Ruben van Bommel een exceptioneel voetbaltalent

We nemen u met liefde terug naar 15 mei 1993. Exact 21 jaar geleden in het seizoen 1992-1993 maakte de 16jarige Mark van Bommel  als jeugdspeler van Fortuna Sittard zijn debuut in het betaalde voetbal. Thuis tegen Cambuur Leewaurden wisselde trainer Chris Dekker de jonge middenvelder in de 71 ste minuut Mark van Bommel (in) voor Rafael Losada (uit). Scheidsrechter Dick Jol zal vast even door zijn ogen hebben gewreven bij het aanzien van deze jonge snotaap met zijn tienersnorretje.

Het snorretje mocht de jeugdigheid van Mark van Bommel verbloemen want met zijn 16 jaar en 23 dagen behoorde Mark van Bommel tot de jongste betaald voetbal spelers van Nederland…..ooit!

Een exceptioneel talent uit de Fortuna Sittard jeugdopleiding die de komende 21 seizoenen van zich zou laten horen. Wat heet.

·         1994-1995: Kampioen Eerste Divisie

·         1999-2000: Nederlands Landskampioen, Winnaar Johan Cruyff schaal

·         2000-2001: Nederlands Landskampioen, Winnaar Johan Cruyff schaal

·         2002-2003: Nederlands Landskampioen, Winnaar Johan Cruyff schaal

·         2004-2005: Nederlands Landskampioen, winnaar KNVB beker

·         2005-2006: Winnaar Champions League, Spaans landskampioen, Winnaar Supercopa

·         2006-2007: Winnaar Supercopa

·         2007-2008: Duits landskampioen, Winnaar DFB pokal, Winnaar Ligapokal

·         2009-2010: Duits lanskampioen, Winnaar DFB pokal

·         2010-2011: Italiaans Landskampioen

·         2012-2013: Winnaar Johan Cruyff schaal

Mark van Bommel kondigde deze week aan een punt te zetten achter zijn imposante voetbalcarrière. De speler volgde gedurende zijn loopbaan Fortuna Sittard op de voet. Via internet, maar met name ook via zijn vader John van Bommel volgde de In Maasbracht geboren Limburger zijn cluppie waar hij mocht debuteren en 7 jaar lang speelde gedurende de seizoenen 1992 t/m 1999.

De officiële afscheidswedstrijd van Mark van Bommel staat gepland voor 19 juli 2013. Zijn andere liefde PSV Eindhoven fungeert dan als tegenstander voor een wereldelftal met voormalig collega’s van de sterspeler. Niet getreurd want de allerlaatste wedstrijd speelt Mark van Bommel namelijk in Sittard-Geleen. In de voorbereiding van het nieuwe seizoen sluit de cirkel van misschien wel Nederlands beste voetballer ooit met een benefietduel voor zijn cluppie.

De naam ‘van Bommel’ zal voor eeuwig zijn verbonden aan Fortuna Sittard. De hele familie ademt namelijk groen-gele clubliefde. Vader John van Bommel behoeft geeneens introductie. De Maasbrachtenaar vecht al jarenlang voor een financieel sterker Fortuna Sittard. Een loterij in 2010 leverde 77.280 euro (!) op voor Fortuna Sittard. De teller van John van Bommel zijn veiling , een ander geweldig initiatief,  staat medio 2013 ook inmiddels alweer op 75.684 euro (!). Vader John van Bommel dendert door en lijkt niet te temmen.

Komende decennia zullen echter niet alleen zonen vernoemd gaan worden naar John en Mark. De kans dat komende decennia ‘Ruben’ de meest gekozen jongensnaam wordt van Limburg is namelijk aanzienlijk. De 8jarige (3-8-2004) Ruben van Bommel speelt bij de F1 van SV Meerssen en is als jeugdspeler gekoppeld aan het jeugdopleidingsplan van Fortuna Sittard. Dit overigens tot groot ongenoegen van Limburgse beste scout ooit: Jack Reubsaet. De ontdekker van Mark van Bommel wilde namelijk Thomas en Ruben van Bommel begin dit seizoen aan Roda JC koppelen. Groot was zijn verbazing dat Fortuna Sittard slechts enkele uren eerder -op aanraden van vader Mark van Bommel en opa Bert van Marwijk- hun jawoord aan Fortuna Sittard hadden gegeven. Desondanks kent Jack Reubsaet alleen maar lovende woorden, wanneer hij het heeft over met name de jongste zoon van Mark en Andra van Bommel.

In Elfvoetbal laat hij deze week optekenen dat ‘Let op, er komt een nieuwe van Bommel aan! Zijn zoontje Ruben beschouw ik als een exceptioneel talent. Hoewel qua spel het meer een van Marwijkje is dan een van Bommel’.

De verhalen van opa John van Bommel, opa Bert van Marwijk en vader Mark van Bommel zijn nog mooier. Vol trots vertellen ze met liefde over hun (klein)kinderen Thomas, Renee en Ruben. Zonder de prestaties van zoon Thomas -‘niet de beste, niet de slechtste’, aldus Mark van Bommel- te kort te doen, zijn de meningen eensgezind: Ruben wordt beter dan Mark van Bommel! Gedurfde uitspraken die we over 8 jaar graag toetsen op waarheid.

Nawoord: onderstaande een prachtige rapportage van ‘VPRO Holland Sport’ over zoon Thomas van Bommel ten tijde dat Mark met Bayern Muchen de wereldtop bestormde.

Bron: Beelden VPRO, foto AC Milaan. Tekst Webmaster Linford