden. Financieel was het dramatisch en de betere spelers verkastten allemaal en moesten worden vervangen door minder bekende en ook jeugdspelers. Een story zoals we die wel herkennen, dunkt me. Deze week ging het verhaal rond dat RKC zich zou versterken met aanvaller Jeroen Lumu (begin oktober bij SC Heerenveen weggestuurd), echter na het afzeggen van 4 ! afspraken met de club, schijnt dit nu een gepasseerd station te zijn, Over de opstelling weinig informatie, maar indien deze dezelfde is als tegen Almere City vorige week (1-4 nederlaag) dan spelen de volgende : van Dijk, Deckers, van Mosselveld, Verkoelen, van Weert, Coster, van Arnhem, JÜngschlÄger, van Zeelst, Fortes en ex-sjeng Esajas. Topscoorders Calabro en Anderson  (3 doelpunten elk) deden niet mee, de reden waarom moet ik jullie schuldig blijven.

Dan ons eigen groengele Fortuna Sittard. Na diverse crisisgesprekken aan het begin van deze week is er schijnbaar ingegrepen in de opstelling die zaterdag aan de aftrap zal verschijnen. In het radio-optreden van afgelopen maandag kondigde voorzitter Masset goed nieuws aan vanuit sponsorkant en hieraan gekoppeld ook wellicht goed nieuws betreffende licentiebehoud. Bij het schrijven van dit stuk is hier nog niks officieel over bekend. Het voordeel van laatste staan is dat je alleen maar omhoog kan kijken, en mocht men per ongeluk winnen in Waalwijk dan passeert men sowieso de tegenstander van zaterdag. Hoe dan ook, het zal afwachten zijn en het deed mij persoonlijk pijn om te horen dat een nog langer verblijf onderaan de ranglijst op de koop zou worden toegenomen. De focus ligt momneteel heel ergens anders, wat dan ook wel weer te begrijpen is.

Hoe gaan we dan spelen in het Mandemakers stadion ?? Verrassend ?? genoeg is het team op drie plaatsen gewijzigd, afgaande op de laatste training. Jeffrey Vlug, Jasper Waalkens en Sjoerd Linssen zijn ogenschijnlijk geslachtofferd.

F ortuna zal waarschijnlijk aantreden in de volgende opstelling : Kaya , Turan , Voorn , Janssen, Kis, Briels , Overhof , Ter Borgh , Baur , vanKan en Conneh .

Voor twee Fortunezen zou dit dan hun debuut in de basis zijn dit seizoen, te weten Bob van Kan en Tomas Overhof . Ik weet even niet of het klopt dat het het algeheel debuut van Tomas zal zijn, kan me even niet voor de geest halen of hij al eens in Fortuna 1 gespeeld heeft. Ongetwijfeld kan iemand dat bevestigen of ontkennen.

Opvallend is deze opstellling ook, daar captain Ramon Voorn schijnbaar een linie naar achteren schuift en centraal staat samen met Roel Janssen. Jordi Briels is weer fit na zijn blessure en Bob VanKan krijgt eindelijk zijn kans zijn kunnen te bewijzen.

De wedstrijd zal worden geleidt door scheidsrechter Dieperink, die wordt geflankeerd door de assistenten Vandeursen en Dobre. Vierde official zal de heer Schaper zijn.

Nieuws betreffende het omwisselen van de autokaarten  volgt nog, naar verwachting later vandaag. De bus vertrekt om 14.15u vanaf de voorzijde van het Fortuna stadion.

Fortuna SC, Harald