Ricksen: Dat Duits voetbal lag me niet

Fernando Ricksen vertelt vrijuit, interview in Voetbal Magazine Limburg

Met enige argwaan opende ondergetekende de nieuwe editie van Voetbal Magazine Limburg (september 2013). Niet de schaars geklede dames op pagina 32 hieraan debet maar het geluid dat ex-Fortuna Sittard speler Fernando Ricksen in zijn interview met het Limburgse voetbalblad zeer kritische noten zou hebben geplaatst jegens zijn oude club.

De kritische noten vallen gelukkig mee. De reporter heeft simpelweg de insteek gemaakt om Fortuna Sittard te vergelijken met Glasgow Rangers en Zenit Sint Petersburg. Een vergelijk dat met de beste wil van de wereld simpelweg geen stand houdt.

“Ik kan wel vragen of jullie koffie willen, maar dan moet er ook koffie zijn. Mag het in een bekertje?” Zo begint het interview tussen VML en Fernando Ricksen. “Hier lopen tien mensen rond, bij Zenit maar ook bij Glasgow waren het 1.000 medewerkers die alles in goede banen leidde. Jullie mogen van geluk spreken dat er net koffie is gemaakt, anders kan ik je niks aanbieden”.

“De organisatie ontbreekt, dat hoort niet bij een profclub. Zelfs bij Minor is het beter geregeld. Vorig jaar kwam PSV hier met een jeugdteam spelen, ik schaamde me dood. Ik snap dat het allemaal met geld heeft te maken en dat is er niet bij Fortuna”.

Even slikken, maar de oud-voetballer spreekt uiteraard de waarheid. Het mag, nee moet binnen Fortuna Sittard allemaal 10 niveaus beter. Van catering, tot kleedruimtes, begeleiding, administratie, spelers, trainingsmateriaal maar ook bijv. qua supportersbegeleiding, PR  en commercieel inzicht.  Het realisme overheerst echter, ook bij Ricksen. “Ik denk dat we de afgelopen jaren aardige srpongen vooruit hebben gemaakt. Met dank aan de mensen die veel tijd hebben gestoken in deze club (red. o.a. TOF, oude bestuur). De afgelopen twee jaar is op het veld goed gepresteerd en met het bestuur wat er nu zit moet het lukken om financieel gezond(er) te worden.”

Foto: Stefan Schipper fotografie, de fotograaf die de voor- en achterkant van zijn boek ‘Vechtlust’ (release 2 november 2013) verzorgt.

Het interview gaat verder over de roemruchtige carrière van de verdediger die in zijn beginjaren bij Fortuna Sittard ook wel eens als gelegenheidsspits fungeerde. Drankmisbruik, ruzie met clubbestuurders en mede voetballers. Excessen met schone dames. Auto ongelukje hier, teveel wodka daar. Het boek van en over Fernando Ricksen komt uit op 2 november en heet ‘Vechtlust’.  Ondergetekende is één van de geïnteresseerden die uitkijkt naar dit verzamelwerk over het leven van de voormalig profvoetballer. Het geluid gaat dat de ex-Fortunees in zijn boek ondermeer uitwijdt over, laten we zeggen, een katholiek onderonsje met de dochter van de voorzitter van Celtic. Haha.

Het interview leest lekker weg. Fernando Ricksen gaat diep in over zijn relatie met zijn broer Pedro Ricksen en over twee afscheidswedstrijden die zullen volgen. Eén in Glasgow, één in Sittard. Geen Allstar team, maar Fortuna Sittard (met Ricksen) tegen Glasgow Rangers!  De mooiste zinsnede in dit goed leesbare stuk willen we u niet onthouden. Als bekend veronderstelt doorliep Fernnado Ricksen een eerste gedeelte van zijn jeugdopleiding in Kerkrade. De speler over zijn ruil van Roda JC naar Fortuna Sittard: “Dat Duitse voetbal, tegen de bal rammen en rennen, lag me niet.”

Held!

Losse nummers van VML zijn te koop voor 3,95 euro.

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen